Livsstil

André fra Sandnes ble europamester i bodybuilding

Under European Bodybuilding and Fitness Championship i Spania, tok gikk han ikke bare av med én seier, men to.

Publisert:
 • Guro Hennig
André Erik Thesen gikk til topps i classic bodybuilding i Spania, torsdag 3. mai.

Omtrent 1500 deltok i europamesterskapet i Santa Susana, også kalt verdens fitnesshovedstad, i Spania forrige uke. Blant dem var den ivrige bodybuilderen André Erik Thesen fra Sandnes.

Thesen deltok i klassen «Master men’s classic bodybuilding over 50 years», og tok seieren. Han møtte også vinnerne av de andre årsklassene i kategorien og gikk av med seieren der også. Thesen kan derfor kalle seg europamester innen Master men’s classic bodybuilding.

Ikke siden 1972 har en nordmann blitt «overall champion» i europamesterskap i bodybuilding. Det er altså ikke bare-bare å få denne tittelen.

– Det er gøy å skrive litt historie, sier Thesen.

 • Følg Byas på Facebook!

Stolt president

Presidenten for IFFB Norway, Norwegian Bodybuilding & Fitness Federation, Elise Murbræck, sier at de er veldig stolte av Thesen.

– Det skal nesten ikke være mulig. At lille Norge klarer å hevde seg i en slik konkurranse, er helt utrolig, sier Murbræck.

Hun mener at Thesen viser hva bodybuilding handler om.

– Han er et utrolig godt forbilde. Han har lagt ned mye arbeid. Hans dedikasjonen over mange år er fantastisk og han viser resten av miljøet hvordan det skal gjøres.

Thesen brenner for at bodybuilding skal normaliseres. Han har selv møtt mye fordommer og mener at dersom folk ser han i aksjon så kanskje de får et annet syn.

– Hvis folk ser meg, så ser man at man kan holde på med dette lenge. Jeg er han litt eldre, på 1.75 meter og 80 kilo. Det er flere tusen i Norge som lever som meg, og vi er vanlige dedikerte folk. Jeg ser kanskje litt ekstrem ut når jeg står på scenen. Jeg har ekstremt lav fettprosent der og da, men vi spiser oss tilbake til normalen rett etter konkurransen, sier han.

LES OGSÅ:

LES MER:

Treningssenteret var skeptisk til dette, men så ble kurset utsolgt på rekordtid

Erfaren atlet

Målet var å komme til topps i europamesterskapet. Oslo var kun et stopp på veien dit. Europamesteren, som også er daglig leder ved City Gym i Sandnes, trener så å si hver dag uansett om han skal konkurrere eller ikke. Fire måneder var derfor perfekt tid for han å bli klar til EM.

– Jeg har gjort dette noen ganger før, og vet hvordan kroppen min funker. Jeg samarbeider også med en coach som hjelper meg. Joakim Hetland, som har coachet veldig mange atleter tidligere og som også jobber som naprapat, er mitt «second eye». Hvis jeg ser meg litt blind på fysikken min så kan han se hvor forbedringspotensiale ligger, sier Thesen.

Familiemann vs. bodybuilder

Thesen har de siste månedene brukt mye tid på å preppe kroppen til konkurranse. Men, han har òg en hverdag som alle andre. Han har kone og barn, er fotballtrener og har jobb.

– Det pleier å gå greit å balansere alt. Under forberedelsene går man jo ofte rundt med underskudd av kalorier, så tålmodigheten og humøret er kanskje ikke på topp, men det pleier å gå greit, sier Thesen.

50-åringen har ikke bestemt seg om han skal være med i flere konkurranser fremover.

– Jeg er ikke sikker på hva som er best. Skal jeg gi meg på topp? Det kunne kanskje vært fornuftig, men jeg har fortsatt «driven» for sporten, avslutter han.

Til topps, rett etter pause

Siden 2004 har Thesen konkurrert. Han har de siste årene hold seg til classic, men har også hevdet seg i vanlig bodybuilding. Han er dessuten blant annet Norgesmester i 90 kg-klassen, både i senior og master.

– Etter hvert har det falt meg naturlig å konkurrere i classic bodybuilding. Jeg synes classic kler min fysikk. Jeg er ikke spesielt høy, men ofte er mennene i den vanlige bodybuilding-klassen lave, og for meg blir det mer riktig å være i den klassen hvor vekt blir begrenset i forhold til høyde, sier Thesen.

For å komme til EM måtte Thesen gjennom konkurransen Oslo Grand Prix, for å bli tatt ut til landslaget. Denne ble holdt i april og var hans første konkurranse på tre år. Der tok han klasseseier samt overall mot alle de andre klassene. Inkludert senior- og juniorklassene.

– Jeg tenkte mye ifjor på om jeg skulle prøve å konkurrere igjen. Så fant jeg ut at jeg ville prøve. 1. januar startet jeg med hardtrening og diett, sier Thesen.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Så lenge må du trene før du ser resultater

LES MER:

Slik kan du trene med minibands

LES MER:

Ny restaurant i de gamle Tango-lokalene: – Det blir et sted hvor du kan planlegge en helaften

Publisert:
 1. Fitness
 2. Sandnes
 3. Fysikk
 4. Championship

– For bare ti år siden var det svært få som visste om denne typen trening

Hard, intensiv trening flere ganger om dagen må til om man ønsker å være blant landets beste i Functional Fitness. Disse jentene satser alt.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Thomas (21) fra Sandnes flyttet til Nord-Norge for å fotografere
  3 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Tiril (22) er født kvinne, men identifiserte seg som heterofil gutt i barndommen
  3 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Disse rare tingene gis bort på Finn akkurat nå
  3 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  10 sykt fine badeplasser i Sandnes og Stavanger
  3 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Kroppsaktivist med ny bok: – Jeg klarte det, pappa
  3 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Nå blir vi lettere forkjølte
  3 ÅR SIDEN