Siren (23): – Jeg tør ikke å bli så glad i noen at det vil gjøre vondt når de drar

Selv om Siren (23) har folk rundt seg, føler hun seg ensom hver dag. Å ta kontakt med vennene sine er noe hun ikke våger å gjøre.

Oppdatert:
 Siren Frestad (23) fra Lillesand er ensom hver dag, men våger ikke å ta kontakt med vennene sine.

I artikkelserien «Ensomhet blant unge» har KRSby snakket med fire unge om psykisk helse og det å være alene. Siren Frestad (23) er redd for å være til bry for de rundt seg, og å ta kontakt med venner er noe hun gruer seg til.

– Jeg våger rett og slett ikke ta kontakt med de jeg har. Det er noe i hodet mitt som sier at hvis de sier ja så er det av sympati.

LES OGSÅ:

LES MER:

– Å spre nakenbilder av andre på nettet er blitt den nye volden

LES MER:

Thea Sofie Loch Næss: – Hvorfor må vi operere rumpe, pupper og lepper for å føle oss fin?

– Det er ikke så lett å snakke om

Ifølge en undersøkelse gjort av Røde Kors og Ipsos i 2016, er ungdom den aldersgruppa som føler seg mest ensomme, og mer enn én av tre unge oppgir at de føler seg ensomme ofte eller av og til.

Men selv om mange kan relatere til temaet, er ensomhet fortsatt et tabu som for mange er vanskelig å snakke om.

– Selv om det sikkert er vanlig å føle seg ensom, så føles det som at det bare er jeg som har det sånn. Men det er nok mange andre, og det er jo ikke så lett å snakke om, forteller 23 år gamle Siren Frestad fra Lillesand åpent.

Siren forteller at hun noen ganger kan føle seg mer ensom i et rom sammen med folk enn når hun er alene.

Har følt seg ensom hele livet – hver dag

– Jeg har egentlig ikke noen grunn til å føle meg ensom. Jeg har masse gode folk rundt meg, men jeg er redd for å slippe dem inn. Jeg tør ikke bli så glad i noen at det vil gjøre vondt når de drar, sier Siren.

– Har det alltid vært sånn?

– Ja, egentlig. Jeg har vært ensom mesteparten av livet mitt og har gått og kjent på følelsen stort sett hver dag.

– Hvorfor kjenner du deg ensom?

– Jeg føler meg veldig annerledes. Noen ganger føler jeg meg mer ensom i et rom sammen med folk, enn når jeg er alene.

Videre forteller hun at det føles som om noe mangler.

– Det kjennes ut som det er noe inni meg som mangler. Det som skal gjøre at jeg kan «connecte» med andre mennesker. Jeg lurer ofte på hva som er galt med meg, men jeg jobber mye med meg selv for å la være å tenke sånn.

– Jeg tror det er mange som føler seg ensomme i sommerferien, og som gjerne er hjemme mens andre er på ferie. Og så er det jo ikke sikkert at de føler seg hjemme hos familien sin, sier hun.

LES OGSÅ:

LES MER:

Hjemom #9: – Har du noen gang prøvd å være homofil på Tinder i bibelbeltet?

LES MER:

Mats (22) flyttet inn i leilighet med mugg – måtte operere

  Siren forteller at hun tar avstand fra folk for å unngå å bli skuffet.

Redd for å være til bry

Siren forteller at hun gjennom oppveksten ble blitt utsatt for en del mobbing, og at hun fikk sin første venn som femtenåring. I tillegg var mora hennes mye syk, og faren mye ute og reiste. Disse tingene sitter dypt i henne, og har gjort at hun blant annet tar avstand fra folk for å unngå å bli skuffet.

– Jeg er veldig redd for å være til bry. Når noen er syke har de ikke så mye oppmerksomhet å gi, så jeg har jo hatt tilfeller hvor jeg faktisk opplevde å være til bry hjemme.

Hun forteller videre at hun ikke klarer å ta initiativ til sosialt samvær selv.

– Jeg har jo noen venner som av og til spør om jeg vil finne på noe. Da sier jeg ja, men jeg klarer ikke ta det initiativet selv. Jeg våger rett og slett ikke ta kontakt med de jeg har. Det er noe i hodet mitt som sier at hvis de sier ja så er det av sympati.

 – Det kjennes ut som om det er noe inni meg som mangler. Det som skal gjøre at jeg kan «connecte» med andre mennesker, forteller Siren åpent til KRSby.

Føler seg akseptert hos Blå Kors Ung

I halvannet år har Siren vært en del hos Blå Kors Ung hvor hun har deltatt som både frivillig og deltaker, noe hun forteller har vært en god opplevelse.

– Jeg opplevde det som både gøy og sosialt. Allerede første dagen jeg var her, følte jeg meg akseptert med en gang. Det er ingenting som tilsier at jeg ikke er velkommen her, noe som gjør veldig godt.

– Kristiansand har sinnssykt mange gode fritidstilbud for ungdom, hvor du kan finne noen trygge personer som forstår, og som du kan betro deg til.

– Er det noe du vil si til andre som føler seg ensomme?

– Det er veldig mange måter å prøve å akseptere seg selv på. Og jeg jobber veldig hardt med meg selv hver dag. På alle speilene mine hjemme står det lapper med beskjeder til meg selv, hvor jeg minner meg selv på at jeg er sterk, vakker, verdifull og god nok.

– Ikke tenk at du er en byrde

Avdelingsleder i ungdomshelsetjenesten i Kristiansand, Anne Cathrine Bragdø, forteller at ensomhet blant ungdom er mye vanligere enn man tror, og at det er mange ulike årsaker til at noen kan føle seg alene.

Har du noen tips til unge som sliter med ensomhet?

– Ta kontakt med noen du stoler på, og våg å ta det første steget. Ikke tenk at du er en byrde, og bruk ditt eget nettverk. Våg å gi vennene dine muligheten til å være til hjelp. Det kan hende de har de samme tankene som deg.

LES OGSÅ:

LES MER:

Dette mener Sørlandets influensere om reklamering for kosmetiske inngrep

Publisert:
Oppdatert:

Influenser Marielle (24): – Før man får barn kan man ta del i så mye mer, men jeg har egentlig alltid følt meg ensom

Marielle Tomine Konradsen er blant mange mødre under 25 år som opplever å kjenne på ensomhetsfølelsen.

Oppdatert: