Har disse UiA-studentene utviklet framtidas store matsvinn-app?

I Norge kaster vi rundt 355.000 tonn spiselig mat hvert år. Dette vil UiA-studentene Espen Kalhagen og Ørjan Langøy Olsen gjøre noe med.

Publisert:
IT-masterstudentene Espen Kalhagen (t.v.), Ørjan Langøy Olsen og gründer Kjell Håland (kunne ikke stille til intervjuet) står bak den nye appen Datokontroll.

– Nå er vi i startfasen av lanseringen hvor vi prøver å få med butikkene på laget. Et større og langsiktig mål er at en av de store matkjedene i Norge skal bruke appen i hver eneste butikk, forteller Ørjan Langøy Olsen til KRSby.

Sammen med medstudent Espen Kalhagen og gründer Kjell Håland, har de utviklet den nye appen Datokontroll, som nå er lansert på blant annet Appstore.

Formålet er å redusere matsvinn i dagligvarebutikker og andre steder som selger mat, ved at ansatte i butikken skal registrere varene og få beskjed når de bør prises ned før de går ut på dato.

– Riktig timing

Espen Kalhagen (t.v.), Ørjan Langøy Olsen studerer begge IT på Universitetet i Agder.

Både Kalhagen og Langøy Olsen understreker begge at tiden er inne for en app som Datokontroll i Norge, i en tid hvor miljø, gjenbruk og viktigheten av «bra nok»-mat er i vinden.

– For en del år siden var det ikke vært så mye fokus på dette, men nå er timingen essensiell for appen. I tillegg er Kristiansand kommune opptatte av å bli Norges beste på matsvinn, så de er positive til denne satsingen, forteller Kalhagen.

Og siden de selv er omringet av studenter med stramme budsjetter, har de ikke glemt forbrukerne opp i det hele.

– Vi lanserer også «søsterappen» Datomerk i vinter. Da kan forbrukerne trykke på nærbutikken sin, hvis butikken bruker Datokontroll, og finne ut hvilke varer som snart går ut på dato, og som har fått en prisreduksjon. Det er potensielt mye penger å spare, forteller Kalhagen videre.

15 prosent mindre svinn

I Norge kastes det tonnevis med spiselig mat hvert år.

Nylig ble Datokontroll testet av seks butikker i Kristiansand under en fire måneders prøveperiode. Næringsrådgiver i Kristiansand kommune, Øyvind Laderud, var en av dem som var involvert i prosessen.

– I testperioden ble det rundt 15 prosent mindre svinn i butikkene. Det førte til at butikkene også brukte mindre penger, forteller Laderud til KRSby.

En av testbutikkene var Coop Extra Parken i Kvadraturen, som opplevde så gode resultater at de skal fortsette å bruke den nye appen.

– Vi jobber mot et null-mål for matsvinn i butikken, det er et hårete mål, men appen Datokontroll kan være et godt verktøy for oss. Vi sparer tid, og har sikrere rutiner for å kunne prise ned varer for salg før varene går ut på dato, sier butikksjef Jarle Rogstad i en artikkel på kommunens hjemmeside.

Slik ser den nye appen Datokontroll ut.
Publisert:

Datoskrekk? Disse matvarene holder lenger enn du tror

Kaster du unødvendig mye mat? Mange matvarer holder lengre enn du tror, ifølge Mattilsynet.

Publisert:
  • Synne Mauseth