Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig

Kjøttdeig to-tre ganger i uka er faktisk for mye, ifølge kostholdseksperten.

Publisert:
Blir det mye kjøttdeig til middag? Hvor ofte er egentlig for ofte?

Kjøttdeig er greit å ha i heimen.

Bare tenk alt du kan lage med den! Hamburger, kjøttboller, kjøttkaker, pizzafyll, bolognese, lasagne, taco, moussaka, gryter og gratenger…

Men det blir kanskje fort litt mye?

– Det er selvfølgelig helt ok å spise kjøttdeig en gang i blant. Rødt kjøtt er en viktig kilde til både jern og andre næringsstoffer vi bør få i oss. Men kjøttdeig to-tre ganger i uka er for mye, sier Oddveig Fossdal Drøpping.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog og jobber som fagansvarlig helsefremmer i Aker Care i Stavanger.

Men er du kanskje litt for glad i kjøttdeig? Det finnes heldigvis enkle måter å gjøre favorittmiddagen sunnere.

Tre enkle grep

1. Bytte til en sunnere deig: Vanlig kjøttdeig inneholder 14 prosent fett. – Gode alternativer er magrere karbonadedeig eller kjøttdeig av svin eller kylling, anbefaler Drøpping.

2. Bytte ut med rent kjøtt: – Må du lage tacoen av kjøttdeig? Du kan bruke strimlet kjøtt av biff, kylling eller svin. Det er et veldig mye bedre valg, med mye mindre mettet fett. Jo renere produktet er, jo bedre, sier kostholdseksperten.

3. Spe på med grønnsaker: Da sparer du både miljøet og lommeboka. – For eksempel kan du kombinere med bønner. Røde kidneybønner i tacoen er veldig godt og mettende. Det samme er kikerter eller bønner i gryteretter. Eller masse gulrøtter, tomat og selleri når du skal ha kjøttdeig og pasta.

LES OGSÅ:

LES MER:

Slik lager du sunn og god mat på stramt budsjett

Magert, ubehandlet kjøtt - som strimlet kylling - pluss masse grønnsaker, er et sunnere alternativ enn kjøttdeig til tacoen.

Nordmenn og kjøttdeig

Dert er ingen hemmelighet at nordmenn er glade i kjøttdeig. I Norge blir 40 prosent av storfe-slakten til kjøttdeig. I Frankrike er tallet på 5 prosent, ifølge TV 2.

I 2013 gikk det ut nesten 40.000 tonn med deiger og farser til norske utsalgssteder, ifølge rapporten «Kjøttvaremarkedet» fra Flesland Markedsinformasjoner. I 2006 var det 30.000 tonn.

Og det som ser ut til å være aller mest populært er vanlig kjøttdeig, som det blir produsert 25.800 tonn av. Det er en liten økning fra 2006 (23.300 tonn).

Men de sunnere deigene begynner å ta innpå. I 2006 ble det laget 2.200 tonn karbonadedeig – mot 7.900 tonn i 2013. Kjøttdeig av fjærkre – kylling og kalkun – stiger også mye. Fra 595 tonn i 2006 til 2.800 tonn sju år senere.

I gjennomsnitt får vi i oss 7,1 kg deiger og -farser i året, ifølge samme rapport.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas.no, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Det er lett å spare penger på mat. Her er kjendiskokk Inge Andas beste tips!

LES MER:

Dette er «fy-» og «ja-maten» for treningsglade

LES MER:

6 proteinrike frokoster med havregryn

Publisert:

Smarte tips for deg som elsker kjøttdeig

Kjøttdeig to-tre ganger i uka er faktisk for mye, ifølge kostholdseksperten.

Publisert: