Disse personene gjorde inntrykk på oss i 2016

Her er ti personer som på ulike måter har gjort inntrykk på oss med sine historier, oppnåelser og mot i året som har gått.

Publisert: Publisert:

Tonje Langeland

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Da hun var 17 år tok Tonjes far livet sitt.

Les også

I høst delte hun sin sterke historie med oss, om den skjebnesvangre dagen som skulle forandre livet hennes for alltid.

I Norge er det rundt 500 personer som tar selvmord hvert år.

– Jeg så i bilmatta hele veien og fulgte ikke med på hva som skjedde. Jeg var i en boble. «Det må ha vært en motorsykkelulykke», tenkte jeg. Da jeg spurte tante om hva som hadde skjedd ble det helt stille i bilen. «Han har valgt å avslutte livet sitt».

Tonje Langeland bor i dag på Brennåsen. Foto: Kristian Hole Tonje Langeland tenker på faren sin hver eneste dag. Foto: Kristian Hole

Tonje mener at åpenheten rundt sin fars selvmord har gjort det lettere for henne å komme seg videre i livet. Om hvorfor hun velger å være åpen om det, fortalte hun oss følgende:

– Fordi selvmord fortsatt er tabubelagt, og jeg følte det var viktig for meg å dele. Det kan ta lang tid, men det blir bedre. I dag fokuserer jeg på de gode minnene jeg har fra pappa. Smilet. Latteren. Og ikke minst vafler, som var noe av det beste han visste. Jeg tenker på pappa hver eneste dag.

Les også

_**Les hele historien om Tonje og hennes far her.**_

Frida Aasen

Kristiansandsmodellen har i år for andre gang

Les også

kommet langt i castingen til Victoria Secret-moteshow

Les også

.

Hun gjør stor internasjonal karriere, og har gått for flere av de største motehusene, samt vært avbildet i prestisjetunge motemagasiner. Med en cv som inneholder jobber for blant andre Vogue, Prada, Victoria’s Secret, Louis Vuitton og Elle imponerer hun stort, og vi følger spent med på fortsettelsen!

Frida Aasen drømmer om nye store modelljobber. Arkivfoto: For Love & Lemons. Frida Aasen gjør det stort internasjonalt som modell. Arkivfoto: For Love & Lemons.

– Jeg føler meg utrolig heldig som får og har fått jobbe med et merke som Victoria’s Secret. De åpner dører for så mange andre jobber og gir deg mer av et navn i bransjen og ellers, skrev lundsjenta i en epost til Minmote.no i løpet av årets castingprosess.

Les også

_**Sjekk vår sak om Frida Aasen sin Victoria’s Secret-casting.**_

Magnus Storm

På Verdensdagen for psykisk helse,

Les også

delte Magnus sin historie om da han var i psykose og trodde han var Jesus.

Han velger å være åpen om sin diagnose med håp om å få bukt med tabuen rundt psykisk helse.

– Jeg trodde jeg var Jesus, sendt fra Gud for å løfte opp mennesker som samfunnet ser ned på. Jeg fikk en slags åpenbaring om at Gud ville at jeg skulle utjevne det sosiale hierarkiet. Det startet med at kroppen min begynte å riste på vei ut av Frk Larsen. Det føltes som om noe tok tak i meg, fortalte han om marsdagen for to år siden.

Magnus Storm fikk sitt første tilfelle av psykose i 2014. Da trodde han at han var Jesus. Foto: Lena Rustan Fidjestad Magnus Storm fikk sitt første tilfelle av psykose i 2014. Da trodde han at han var Jesus. Foto: Lena Rustan Fidjestad

– Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger på åpenheten. Psykose er en del av menneskets eksistens. Vi må snakke om det. Hvis man vet hva det dreier seg om, kan man se tegnene tidlig, og forebygge. Få er redde for å snakke om depresjon, mens det er høy terskel for å si at man er bipolar, sa Magnus.

Vi er imponerte over Magnus sin styrke og mot, som definitivt har gjort inntrykk på oss i året som har gått.

Les også

_**Les mer om Magnus, og hvordan det er å leve med bipolar lidelse her.**_

Ivar Langenes

Vi heier på lokale gründere! Klesdesigneren har banet vei for sin tredje gründerdrøm. Først etablerte Ivar klesbutikk-konseptet Image, deretter opprettet han sitt første klesmerke – Bølger. Etter å ha brutt med Bølger-teamet er han nå i gang med sitt tredje eventyr, som heter Urban Pioneers, med milliardær Ola Mæle på laget.

Les også

I høst skrev vi om Urban Pioneers, og Ivar fortalte oss om hans mest nervøse øyeblikk hittil i livet.

– Med det utgangspunktet er det tøft å skulle inn på hytta og overbevise Mæle. Jeg har aldri vært så nervøs i hele mitt liv. Det var «make it or break it». Men med min oppvekst, og tidligere erfaring, så har jeg lært å ha troen på meg selv, og eget produkt, fortalte Ivar.

Ivar Langenes inne på showrommet til Urban Pioneers, hvor han har hatt mange kundemøter den siste tiden. Foto: Lena Rustan Fidjestad Ivar Langenes inne på showrommet til Urban Pioneers, hvor han har hatt mange kundemøter den siste tiden. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Etter møtet ble Urban Pioneers født, et merke som allerede ser ut til å ha en framtid i bransjen.

– Vi har fått en eventyrstart! Jeg må helt ærlig klype meg i armen. Vi hadde satt et salgsbudsjett for ut juli 2017. Dette passerte vi i august 2016, forteller Ivar med iver i stemmen.

Les også

_**Sjekk saken om Ivar og Urban Pioneers her!**_

Cechell Anne Oftedal

Les også

Cechell har tidligere beveget oss med sin historie om fortida som gatebarn.

I tillegg er hun en svært ressursrik person, og jobber hardt med sin frivillige organisasjon, Heart4Kids,

Les også

som hjelper gatebarn i Manila.

– Jeg bodde med faren min, men foretrakk å løpe rundt med vennene mine fordi han ruset seg. Mamma hadde flyttet til Hong Kong for å jobbe, men far brukte alle pengene på dop. Jeg sørget for meg selv, sa Cechell om oppveksten sin da vi intervjuet henne.

Bik Bok-butikklederen Cechell forteller om stilen sin. Alle foto: Lena Rustan Fidjestad

Hun har også en utrolig fin stil,

Les også

som vi har skrevet om.

Også har hun gjort suksess som butikksjef på BikBok –

Les også

hvor butikken hennes ble kåret til landets beste

Les også

i starten av 2016.

– Interessen for klær startet da jeg flyttet til Norge for 14 år siden. Enda er jeg fasinert av alle de forskjellige stilene til ulike årstider. Valgmulighetene man har til å uttrykke seg selv gjennom mote er fantastisk! Gjennom hele barndommen hadde jeg bare noen få plagg, fordi vi var fattige, så det er en drøm å leve her i Norge. Jeg får se verden på en annen måte, sa hun til KRSby da vi møtte henne i november i år.

I 2017 drømmer Cechell om å åpne senter for gatebarn i Manila.

Les også

Samme år kommer også dokumentaren om barndommen hennes ut.

Les også

Her er vår sak om oppveksten til Cechell.

Jon Andre Holand

I 2016 har høyreekstremisme vært et viktig tema PST frykter en økning i radikalisme, og følger nøye med på utviklingen. Kristiansand er kjent for en trøblete fortid, med sterke nynazistiske miljøer – særlig på 90-tallet og tidlig 2000-tall.

Les også

Jon Andre Holand var i sin ungdomstid med i en slik gjeng, og delte sin historie med oss.

– Det var alltid snakk om nynazistmiljøet i Voiebyen. Både voksne og barn kjente til det, og vi ble alle advart mot å henge med dem. Jeg gikk på ungdomsskolen, og var ikke noe særlig flink faglig. Da var det kult å bli tatt inn i varmen blant disse eldre guttene, som alle kjente til, sa Jon til KRSby om hvordan det hele begynte.

Her er Jon Andre tilbake på "Suppa" igjen. Nå er både han og området rundt forandret. Alle bilder: Magnus Nødland Skogedal Her er Jon Andre tilbake på «Suppa» igjen. Nå er både han og området rundt forandret. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Han ble en av dem som begynte å henge nede på «Suppa» på fritida, bensinstasjonen plassert sentralt i Voiebyen. Ordet brorskap kommer ofte fram når han snakker om hvorfor han fortsatte i miljøet.

– Hitler og nazi-ideologi ble det aldri snakket om, det var ikke slik det fungerte. Ikke alle hadde samme ståsted når det kom til hva de trodde på, men de mest respekterte var også dem som var mest ekstreme, både i hva de trodde på og hva de gjorde. Det var et brorskap hvor vi stilte opp for hverandre, og det var én for alle og alle for én.

Les også

_**Les mer om Jon Andre sin fortid i nazistmiljøet i Voiebyen.**_

Irelin Schaldemose

Irelin debuterte i bikinifitness i vår, og gikk imponerende av med seieren i klassen bikinifitness debutant under 169 centimeter.

– Da må jeg bare si tuuusen takk, skrev Irelin på sin egen Instagram-konto rett etter at hun fikk overrakt pokalen som beviser at hun toppet sin klasse under Sandefjord Open.

Opprinnelig var planen å debutere høsten 2015, noe hun valgte å utsette.

– Jeg følte meg ikke helt klar i fjor. Jeg må gjøre dette fordi jeg synes det er gøy, ikke på grunn av konkurransen, som jeg var mer opptatt av da. Det innså jeg, og da sluttet jeg med den intense treningen. Da gikk jeg «off-season» som det heter, og kunne skeie ut med litt pizza og slikt. Jeg har trent én til to ganger daglig, og fokusert på å bygge muskler, sa Irelin den gang.

Irelin i tiden før konkurransen. Foto: Magnus Nødland Skogedal

I år var det derimot et annet opplegg, med en svært god planlagt diett og et strengt treningsopplegg.

**– Jeg trener kondis før frokost, og plyometrics. Etter det er det 40–50 minutter med rask gange og høy puls. Seinere blir det en styrkeøkt, og kondistrening etter det igjen,

Les også

sa hun til KRSby da vi møte henne før konkurransen.

Les også

**Her er reportasjen KRSby skrev om Irelin like etter hun gikk av med seieren.**

Omar Deo Alhamza

Omar kom til Kristiansand som flyktning fra Syria i 2015.

Les også

Da skrev vi om ham og Mulham Al-Karmo, som delte sine sterke historier.

– Det er som å ha en lomme full av sand, med hull i. Du mister litt og litt hele veien – livet ditt og hjemmet ditt. I løpet av fem år har du ingenting igjen, forklarte Omar om hvordan han følte livet hadde blitt etter krigen i Syria.

I 2016 dro han til Hellas som frivillig for å ta imot båtflyktninger i samme situasjon som han selv hadde vært i kun et par år i forveien.

Omar Alhamza her fotografert på Torvet i 2015 av mannen bak Humans of Kristiansand. Foto: Humans of Kristiansand

– Å ta en båt til Hellas var jeg ikke så bekymret for, siden jeg er en god svømmer. De andre i båten var det verre med. Mange var redde og gråt, og hele familier var om bord i båten. Da vi kom fram var det ingen der som tok imot oss, slik som nå, sa han om sin egen ferd over Middelhavet.

Han har bidratt med hjelp for organisasjonen Refugees Welcome To Agder. Det var også i regi av dem at han reiste til Hellas.

– De frivillige her ble litt sjokkerte da jeg fortalte dem at jeg kom fra Syria selv. De hadde aldri hørt om at syrere kom hit for å hjelpe. Mange flyktninger jeg har møtt har fortalt meg at de gjerne vil være med på dette arbeidet, men det er jo lite de kan gjøre før de har fått opphold i et land. Kanskje om et par måneder kan det komme flere. Det føles godt å kunne hjelpe mitt eget folk, sa Omar via Skype fra Lesvos.

