Livsstil

For 20 år siden ble Espen Hilton mobbet for å være homofil og vurderte selvmord fra Vennesla-broa

Etter å ha blitt mobbet og trakassert, vurderte TV-personlighet Espen Hilton (37) å ta selvmord fra Vennesla-broa som 17-åring. Lørdag formiddag gikk han stolt over den samme broa, sammen med 2000 deltakere, under bygdas første Pride-parade.

Oppdatert:

 • Damares Stenbakk

På denne broa for 20 år siden vurderte Espen Hilton å hoppe og ta selvmord etter å ha blitt mobbet og trakassert over flere år. Lørdag marsjerte han over den samme broa, med stolthet og glede over hjembygdas første skeive feiring. FOTO: Damares Stenbakk

– For meg er dette større enn Pride i Oslo. Det gjør meg ekstra stolt at Vennesla viser at de er ei bygd som har kommet et skritt i riktig retning, et sted jeg aldri hadde trodd skulle gi sin aksept, forklarer Espen Hilton (37), som er en av frontfigurene og appellantene under lørdagens Pride-feiring i Vennesla.

Anne Charlotte Larsen fra FRI Sør, Venneslas Ordfører Nils Olav Larsen og Sogneprest i Vennesla Mari Sønnesyn Berg var også på talerlisten under den historiske feiringa.

Trakassering og grov mobbing

Hilton er født og oppvokst i Vennesla, hvor store deler av barndommen var preget av mobbing, spiseforstyrrelser og selvskading. Han slet flere år i etterkant med å akseptere at han var homofil, etter å ha blitt verbalt trakassert i barne- og ungdomsårene.

TV-personlighet Espen Hilton (32) var en av appellantene under Vennesla Pride lørdag. Han har tidligere vært med i Norges versjon av «Homsepatruljen» på TV3, deltatt i TV 2-serien «Bloggerne», og driver sin egen virksomhet gjennom Instagram og blogg. FOTO: Damares Stenbakk

Derfor betyr lørdagens Pride-tog over Vennesla-broa noe ekstra spesielt for ham: Dette er broa hvor han selv sto som 17-åring med selvmordstanker og vurderte å hoppe fra.

– Denne feiringa er så stor for meg at jeg ikke har fått sove på flere dager. For 20 år tilbake kunne jeg aldri sett for meg at jeg var en av dem som skulle være appellant til noe slikt i min egen hjembygd, legger han til.

Dobbeltmoralsk av ordfører

For mange betyr den skeive feiringa mangfold, kjærlighet og aksept. Espen Hilton mener dette er spesielt viktig å vise i ei lita bygd som Vennesla. Derfor mener han at Venneslas ordfører Nils Olav Larsen (KrF) er dobbeltmoralsk som kun holder appell under feiringa, men ikke går i paraden selv.

– Det er dobbeltmoralsk å si ja til mangfold og være seg selv, men nei til en parade som handler faktisk om å være seg selv. De er nok redd for farger, folk som kler seg opp, danser rundt og kanskje viser litt hud, smiler Hilton lurt.

Les også: Ordfører Nils Olav Larsen (KrF) skal tale, men ikke gå i toget.

Les også: Ordfører Torhild Bransdal (KrF) nekter å heise regnbueflagget.

Espen Hilton hadde med seg sine blogg-kolleger Andrea Sveinsdottir (t.v.) og Morten Dalhaug (midten) under Venneslas store dag. FOTO: Damares Stenbakk

Han legger til at slike holdninger gjør det vanskelig for småbyer å komme seg videre for å utrette bedre tiltak for minoriteter i samfunnet.

– Vi kan utrette utrolig mye, men det er sladder som skaper dritt. Derfor må vi lære å bli mer åpne for at ting kan bli bedre. Selv har jeg vært ærlig og åpen om mine egne psykiske utfordringer for å hjelpe andre. Denne åpenheten gjelder flere enn bare skeive, mener Hilton.

Mellom 1500 til 2000 publikummere tok på seg finstasen, glitter og regnbueflagg for å vise sin støtte til Venneslas første Pride-parade lørdag formiddag. FOTO: Damares Stenbakk

Glitter og glede

Ifølge leder i FRI Sør (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i Agder), Anne Charlotte Larsen, var det mellom 1500 til 2000 publikummere som tok på seg finstasen for å vise sin støtte til Venneslas første Pride-parade lørdag formiddag.

Anne Charlotte Larsen, leder i FRI Sør og appellant under Vennesla Pride. FOTO: Damares Stenbakk

– Denne dagen er en kjærlighetserklæring fra lokalsamfunnet, som er ekstra viktig å vise fra en liten bygd. Det er så mye glede og kjærlighet vises her, smiler Larsen.

En av dem som synes det var ekstra stas å veive regnbueflaggene for kjærligheten i Vennesla, var kjæresteparet Jack Steen-Moen (20) og Finn Jackson (24).

Venndøl Jack Steen-Moen (20) tok med seg sin amerikanske kjæreste Finn Jackson (24) til hjembygdas største begivenhet lørdag ettermiddag. FOTO: Damares Stenbakk

– Jeg er selv trans og i dag er jeg stolt av hjembygda. Det er bra folk støtter og er en del av dette, for det er så fint å kunne vise fram hva vi står for og kunne møte andre, forklarer Steen-Moen.

Finn Jackson har kommet helt fra New Hampshire i USA for å feriere i Vennesla og vise mangfoldet i lhbt-miljøet, sammen med kjæresten.

– Jeg støtter ofte slike arrangementet for miljøet sammen med venner i statene, så det er fint å kunne støtte her også, smiler Jackson.

Arrangør og initiativtaker for Vennesla Pride, Allis Haugland (76), ledet hjembygdas første skeive feiring med flere tusen publikummere bak seg. Paraden startet ved Moseidmoden ved Menighetshuset til sentrum. FOTO: Damares Stenbakk

Slik respons fra både unge og voksne rører Allis Haugland (76). Hun er arrangør og initiativtaker bak Venneslas første Pride-parade.

– Jeg er overveldet og målløs over alle fantastiske tilbakemeldinger. Etter å ha deltatt under Skeive Sørlandsdager følte jeg det manglet noe her, så jeg har nok ristet flere forskrekket venndøler godt, sier Haugland mens hun kjører foran i paraden, med rullestolen full av regnbueflagg.

Flere hundre mennesker gikk bak henne og veivde med egne flagg, med smil og latter om munnen.

Publisert:

Oppdatert:

 1. Selvmord
 2. TV
 3. Vennesla
 4. Instagram
 5. Oslo

Vi trenger Pride - også når juni er over!

KOMMENTAR: Den siste måneden har regnbuen fargelagt gater verden rundt. Men når glittersminken er vasket av og regnbueflagget senket, er det lett å glemme kampen for «alt er love». LHBT-samfunnet trenger denne støtten året rundt.

Oppdatert:

 • Martine Aamodt Hess

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Sørlendingen Henriette (22) har nesten en million følgere på video-appen TikTok
  1 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Helene (21) fra Kristiansand er Miss Norway-finalist: – Håper det blir en døråpner til modellyrket
  1 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Eline fant ut at hun var lesbisk mens hun hadde guttekjæreste
  12 MÅNEDER SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Didrik (29) fra improgruppa «Bare Flaks» flytter til Oslo: – Man har muligheten til å starte i Kristiansand, men ikke bygge en humorkarriere.
  1 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Instagram skjuler likerklikk i en testperiode: Slik reagerer lokale influensere
  1 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Fuentes om Foodora-sommer­jobben: – Folk blir overrasket når jeg dukker opp på døra.
  1 ÅR SIDEN