Livsstil

PT-Andrew hjelper barn i Zambia: – Sterkt å se barn uten klær og sko

Personlig trener Andrew De Ripper pakket sakene og reiste til Zambia for å forbedre skolehverdagen til foreldreløse barn, ut av egen lomme.

Publisert:
 • Damares Stenbakk

Personlig trener hos Aquarama, Andrew De Ripper, har reist til Lusaka og Kanyama i Zambia for å hjelpe foreldreløse barn med utstyr til skolegang. FOTO: Alle bilder i saken er private

– Jeg har alltid hatt en drøm om å reise til Zambia for å hjelpe barn som mangler bøker, skolesekker og mat. Dette er noe jeg har ønsket å gjøre på egen hånd, jeg føler at jeg må gi noe tilbake til barn som virkelig trenger det, forteller Andrew De Ripper (27) til KRSby.

LES MER:

Moren solgte huset for å donere 400.000 kroner til Mia-Marlenas (32) operasjon

Foreldreløse barn uten klær

Andrew har vært i Zambia i tre uker, og har besøkt flere skoler i Lusaka og Kanyama der han har gitt bort utstyr til barnas skolegang, samt hatt musikk-workshops for å lære bort sin store lidenskap.

Her gir Andrew bort skolesekker til barna i Lusaka. – Til tross for at flere mangler mat og hus, er de fortsatt så glade og setter stor pris på ting, det motiverer meg.

Han lager også musikk privat – og ifølge ham selv vil alle pengene han får inn gjennom strømmetjenestene, gå til viktig skoleutstyr og bygging av skolebibliotek for bedre undervisningstilbud for barna.

– Musikk er min medisin, derfor hadde jeg en workshop i Kanyama der jeg lærte barna språk gjennom musikk. Jeg har også samarbeidet med produsenter om et par sanger, der pengene skal gå til bygge bibliotek på skolen og få stoler til å sitte på når det undervises. Om folk kjøper eller hører på musikken min, hjelper de med å skaffe penger til at skolene får stoler og bord som gir barna en bedre skolegang, forklarer han.

27-åringen har allerede fått sterk tilknytning til flere av barna han har møtt. Og innrømmer at han sitter igjen med en del sterke inntrykk, spesielt fra slumområdene han har besøkt.

– Jeg dro til slummen noen dager for å hjelpe barna der, de hadde verken klær eller sko. To av barna jeg møtte var foreldreløse, de hadde kun storebroren på tolv år som passet på dem. Jeg ville så gjerne bare ta dem med til Norge, hele situasjonen deres var sterkt for meg å være vitne til, fortsetter han.

Andrew De Ripper sammen med fornøyde skolebarn. 27-åringen, som egentlig er bosatt i Kristiansand, mener turen til Zambia for å hjelpe vanskeligstilte er den beste avgjørelsen han har tatt.

LES MER:

Solgte alt de eide for å dra verden rundt: Nå er Janne og Omar hjemme igjen

Ville bosette seg permanent i Zambia

De Ripper, som er personlig trener hos Aquarama, ønsket å bosette seg permanent i det afrikanske landet for å hjelpe trengende barn på fulltid, men ombestemte seg da han fant ut at pengene ikke strekker til. Nå er planen å reise tilbake til Kristiansand rundt månedsskiftet, for å jobbe seg opp til en ny tur.

– Å dra hit er en av de beste avgjørelsene jeg har tatt i mitt liv, og det er noe jeg vil gjøre igjen. Planen var faktisk å bosette seg her, men jeg må tilbake til Norge og jobbe mer slik at jeg kan hjelpe de foreldreløse barna som sliter. Jeg har så mye å gi, og håper flere vil være med å hjelpe disse barna til en bedre hverdag.

Andrew er opprinnelig født i republikken Kongo og kom til Norge for 11 år siden. I dag er han personlig trener i Kristiansand, musikkprodusent og har blant annet vært med i Norske Talenter. – Trening er terapi og musikk er min medisin.

– Hva motiverer deg til å fortsette med å hjelpe disse barna, fra egen lomme?

– Til tross for at de mangler mat og hus, er de fortsatt så glade og setter stor pris på ting, det motiverer meg. Jeg har sett at det er mange som tar bilder av afrikanske barn når de reiser ned, men det gir dem ingenting. Det gjør vondt å se at mennesker later som de hjelper, og ikke gir noe, forteller han.

Et forbilde for engasjement

Siri Johanne Boye, nestleder i Røde Kors Kristiansand, mener det frivillige arbeidet Andrew gjør, kan åpne øynene til flere om å hjelpe andre vanskeligstilte i et land utenfor våre landegrenser.

– Det er veldig viktig at vi ser utenfor vår horisont. Vi reiser mer, ser ting, og har hatt flyktningkrisen med mennesker som ikke har samme muligheter som oss. Den voksne generasjonen bryr seg mer, de er privilegert til å se forbi seg selv og sitt til å hjelpe, sier hun.

Har du mer enn du trenger, ikke bygg høyere gjerde, men heller bygg et større bord.

Ifølge Boye er det spesielt viktig at unge mennesker engasjerer seg i hjertesaker, og er med på å utvikle en bedre framtid.

– Det er viktig at den oppvoksende generasjonen engasjerer seg til et mer rettferdig sted å bo. Det sies at har du mer enn du trenger, ikke bygg høyere gjerde, men heller bygg et større bord, avslutter hun.

Publisert:
 1. Zambia
 2. Kristiansand
 3. Aquarama
 4. Lusaka
 5. Norge

Andrew Ripper: – I Norge vil vi ha mer og mer, men blir bare tristere og tristere

I en tid hvor ungdommer blir matet med «Ex on The Beach» og mobbing på tv, har artist og personlig trener Andrew Ripper behov for å spre kjærlighet og gode vibber til verden.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Influenser Espen Hilton fra Vennesla: – Flere mente at det å være homofil var både kvalmt og sykt
  2 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  – Vi ønsker å ta opp vanskelige temaer
  3 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Bygger byens «kuleste» attraksjon på Lund
  3 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Mari (21) droppet ut av to prestisjestudier og ble Netflix-junkie. Så dro hun ut i verden med kamera
  3 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  19-åringen fra Grimstad er del av en tabubelagt statistikk
  2 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Helene (21) fra Kristiansand er Miss Norway-finalist: – Håper det blir en døråpner til modellyrket
  1 ÅR SIDEN