Les også

**Les saken om Omar sitt arbeid på Lesvos her.**

Nilab Ahmadi

Nilab, som er fire ganger verdensmester i karate var med i reality-programmet «Norges tøffeste» på NRK i vår. Den tøffe kristiansandsjenta meldte seg først og fremst på programmet for å vise at jenter kan være både feminine og sterke. Etter at hun fikk se episodene på tv,

Les også

gikk hun ut mot produksjonen og var åpen om at hun følte seg feil framstilt.

– Jeg liker ikke hvordan NRK har framstilt meg. De kunne tatt med flere klipp hvor jeg forteller hvorfor jeg ikke var der lenger og ikke orket mer. De kunne tatt med hvordan de andre jentene behandlet hverandre, og den grupperingen som foregikk, fortalte Nilab Ahmadi i etterkant.

I lørdagens episode fikk vi se sørlendingen Nilab Ahmadi i sesong 2 av «Norges Tøffeste» på NRK. Nå kritiserer hun mediehuset for hvordan de har framstilt henne på tv. Foto: Promo

Hun mener at særlig klippingen av det hun sa ble tatt ut av sammenheng.

– Jeg har for eksempel svart på et spørsmål, men de har klippet slik at jeg svarer på et annet spørsmål. De spurte meg for eksempel om at jentene følte seg litt trua av blikket mitt, da svarte jeg at «slik er jeg under en konkurranse, både i karate og annet». Jeg er fokusert og blikket mitt kan true. (..) I en scene, hvor en av jentene sier at jeg at jeg lugger under en kamp, har de klippet inn kommentaren der jeg sier «slik er jeg under en konkurranse». Det blir helt feil, de har ikke stilt meg det spørsmålet engang, forklarte hun.

NRK kjente seg ikke igjen i kritikken, og redaksjonssjef i NRK, Njord Røv svarte følgende:

– NRK beklager at Nilab føler som hun gjør. For oss har det vært viktig å gi et riktig bilde av deltakerne. De punktene hun etterlyser mener vi er godt belyst i episoden, og vi kjenner oss ikke igjen i den kritikken. Alle sitater som brukes i serien, er brukt i den rette sammenhengen.

Les også

_**Her er saken vi skrev om Nilab da hun følte seg feil framstilt.**_

Thomas Behrendsen Lien

Thomas som flere kjenner som tidligere improteater-artist i «Bare Flaks», skulle bytte livsstil i ett år. Å legge om ble mye vanskeligere enn han hadde trodd, og han gikk fra nær alkoholisme til å slite med spiseforstyrrelser og depresjoner. Hans åpenhet har gjort inntrykk på oss.

– Rundt jul gikk det opp for meg at jeg hadde en spiseforstyrrelse. Jeg gikk tre-fire dager uten å spise, samtidig som jeg hadde lyst til å bli slank og bygge muskler. Det går jo ikke når man ikke spiser. Å spise vanlig, sunn mat ga meg dårlig samvittighet. Dette gikk ut over jobben, kjæresten min og vennene mine, sa Thomas da vi intervjuet ham i juni.

Thomas med ett års mellomrom. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Han oppsøkte hjelp hos psykolog, og framhever at vennene og kjæresten hans har hjulpet ham mye gjennom den tunge tiden.

– Sårhet er menneskelig, og det er viktig å kunne være ærlig og snakke om det. Jeg har lært at jeg og andre må slutte å stille så høye krav, både til seg selv og til folk rundt seg. Jeg må komme inn i et tankesett hvor jeg kan tenke at jeg er god nok. Jeg har fått mye hjelp fra Per Fugellis arbeid, fortalte Thomas.

Les også

_**Les historien om Thomas her.**_

[sc name=»Facebook-teaser» ]

Publisert: