Det er supertrendy, men ikke alle bør drikke det

Har du hørt om kombucha?

HOT STUFF: Kombucha er den nye "superdrikken". Men hvor super er den egentlig? FOTO: Scanpix

Har du hørt om kombucha? Teen er ikke bare trendy, men noen mener også den skal være rene vidunderdrikken.

Drikken har vært svært populær i USA i flere år nå. Også i Norge blir drikken mer og mer populær.

LES MER:

finnes også i Stavanger)**

**LES OGSÅ:

LES MER:

- Kaffe er det nok av. Vi vil gjøre noe annet.

Kombucha lages ved at man tilsetter sukker og en startkultur, ofte kalt kombucha-mor eller scoby, i en søt te, og lar denne gjære (fermentere) i én til fire uker.

Når teen fermenterer, blir sukkeret «spist» opp av bakterier og gjær som er i skobyen. En ferdig drikk inneholder tre til seks prosent sukker og én til tre prosent alkohol, og sies å inneholde både B-vitaminer og antioksidanter.

Mange som lager kombucha, gir scobyer vekk gratis til kombucha-nybegynnere. De er nemlig veldig hardføre, og kan derfor sendes i posten.

Lite forskning

Det er blitt hevdet at teen gir en rekke helsefordeler, blant annet detox-effekt i lever og nyrer, sterkere immunforsvar, bedre fordøyelse og vektreduksjon. Men er det virkelig slik?

- Det er viktig å være klar over at dette kun er påstander som ikke har blitt bekreftet gjennom studier på mennesker. Det som har vært gjort av forskning på kombucha er laboratorieundersøkelser og noen få studier på rotter og mus, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog og grunder i Bramat.no.

Hun viser blant annet til en rapport fra BC Centre for Disease Control.

Von Krogh forteller også at det heller ikke kan bekreftes at kombucha er en kilde til antioksidanter og B-vitaminer.

\- Rent teoretisk kan vi tenke oss at innholdet av gunstige bakterier, probiotika, kan være gunstig for tarmfloraen vår. Men det er foreløpig ingen forskning som kan bekrefte dette. Det er heller ikke dokumentert at kombucha kan bedre immunforsvaret slik noen påstår, sier von Krogh.

Hun skrev nylig en artikkel om kombucha på Bramat.no.

Uheldige effekter

Det har blitt rapportert om uheldige effekter av kombucha, som mageproblemer, gjærinfeksjon og kvalme.

Det har også vært noen få tilfeller av alvorlig sykdom, som leversvikt hos en HIV-pasient, gulsott, og alvorlig acidose (høyt syrenivå i kroppen) etter høyt inntak av kombucha.

Men Lise von Krogh understreker at friske mennesker trygt kan drikke kombucha.

\- Men har du svakt immunforsvar, bør du være forsiktig med kombucha, særlig hjemmebrygget. Dersom du får medisinsk behandling eller har alvorlig sykdom så kan det være lurt å vise varsomhet siden drikken inneholder både bakterier og gjær, og vi ikke vet hvordan den virker på kroppen eller ved ulike sykdommer, sier hun.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Vet du hva som skjer hvis du får i deg for mye protein?

Publisert:

Oppdatert:

Ekspert regner mørk sjokolade som grønnsak

Én ingrediens i sjokoladen skal ha god effekt på helsen din.