Livsstil

Koffein virker kanskje dårligere enn du tror

Mange tyr til et par ekstra kopper med kaffe eller en energidrikk for å komme seg gjennom dagen hvis man har sovet dårlig. Men hjelper det?

Publisert:
 • Synne Mauseth

Kaffe kan gjøre deg mer våken, men veier ikke opp for søvn, mener forskerne. FOTO: Shutterstock

Forskere fra Michigan State University har undersøkt effekten av koffein etter en natt med søvnmangel i en ny studie.

 • Følg Byas på Instagram!

276 deltakere ble delt inn i fire grupper, og bedt om å gjøre to ulike tester. Men først fikk de hver sin pille av forskerne – noen med koffein, mens en annen gruppe fikk uten. Det skriver forskning.no.

I den ene testen skulle deltakerne bruke konsentrasjonen på en enkel oppgave, mens den andre var mer komplisert. Her skulle deltakerne holde styr på oppgavene i en bestemt rekkefølge, uten å hoppe over eller gå tilbake til noen ledd.

Resultatet viste at søvnmangel påvirket resultatene i begge testene, men det så ikke ut som effekten av koffein varierte mellom deltakerne som hadde sovet lite og de som hadde sovet nok.

LES MER:

Ekspertens beste tips for prima søvn

LES MER:

Synder du mot disse kaffetriksene?

Gruppa som fikk koffeinpille klarte imidlertid den enkle testen bedre enn gruppa som fikk narrepille. På den kompliserte testen så det ikke lysere ut for dem som hadde koffein i blodet.

– Når man har vært våken om natta og føler seg trøtt, er det vist at man presterer bedre på en del enkle tester. Man kan få kortere reaksjonstid. Men jo mer kompliserte oppgavene blir, jo mer usikkert er det om koffein har en positiv effekt, sier professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, Olav Spigset, til forskning.no.

Det finnes mange ulike studier om hvorvidt koffein hjelper eller ikke. Spigset sier at mange av dem viser at koffein har en positiv effekt.

Publisert:
 1. Kaffe
 2. Test
 3. studier

Søkte jobb hos Rema 1000: – Synes det var veldig kjipt

Da jenta søkte på jobben som butikkmedarbeider, fikk hun spørsmål som ikke bare fikk henne og moren til å reagere, men også regionkontorleder for Handel og Kontor. – Vi skjønner at det er et uheldig spørsmål å ha med, derfor er det allerede bestemt at spørsmålet fjernes, svarer presseansvarlig i Rema 1000.

Oppdatert:
 • Oda Bjønnes Hanslien
  Oda Bjønnes Hanslien

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Russen må endre planene få dager før russetiden begynner
  2 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  Det er ikke de farligste vi er mest redd for
  2 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Studie om studentenes helse: – Svært bekymringsfullt
  2 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Kari (21) er fullvaksinert og har hatt korona - måtte likevel på karantenehotell
  22 DAGER SIDEN
 5. KULTUR
  Populært med hobby under korona: – Folk har kjedet seg noe vanvittig
  19 DAGER SIDEN
 6. AKTUELT
  Har du sett hva de gjør med komlene på Sola?
  2 MÅNEDER SIDEN