– Jeg tror ikke folk tenker over at det finnes søppeldunker når de er drita

Hvor miljøbevisste er egentlig festivaldeltakere? Vi tok en tur på Skral Festival for å høre om de i det hele tatt bryr seg om hvordan festivalområdet ser ut.

Jannicke Overgaard og Anette Eide tror folk har blitt mer bevisst på forsøpling de siste årene.
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Da vi kom til området i går var hele plenen her dekket av plastkopper, men i dag er jo synet noe helt annet. Det er som natt og dag, så det er tydelig at det er noen som er flinke til å rydde som jobber her, sier Jannicke Overgaard.

Hun og venninnen Anette Eide sitter og slapper av ved strandscenen før det braker løs med konserter. Det som så ut som en slagmark i går, er mye bedre i dag. Med de to festivaldeltakerne mener det er ting som kunne vært gjort bedre fra festivalen sin side.

– Det er litt for få søppeldunker her, men jeg tror ikke folk tenker over at det finnes søppeldunker i det hele tatt når de er drita, sier hun.

Likevel er begge to enige om at folk flest virker ganske opptatt av miljøet.

– Jeg tror folk er mye mer bevisste nå enn før. Det er i hvert fall jeg, sier Eide.

– Spesielt når det gjelder plast i havet, siden det har fått så mye fokus i mediene i det siste. Sosiale medier gjør nok også sitt til at folk er mer bevisste, legger Overgaard til.

Les også

Har bygget egen bar til Skral-campen

Stort fokus på miljøet og forsøpling

Bjørg Helen Handeland, miljøansvarlig for Skral Festival mener også at folk stadig blir flinkere når det gjelder miljøet.

– Nå er de fleste vant til å sortere hjemme, og forventer at man skulle kunne gjøre det på festival også, sier hun.

Handeland forteller at de har satt opp søppeldunker til både plast, matavfall, restavfall, papp og papir.

 Bjørg Helen Handeland, miljøansvarlig for Skral Festival sier festivalen er avhengig av flinke samarbeidspartnere og frivillige for å være gode når det gjelder forsøpling og miljø.

– Det er et stort og ikke minst flott friområde vi har å ta vare på, men heldigvis har vi både mange flinke frivillige og et korps fra Homborsund som jobber dugnad med å plukke søppel. De er virkelig superflinke, og sørger for at konsertområdene er tomme for plastkopper bare minutter etter konsertene er ferdig, skryter hun videre.

Skral Festival har en av landets mest idylliske beliggenheter, noe de er veldig bevisste på selv.

Festivalen blir stadig bedre på resirkulering

Handeland forteller videre at de øker prosentandelen for sortert avfall år etter år. I fjor hadde festivalen over 50 prosent sortert avfall, noe som var en økning på 10 prosent fra året før.

– Vi håper jo selvfølgelig at null søppel skal havne i restavfall til slutt. Det er nok et hårete mål, men det er det vi jobber mot, sier hun, og legger til at det er ekstra viktig å fokusere på miljø når festivalen er på Groos.

– Vi er jo kjempeheldige som får låne et så vakkert friområde som Groos, og derfor er vårt mål at vi forlater området i bedre stand enn da vi fikk det. Etter festivalen har vi to dager der hele området blir ryddet, og da plukker vi ned til den minste lille sigarettsneipen, så vi vet at vi leverer området tilbake i perfekt stand.

Det var ikke mye søppel å se foran hovedscenen på starten av dag to av Skral Festival.

– Hva med området utenfor festivalen? I natt var det for eksempel mye søppel og tombokser å se langs veiene inn til festivalen.

– Vi har et veldig godt samarbeid med jobbsentralen i Grimstad, som de siste årene har vært på nattpatrulje under festivalen og rydder alle veier og områder rundt festivalen. De gjør en veldig god jobb slik at folk som bor i området skal slippe å se søppel langs veiene på vei til jobb om morgenen, sier Handeland.

– Når det gjelder forskjellige dunker til resirkulering på området, klarer folk å kaste riktig når de er beruset?

– Selv om det kanskje går litt i surr for festivaldeltakerne seint på kvelden, betyr ikke det at vi ikke skal gjøre vårt beste og tilrettelegge for dem så godt vi kan. Vi opplever dessuten at de fleste er veldig flinke på det, svarer Handeland.

Les også

Gjenopplev Palmesus-festen på KRSby

– Det er mange som er skikkelig flinke

Marthe Thorvildsen, Hedvig Bergsaker og Mari Birkeland jobber som frivillig i baren ved strandscenen, og har fått et godt inntrykk av hvordan den typiske festivaldeltakeren behandler søppelet sitt på Skral.

 Marthe Thorvildsen, Hedvig Bergsaker og Mari Birkeland forteller de fleste dem kjenner er gode på resirkulering.

– Det er jo selvfølgelig noen som bare kaster plastglassene sine på bakken når de står foran på konsert. Sånn tror jeg det er på alle festivaler der folk kanskje har drukket litt, forteller Thorvildsen.

Likevel er alle tre jentene positivt overrasket over hvor flinke folk er.

– Det har skjedd flere ganger at folk har kommet og spurt om påfyll i samme glass for å ikke bruke like mye plast, forteller Birkeland.

– Ja, det er mange som er skikkelig flinke, legger Bergsaker til.

– I går så jeg en gutt som bommet da han skulle kaste glasset sitt i en søppeldunk. Jeg fulgt litt med for å se hva han gjorde, og overraskende nok gikk han og plukket det opp igjen og kastet det i søpla, forteller hun videre.

– De fleste vi kjenner er flinke til å sortere

Alle jentene tror folk har blitt mye mer bevisste i det siste.

– Spesielt unge mennesker. De fleste vi kjenner er flinke til å sortere, og tenker på miljøet, sier Thorvildsen.

– Ja, og spesielt når det gjelder plast i havet, legger Bergsaker til.

– Jeg tror også at folk har respekt for det fine området festivalen er på, avslutter Birkeland.

Publisert: