Martin (23) har reist USA rundt som fotograf for Matoma

Med kameraet på slep har Martin Litwicki fulgt den populære musikeren på hans ferd mellom statene.

Oppdatert:
Martin har fulgt Matoma på hans USA-turné. Her poserer han med publikum på en av de mange konsertene. Foto: Martin Litwicki.

– Det har vært helt vilt! Jeg har sett hvor mye Tom (journ. ref. Matoma) betyr for fansen. Noen griner nesten når han tar på dem. Showene har vært helt sinnssyke produksjonsmessig, og har vært veldig forskjellige fra dag til dag. I Los Angeles og San Francisco hadde vi blant annet to store helt utsolgte show.

Denne uka landet Martin i Norge etter et av sitt livs største eventyr. I tillegg til å ta bilder for Matoma, som for øvrig ble kåret til årets norske artist under NRJ Music Awards for et par uker siden, har Martin også foreviget øyeblikkene til Cheat Codes og Steve Void på turneen.

14691973_1051938691590466_3212505901810092748_o Matomas turné-oversikt. Foto: Matoma

Gjenkjent av fans

– Matoma-teamet startet turneen i New York og kjørte oppover USA, med en tur innom tre canadiske byer. Bussturneen ble avsluttet i Vancouver. Etter det fløy jeg videre med Tom til Las Vegas og LA, forteller Martin.

Med mye eksponering på artistenes sosiale medier har flere fans også gjenkjent Martin.

– Selv i øde Morgantown, hører jeg plutselig navnet mitt, og folk legger ut bilder av meg. Det inspirerer meg at det jeg gjør blir lagt merke til av andre, og motiverer dem, forteller den unge fotografen.

Tirsdag offentliggjorde Matoma vårens turné, som Martin også blir med på. Da går ferden til flere europeiske byer, og tilbake til USA.

– Jeg kunne ikke vært mer fornøyd

Det var Matoma sin tour manager Stian Reinhartsen som tipset artisten om Martin, etter å ha blitt tipset om Martins arbeid via en felles bekjent.

– Martin er en av de mest hardtarbeidende og dedikerte personene jeg vet om i denne bransjen. Han presterer å levere sitt produkt til det fulle og imponerer stadig med å levere førsteklasses materiale til veldig korte deadlines og press fra andre leverandører som også trenger produktet han leverer og tar som fotograf, sier Matoma, Tom Stræte Lagergren.

Han forteller at Martin leverte gode produkter, til tross for at det ble spilt 40 konserter på 40 dager.

– Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med han som fotograf, men enda viktigere hvordan han er som person og hans verdier og holdninger. Martin har blitt en av mine nærmeste venner på grunn av hans personlighet og hvor godhjertet han er, og jeg er virkelig stolt av å ha han med på Team Matoma, sier artisten.

– Vi var tolv gutter fra forskjellige steder i verden som levde tett på hverandre i en supertrang buss. Der har man ikke noe privatliv, og verken mulighet til å dusje eller gjøre nummer to.

Livet i turnébussen

Selv om USA-turen har vært en stor opplevelse, har medaljen også en bakside, som ikke synes like godt på sosiale medier.

– Vi var tolv gutter fra forskjellige steder i verden som levde tett på hverandre i en supertrang buss. Der har man ikke noe privatliv, og verken mulighet til å dusje eller gjøre nummer to. Det måtte vi gjøre på hoteller og restauranter langs veien. Den eneste tiden man får for seg selv er i senga, som er en del av en tre-etasjers køyeseng, forteller Martin åpent.

Martin sov på toppen, og beskriver at han nærmest traff taket når han lå sidelengs i senga.

Nettene etter konserter ble benyttet til redigering av bilder og film, mens de andre var ute og drakk øl, slik at materialet var klart for publisering dagen etter. Martin har også følt på hjemlengselen.

– Det har vært sykt hektiske uker, men igjen har jeg blitt sykt godt kjent med alle sammen, og knyttet kontakter som vil være gode å ha videre i karrieren. Jeg har jo alltid drømt om å holde på med foto og video.

_**Fra arkivet:

LES MER:

KRSby-trynet: Martin Litwicki

Fotograferte gratis i starten

Martin begynte fotograf-ferden på det som i dag heter Akademiet videregående skole, og hadde et år med foto på folkehøgskole. Somrene etter jobbet han gratis med å fotografere og filme for diverse festivaler på Sørlandet. Blant annet Palmesus, som han i ettertid har fått betalt for å lage aftermovies for. Ved siden av har han hatt sitt eget fotobyrå som heter Kiryd.

– Jeg sluttet fire jobber for å satse på eget firma. Etter det eksploderte det, og jeg har fått være med på mye rart. Det har vært en bratt kurve, som har krevd mye av meg, sier Martin.

Til andre fotograf-spirer har han følgende råd:

– Si ja til alt, og bli med på mest mulig. Vær synlig, knytt kontakter, og ikke vær redd for å spørre. Gjør gjerne oppdrag gratis for å vise arbeidet ditt. Neste gang får du kanskje betalt for den samme jobben, og blir anbefalt videre. Det skaper plutselig flere muligheter, tipser Martin.

– Det er mange «om beinet»

Det var gjennom lektor ved Akademiet videregående skole, Jørund Føreland Pedersen, at Martin fikk sine første festival-erfaringer som fotograf. Skolen har nemlig et samarbeid med festivaler i kristiansandsområdet, for å la elevene bli kjent med bransjen.

– Martin er et godt eksempel på noe som først var et frivillig engasjement, som har ført til muligheten til å tjene penger, ha det moro, og oppleve verden. Innledningsvis var det mange timers arbeid som kanskje ikke ga stor avkastning rent økonomisk, men som ga mulighet til å bli kjent med folk i bransjen. Det tror jeg er enormt verdifullt, forteller Pedersen.

Han tror det er vanskelig for mange å slå seg opp som fotograf i Kristiansand uten at man har en tydelig idé om hva man ønsker å tilføre næringen. At Martin har fått muligheten til å jobbe med Matoma, og også andre artister, tror Pedersen i stor grad skyldes at han har vært flink til å bygge nettverket sitt, samtidig som han har levert gode produkter.

– Det er mange «om beinet». Det jeg tror har vært Martins suksess, er at han har vært fokusert mot festivaler, og da spesifikt EDM-events. Hvis man virkelig brenner for noe, er målrettet og ikke minst jobber hardt tror jeg det er fullt mulig å jobbe med det man måtte ønske, sier lektoren.

Martin har tidligere vært frilansfotograf for KRSby.

Publisert:
Oppdatert:

Julie Bergan til Stavanger: – Det er litt rart å bli gjenkjent. Jeg er bare en helt vanlig person

7. april entrer Julie Bergan scenen på Folken. Minnene fra tidligere opptredener i Stavanger er gode.

Publisert: