Sliter høstmørket på humør og energi? Her er 10 ekspertråd!

Mange kjenner at mørkere dager går ut over humør og energinivå. Dette kan hjelpe.

Publisert:
  • AV: Evelyn Berg Hansen/Trd.by
MØRKETID: Noen enkle grep kan kanskje gjøre overgangen til høst og vinter enklere.

De lyse dagene blir kortere og det merker flere av oss på kroppen, i form av blant annet lavere energinivå. Vi føler oss uopplagt og merker større svingninger i humøret.

På nettsiden til Norsk Helseinformatikk antas det at 5-10 prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon i større eller mindre grad.

Følg Byas.no på Facebook!

Mangel på lys

Helsesøster Kristin Fredriksen ved Studentsamskipnaden i Trobndheim forteller at det ikke finnes noe eksakt svar på hvorfor noen mennesker påvirkes av mørkere dager. Men at man tror mangelen på lys er hovedårsaken.

– Lys regulerer døgnrytmen og påvirker kroppens biologiske klokke, som bestemmer om du skal sove eller være våken. Melatonin er et lysømfintlig hormon som spiller en viktig rolle i reguleringen av døgnrytmen, sier Fredriksen.

LES MER:

Her er 5 aktiviteter som garantert gir høststemning !

SOL: Det er ikke bare Alexander Kielland som får mindre sol i hatten nå når høsten er her.

Melatonin er kroppens søvnhormon, og skilles ut om natten.

– Nå som dagene blir mørkere vil det skilles ut mer melatonin, og denne økte produksjonen kan forstyrre døgnrytmen og gjøre oss mer trøtte enn vi kjenner oss på våren og sommeren, sier Fredriksen.

Heldigvis finnes det ulike tips og råd for å gjøre vinteren lettere.

LES MER:

Har du forresten fått med deg at Stavanger-studentene nå får gratis klamydiatest ?

Her er helsesøsteren sine tips og råd:

1: Etabler en god døgnrytme

Legg deg og stå opp til samme tid hver dag. Sover du for lite eller for dårlig kan det gå ut over konsentrasjon og humør. Hvis du sliter med søvnen, unngå koffeinholdig drikker på ettermiddag/kveld.

2: Spis regelmessige måltider

Dette kan bidra til et mer stabilt blodsukker, i tillegg til at det er viktig for både konsentrasjon, prestasjon, helse og velvære.

3: Sørg for et sunt og variert kosthold.

Mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. Begrens mengden av sukkerholdig mat og drikke. Dette bidrar til å øke overskuddet og styrker helsen generelt. Overskudd og en god helse øker igjen sannsynligheten for at man håndterer belastninger i hverdagen på en bedre måte.

4: Sørg for å få i deg nok omega 3-fettsyrer og vitamin D

Enten i form av fet fisk minimum to ganger i uken eller tilskudd av tran/trankapsler. Mye tyder på at omega 3-fettsyrene er gunstige for vår mentale helse. Fet fisk og tran sørger også for inntak av vitamin D. På sommeren er sollys en viktig kilde til vitamin D, og når sola er borte store deler av døgnet må vi få i oss dette vitaminet på andre måter.

5: Oppsøk dagslys når du kan

Gå gjerne en tur midt på dagen, eventuelt en tur ut i en pause/fritime. Da får du samtidig frisk luft som virker oppkvikkende og hjelper på konsentrasjonen.

LES MER:

En spaser- eller løpetur kan gjøre susen: Her er 11 fine løyper i Stavanger og Sandnes .

STOKKAVANNET: En klassikker for alle løpeglade.

6: Hold deg i fysisk aktivitet

Enten i form av ulike uteaktiviteter som gå- og skiturer, eller inne på treningssenter. Gjør gjerne en avtale sammen med en venninne/kamerat, da blir terskelen for å holde seg hjemme høyere. Ved fysisk aktivitet skiller kroppen ut endorfiner som gjør oss både glade og gir oss mer energi. I tillegg kan fysisk aktivitet bidra til å motvirke psykiske plager som depresjon.

LES MER:

Noen øvelser er så bra at alle burde ha dem på treningsprogrammet. Som disse 6 styrkeøvelsene !

7: Lag rutiner

Hvis du sliter med å lese til eksamen/gjøre skolearbeid, forsøk å lage deg faste daglige rutiner. Hvis du føler deg litt tiltaksløs og nedstemt kan det være godt for kroppen din å ha noen faste rammer. Sett deg for eksempel faste tidspunkter for måltider, fysisk aktivitet, skole, leggetid og andre hverdagslige gjøremål.

8: Tenk én ting om gangen

Når vi skal lære nye ting klarer vi kun fokusere på én ting av gangen. Hvis du syns det er vanskelig å konsentrere deg om skolefag og eksamen, sett deg små delmål i stedet for å gape over hele pensumet med en gang.

9: Oppsøk mennesker som gir deg energi

Vær sosial og le sammen med andre, dette hjelper både på humør og kan bidra til å motvirke trøtthet.

Har du behov for ekstra hjelp til å takle mørketiden, anbefaler helsesøsteren deg til å ta kontakt med en profesjonell.

LES MER:

Høstvær = streaming. Her er 10 Netflix-tips i 10 sjangre !

Publisert:

Sliter høstmørket på humøret?

Her får du ekspertråd til å komme deg gjennom den mørke tiden.

Publisert: