Livsstil

Sørlending i utlendighet: Amalie Gunnufsen

Amalie Gunnufsen (21) er for mange kjent som bystyrepolitiker for Høyre. Dette semesteret studerer hun i Kairo, som ikke er helt som Kristiansand.

Oppdatert:
 • Vegard Nekstad
Privat

– Er veien til å studere i Egypt lengre enn i mer vestligorienterte land?

– Det er jo selvfølgelig noen friheter som har mer feste i vestlige land, som jeg virkelig savner. Som å kunne gå med litt mindre klær uten å bli utsatt for trakassering, eller å spasere til butikken om kvelden, eller å bruke ytringsfriheten min. Nå studerer jeg språk så jeg er ikke rammet av det, men Egypt er jo også kjent for å ikke ha noe særlig akademisk frihet. Jeg tenker av og til at jeg har byttet bort noen av frihetene mine mot utdannelse, men for en kortere periode er det absolutt verdt det.

– For en del år siden var Egypt veldig populært som ferieland for nordmenn, men sikkerhetssituasjonen har gjort det vanskeligere. Føler du deg trygg i Egypt?

– Det var først og fremst den arabiske våren og revolusjonen som gjorde det, og den er for lengst over. Jeg føler meg trygg. Det ekstremt brutale terrorangrepet på Nord-Sinai føltes ganske nært, men samtidig er sikkerhetssituasjonen omtrent alle andre steder i Egypt veldig mye bedre. Utenriksdepartementet fraråder ingen å reise til Kairo, og jeg vil oppfordre folk til å reise til både Kairo og mange av de andre kule stedene i Egypt.

For mange har Egypt vært et populært turistmål. Slik er det kanskje ikke lengre. Her fra Sharm el Sheik i 2003.

– Terrorangrepet mot en sufimoské i Nord-Sinai nylig har vakt oppsikt. Hvordan opplever du situasjonen, og folks reaksjoner etter angrepet?

– Det var jo et helt ubeskrivelig grusomt angrep på mennesker på sitt mest sårbare. Og folk er helt klart veldig berørt og sørger over det som skjedde. Sett med mine øyne er noe av det mest provoserende hvor lite oppmerksomhet det fikk i vestlige medier.

LES OGSÅ: Egypt i sorg etter brutal massakre mot moské

Bombede biler etter angrepet mot Al Rawdah-moskeen i Bir Al-Abed 24. november.

Takker Uber-sjåførene

– Hva er de største forskjellene mellom å studere i Norge og Egypt?

– Her studerer jeg arabisk, så den største forskjellen er at nesten alle situasjoner er undervisning. Jeg må nesten takke Kairos Uber-sjåfører for å ha lært meg arabisk dagligtale. De fleste som går på skolen min har ikke flyttet hjemmefra og er på mange måter mye mindre selvstendige enn norske studenter. I tillegg har vi små klasser og får veldig tett oppfølging, så det minner mer om å gå på ungdomsskolen. Jeg gruer meg nesten til å komme hjem og ta ansvar for egen læring.

– Hjemme i Kristiansand er du kjent som bystyrepolitiker for Høyre. Hvor stor er forskjellene fra demokratiske Norge til Egypt?

– Man kan vel egentlig ikke bruke demokrati for å beskrive det politiske systemet i Egypt. Den store forskjellen er at makta ble tatt med militærkupp og det er ganske utrygt å være uenig med sittende regjering. Jeg spurte noen medelever som studerte politikk om de kunne tenke seg å faktisk drive med politikk. Da lo de av meg og forklarte at hvis man ble det nærmeste man kommer en opposisjonspolitiker i Norge, kan man beregne en politisk karriere på to år før man blir satt i fengsel.

LES OGSÅ:

LES MER:

Hva må til for å gjøre Kristiansand til en bedre by for unge?

LES MER:

Dette er gjengen som taler din sak

LES MER:

Disse politikerne digger elevene i Kristiansand

LES MER:

Studentene vil ha billigere buss: – Tilbudet samsvarer ikke med etterspørsel

Gigantby

– Hvordan er hverdagen i en storby med nesten ti millioner innbyggere?

– Den er faktisk enda større! Hvis man tar med områdene rundt bykjernen bor det et sted mellom 20 og 22 millioner mennesker i Kairo. Det er visstnok umulig å få oversikt fordi mange av dem som lever i ekstrem fattigdom aldri blir registrert. Til gjengjeld bor folk ekstremt tett. Det verste er den ekstreme forurensningen. Det ligger et grått lokk av svevestøv over byen hver morgen. I tillegg er blir jeg fornøyd om jeg klarer to ”bevegelser” på en hverdag. Som å være på campus og gjøre det jeg skal der og å dra på en matbutikk. Alt tar bare utrolig lang tid og krever så mye logistikk. Helt vanlige gjøremål blir veldig frustrerende.

– Hva savner du mest når du er så langt hjemmefra?

– Vafler, havet, frisk luft, å drive med politikk, vennene og familien min. Og fotgjengerfelt og fortau!

– Skikkelig billig å reise rundt

– Hva bruker du tid på utenom studiene?

– Jeg prøver å reise rundt å se så mye som mulig i Kairo og andre steder. Det er masse spennende å se og så godt tilrettelagt for turister. Siden det er så få som drar hit er det skikkelig billig å reise rundt. Jeg har også prøvd meg på litt fotball med trenere som kun snakket arabisk, så det var om ikke annet veldig god språktrening.

– Vanligvis møter du i bystyret og bruker mye tid på politikk. Hvordan er det å plutselig ikke kunne ha innvirkning på hvordan Kristiansand styres?

– Siden jeg har drevet med politikk siden jeg var 16 år tror jeg at jeg har godt av å komme ut av bobla og se ting litt utenfra, men det er jo klart at jeg gleder meg til å komme tilbake. Det skjer masse gøy det kommende året med å forme ny storkommune og Rasjhahi-aksjonen, i tillegg så har jeg vært så heldig å få delta på Unge Høyres toppskolering, elitekurset. Akkurat nå fokuserer jeg mest på de daglige påminnelsene om hvor utrolig godt vi har det i Norge og i Kristiansand.

Har du tips om andre sørlendinger som gjør noe litt utenom normalen? Tips oss på tips@krsby.no!

Publisert:
Oppdatert:
 1. Kairo
 2. Egypt
 3. Høyre (H)
 4. Kristiansand

Dette er landene nordmenn frarådes å reise til, men Jørn (29) har vært i alle sammen

– Hvis jeg hadde latt være å reise til land som Utenriksdepartementet advarer mot, hadde jeg gått glipp av noen av mine beste reiseopplevelser, sier globetrotteren.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  – Vet selv hvordan det er å gå gjennom tøffe tider med prestasjonspress
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  – Dagens seksualundervisning handler for mye om banankondomer og misjonærstilling
  4 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Jørn (29) er den yngste i Norge som har besøkt alle verdens land: Her er hans aller beste reisetips.
  2 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Boksetalentet Mindaugas (22) fra Kristiansand: – Har man en god psyke kan man klare alt
  3 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  De opplever hets og hverdagsrasisme: – Han mente jeg hadde kjøpt meg inn i landet med sex
  3 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Trine har det sjeldne crouzon syndromet og raser mot forslaget om endring i abortloven: – Mitt barn skal ikke gå gjennom mitt mareritt
  3 ÅR SIDEN