Livsstil

UiA-student Andrea (22) debuterer i bikinifitness

I mars stiller hun i bikinifitness for første gang. Konkurransen høster kritikk, noe Andrea mener kan komme av liten kunnskap.

Publisert:
 • Julie Sørensen Molvik
Andrea Madelen Hauge Bjønnes er fra Bergen, men studerer i Kristiansand. I 2018 skal hun stille i tre forskjellige bikinfitness-konkurranser.

– Jeg var en «typisk» student som dro ut hver torsdag og lørdag, trente en gang i ny og ne, spiste nattmat og brydde meg ikke så veldig mye om hva jeg spiste. Livsstil synes jo på kroppen, og jeg var ikke fornøyd med den kroppen livsstilen ga meg, forteller Andrea Bjønnes (22).

Til daglig studerer bergensjenta økonomi på UiA, er trener for cheerleading-laget Topaz, jobber på treningssenter, og har samboer og venner hun henger med. På toppen av dette skal hun i mars stille i bikinifitness.

LES MER:

Vanessa (20): – Jeg har alltid hørt at vegetarianere ikke kan bygge muskler

25. mars står Andrea på scenen som debutant i bikinifitness under Sandefjord Open. Knappe to uker seinere stiller hun også i Oslo Grand Prix, som er en av de største konkurransene i Norge. Målet er NM i høst.

Folk er nysgjerrige på mat og diett

I fjor la Andrea om på livsstilen sin. Da hun høsten 2017 kontaktet en bikinifitness-coach i Bergen, var Andrea allerede godt trent.

I november startet satsingen for å stille i bikinifitness, noe som innebærer mye trening og en matplan. Det hele har hittil vært uproblematisk for bergenseren.

– Jeg følger en matplan, men den er så brei at det blir feil å kalle den en diett. Jeg går aldri sulten, forklarer hun.

Mat og diett er nemlig det første folk spør om når de hører at hun skal stille i bikinifitness.

– Jeg tuller en del med det og prøver å ha litt selvironi og sier at «i dag fikk jeg lov til å slikke på en brokkoli». Det er bare tull. Jeg spiser mye mat. Men man jo det for å bygge muskler.

Godteri og alkohol er derimot ikke på planen.

– Hvordan var det å kutte det ut i starten?

– Det gikk helt fint. Jeg har ikke sagt til alle venninnene mine at jeg har kuttet ut alkohol, så jeg har dratt på fester med Cola Zero. De fleste merker ikke forskjellen. Jeg klarer meg veldig fint uten alkohol. Jeg var ikke så hard på flaska før uansett. Sist jeg drakk var i august, forteller hun.

Det nye kostholdet og seks økter på treningssenteret i uka gir resultater, men ikke bare i form av muskler og lite fett.

– Huden blir bedre, jeg får mer energi og humøret blir bedre. Det har jeg merket veldig godt.

Som cheerleader kommer utstråling og godt humør naturlig for Andrea.

– Den formen jeg skal ha skal jeg ha i én dag

Bikinifitness har fått en del kritikk i mediene de siste årene. Noen av dem som har ytret sine meninger er blogger Julianne Nygård, bedre kjent som «Pilotfrue», som mener at konkurransen burde bli forbudt i Norge. Også tidligere fitnessutøver og ernæringsfysiolog Therese Mathiesen er kritisk.

– Denne typen konkurranser får en del kritikk, hva tenker du om det?

– Jeg tenker at de kanskje ikke kan så mye om det. Jeg trodde også at det kom til å bli mer ekstremt, men jeg spiser ganske likt som før, bare at jeg har kuttet ut godteriet. Jeg trener like mye som før, bare mer målrettet og flere muskelgrupper. Men jeg kunne ikke tenkt meg å stille i body fitness, som er sett på som mer ekstremt.

LES MER:

Tanya (24) satser på bodyfitness: – Dette er ekstremsport

Mye tid går med til å trene på poseringer foran speilet. Hovedmålet for Andrea i konkurransen er å ikke tryne på scenen.

Hun påpeker at det er en grunn til at det heter sceneform.

– Den formen jeg skal ha skal jeg ha i én dag. Det er ikke noe jeg streber etter hele året. Det er en grunn til at det heter sceneform. Jeg mener egentlig at jeg lever vel så sunt som venninnene mine som er ute og drikker. Folk gjør akkurat som de vil, og det er jo selvvalgt det her.

Selv om dette er første gang Andrea stiller i bikinifitness, har hun et høyt mål. Nemlig å stille i NM i høst. Sandefjord og Oslo Grand Prix er mest for øvingen sin del.

– Da vil du jo være på matplan og treningsprogram over en ganske lang periode?

– Ja, men da har jeg hørt at man trapper opp igjen på matplanen. Fastlegen har sett på mat- og treningsplanen min, og han syns det er ser veldig bra ut. Jeg har en seriøs og flink coach.

Andrea har valgt de høyeste hælene det går an. – Grensa er 12 centimeter, mine er 11,3.
Høyhælte sko er et must.

– Noen synes det er litt show-off

Ikke alle syns det er like pent å være så pass trent.

– Jeg har fått kommentarer fra folk som syns det er stygt, og det er helt greit. Personlig føler meg mye mer komfortabel nå, både når det gjelder hud, energi, humør og jeg spiser veldig rent og sunt, og er ikke fanatisk i det hele tatt.

Andrea har også et inntrykk av at mange mener at det å stille i bikinifitness er for å vise se fram. Spesielt siden det ofte innebærer å legge ut bilder av seg selv i bikini.

– Noen syns det er litt show-off, men det får de bare gjøre. De fleste legger jo ut bilder av det de driver med på Instagram, og dette er det jeg driver med. Og jeg skal stille i bikinifitness, så da er det naturlig at jeg legger ut bilder i bikini. Det er ikke noe verre enn å trykke unfollow.

– Er det noe du føler du har måttet ofre for å stille?

– Litt sosialt liv. Jeg bruker cirka to timer på trening hver dag. I tillegg har jeg skole, jobb og er trener for cheerleading, så det går litt utover det sosiale. Men jeg føler alle venninnene mine er veldig forståelsesfulle og flinke til å ta kontakt. Det har jeg merket jeg er litt dårlig på, for etter trening er jeg ofte sliten.

– Hva syns samboeren din?

– Han følger faktisk matplanen og treningsprogrammet mitt hundre prosent, så jeg har full støtte der. Han leker litt med tanken om å stille selv. Det er veldig økonomisk fordi alle måltider lages hjemme og er planlagt. Han er også med på poseringstrening og leker dommer, haha.

LES MER:

Irelin veide nesten 90 kilo. Nå stiller hun i bikinifitness

Publisert:
 1. Trening
 2. Alkohol
 3. Bodyfitness
 4. Kropp
 5. Fitness

Fitness-instagrammer Susanne Herlofsen om nyttårsslanking: – Blir du lykkelig av å gå ned 30 kg før sommeren?

Susanne Herlofsen mener nyttårsforsetter ikke bør handle om slankehysteri og farlige dietter. Hun anbefaler et større fokus på mental helse, og gir sine beste tips til en sunnere livsstil.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Instagram-trend tar oppgjør med posering og «ekte» kropper
  4 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Instagram-trend tar et oppgjør med poseringer og «ekte» kropper
  4 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Slik blir du snusfri på en måned
  4 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Så lenge må du trene før du ser resultater
  4 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Nå vil Nina og Ingrid gi deg flere yoga-opplevelser
  4 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Dette er det perfekte verktøyet for deg som glemsk, rotete, kreativ eller stresset!
  4 ÅR SIDEN