Gratis vaksine til årets russekull i Stavanger

Hvis du er russ ved en videregående skole i Stavanger eller født i år 2000, får du gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Oppdatert:
Stavanger kommune tilbyr gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse til året russ. - - Vi er veldig fornøyde med at forslaget ble vedtatt, sier russepresident ved Kongsgård videregående skole, Anton Kristian Bugge.

Stavanger kommune tilbyr gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse til året russ og avgangselever ved de videregående skolene i kommunen.

– Vi har sendt flere eposter til kommunen angående dette tidligere, så vi er veldig fornøyde med at forslaget ble vedtatt, sier russepresident ved Kongsgård videregående skole, Anton Kristian Bugge.

Han tror flere vil vaksinere seg nå som det er gratis. Tidligere har vaksinasjonen kostet 490 kroner i Stavanger.

– Det er en betydelig utgift når man er elev. Det er også slik at ikke alle får det dekt av foreldrene sine, og kanskje derfor velger bort vaksinen. Det er synd, da vi er ekstra utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse når vi er russ, sier Bugge.

Mange russ har allerede vaksinert seg tidligere i år på egen regning.

– Dette skulle gjerne vært på plass tidligere, men det er bedre sent enn aldri, sier Bugge.

Tryggere russefeiring

Tilbudet kommer etter at Arbeiderpartiets ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun la frem forslag om vaksinering i formannskapet torsdag 27. mars.

– Hjernehinnebetennelse er dessverre utbredt blant russ. Ved å vaksinere seg før russefeiringen, kan man gå en tryggere russefeiring i møte, sa Kari Nessa Nordtun (Ap) i formannskapet.

Forslaget ble enstemmig vedtatt med noen justeringer fra ordfører Christine Sagen Helgø (H).

I Stavanger og Sandnes begynner russetiden 5. april. Helsesjef i Stavanger Marit Anda håper de vil rekke å vaksinere årets russekull før russetiden er over 17. mai.

Rekker årets kull likevel

En av justeringene var at vaksineringen skulle gjelde for neste års russekull, da kommunen var for sent ute til å nå årets.

Tirsdag kom derimot nyheten om at kommunen vil tilby gratis vaksine til årets russekull likevel.

– Det er veldig bra at dette arbeidet nå har kommet i gang, og forhåpentligvis er dette en ordning som vil fortsette i mange år fremover, sier assisterende helsesjef Marit Anda.

– Det er avtalt oppstart med vaksinering på den første videregående skolen nå førstkommende torsdag. Ekstra vaksiner er bestilt inn og informasjon er lagt ut på nettsidene til smittevernkontoret, sier Anda.

Selv om arbeidet med vaksinering kom i gang på kort varsel, tror hun kommunen skal klare det før russetiden er over.

– For oss som jobber i smittevern er dette en god øvelse. Vi må håndtere beredskapsutfordringer og mobilisere på kort tid. Jeg tror dette skal gå fint, og at vi skal klare det nokså raskt.

Utsatt gruppe

I Stavanger og Sandnes begynner russetiden fredag 5. april, da russen arrangerer dåp. Frem til 17. mai følger seks uker med feiring av endt skolegang for 2000-kullet.

Tett samvær med andre ungdommer, festing, alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter og lite søvn følger gjerne med russefeiringen, og er noen av grunnene til at russen er utsatt for smitte av smittsom hjernehinnebetennelse.

– Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine til ungdom i alderen 16 til 19 år, og særlig de som skal delta i russerfeiringen, sier Anda.

Beskyttelsen varer i rundt 5 år, og vaksinasjon i begynnelsen av videregående skole vil gi beskyttelse i russetiden og ved reiser senere i ungdomstiden.

Gratis i Sandnes for neste kull

Også Sandnes vil tilby gratis vaksine til kommende russekull.

– Årets russekull fikk tilbud om vaksine i fjor høst og tidlig i januar, men måtte betale selv. Vi har alltid en kampanje for å få russ til å vaksinere seg på disse tidene hvert år, forteller kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik.

Det er Barn og unges bystyre som i november i fjor hadde gratis vaksine til russ som et av sine hovedsaker.

– De fikk gjennomslag for saken og gratis vaksine vil gjelde for neste års russekull, forteller Torvik.

Publisert:
Oppdatert:

Har satt sluttdato for russetiden og kommer med en oppfordring til neste års russ

Russepresident Jeppe Andersen anbefaler neste års russ om å forskyve russetiden. Flere andre presidenter er også positive.

Oppdatert: