Veronica (21) er nybakt mamma og lektorstudent

Her er hennes beste tips til hvordan du kan klare begge deler.

Publisert:
Mor og datter.

Disse tipsene ble først delt på Veronica Reimes egen blogg og er gjengitt på Byas.no med hennes tillatelse.

Veronica Reime er en 21 år gammel småbarnsmor fra Stavanger. På bloggen deler hun hverdagsglimt og det hun selv kaller for «følelser uten filter» om hvordan det er å være ung, nybakt mor til Linéa (1) og i tillegg fulltids lekorstudent.

Reime vil verken anbefale eller fraråde noen å studere når de har små, men har laget en liste over hva hun mener det kan være greit å vite for dem som er i samme situasjon som henne selv.

Følg Byas.no på Facebook!

Her er Veronicas beste råd for deg som skal studere med baby:

Du må være strukturert og effektiv

– Du blir rett og slett nødt til å være mer rutinert, strukturert og effektiv. Ellers går det aldri rundt!

– Det krever disiplin, og etter hvert blir du ganske god på det. Dette er noe av det aller mest positive, og jeg er ganske stolt over hva jeg får til i hverdagen gjennom å tilegne meg disse egenskapene. Tidligere kunne jeg sitte hele dagen med leksene fordi jeg drev med masse annet innimellom. Nå vet jeg at jeg kanskje bare har en time her og en time der, og den tiden er gull verdt. Så da blir det effektiv jobbing den tiden jeg har, og så er det tilbake i full mammarolle etterpå.

– Du blir ganske god på planlegging! Disse egenskapene kommer veldig godt med videre i livet, og jeg føler egentlig at jeg hoppet over barselboblen og rett inn i livet som travel småbarnsmor som jobber etter leggetid og skviser inn masse ærender, husarbeid og besøk i helgene fordi det er da det er mest tid.

Fristed <3

– Du har ditt eget fristed. Du har et sted hvor du kommer alene og studerer noe sammen med andre som interesserer seg for det samme som deg. Du får bryne hodet ditt litt på andre ting enn bleier og babymat, og det er veldig godt å få litt utfordringer på et annet plan også.

Mammajente 💛

Ligg i forkant

– Alltid ligg i forkant. Uansett hvor god du er til å planlegge så kan du ikke forutse når en tann, en ørebetennelse eller en brystbetennelse kommer snikende på.

– Vær forberedt på at veldig mye uforutsett kommer til å skje. Vi kan dessverre ikke styre når våkenettene kommer, og det er dager du ser at det bare er totalt umulig å få lest noe som helst. Derfor er det veldig viktig å henge med fra dag én, og helst ligge litt i forkant.

– Det kan fort hope seg opp mye pensum om du utsetter ting, og plutselig får uventet sykdom eller dårlige netter midt i en eksamensperiode. Da er det veldig greit med alt som er blitt gjort på forhånd!

Lesetid

– Dårlige lesetider. Med en ny sjef i hus får du forståelig nok ikke bestemme lesetidene dine selv lenger. Nå er det klokken 06.00 om morgenen og etter 20.00 om kvelden som er de tidene du har best tid til å få gjort lekser.

– Det er kanskje ikke akkurat da du er mest våken og klar i hodet til å stupe i pensumbøkene, det er i hvert fall ikke jeg. Det er ganske tungt og lite motiverende å måtte tvinge hjernen til å konsentrere seg og ta inn ny kunnskap når du er stuptrøtt. Men det går!

Sosialt liv

– Lite sosialt. Du er ikke den typiske studenten som blir med på to for én på torsdager og spillekvelder lenger. Det er mye sosialt ved å studere, men det er sjelden du har mulighet eller i det hele tatt orker å være med.

– Når de andre spiser lunsj sammen eller sitter i grupper og jobber i fritimene så må du løpe hjem for å amme. Eller når de står utenfor skolen og skravler etter forelesning så vinker du fort hadet for mammafingrene kribler etter å klemme på den lille.

– Fokuset og tankene dine er et litt annet sted, og det kan hende at du føler du er litt på en annen planet enn dine medstudenter.

❤️ "Mødre holder sine barns hender et øyeblikk, og deres hjerter for alltid" - bloggen er oppdatert med et sterkt innlegg 💬

Barseltreff

– Går glipp av barseltreff. Ikke nok med at du går glipp av mye av det sosiale med de andre studentene, så får du heller ikke vært med så mye på barseltreff med andre mødre.

– Dette er som regel tidlig på dagen, da du sitter på skolebenken. Det er kanskje ikke så farlig i begynnelsen, men etter hvert som den lille blir større kan det være greit å omgås andre babyer.

– I tillegg er det jo veldig godt å kunne snakke med andre som har babyer!

Kortere barnehagedager

– Du er kanskje mer borte enn andre mødre i begynnelsen, men du tar det igjen når de begynner i full jobb. Du har kanskje et par timer forelesning, leser gjerne litt etterpå på skolen, og kan fortsatt hente ungen din tidlig i barnehagen og ha god tid sammen. Du er mye mer fleksibel. Tenk så herlig!

En tryggere baby

– Er pappa hjemme på pappaperm imens mor er på skolen, så er babyen deres heldig! Det blir faktisk en tryggere baby av å tilbringe mye tid og knytte nære bånd med både mor og far.

– Det merkes veldig at Linéa har blitt en veldig trygg og fin baby. Husk at de fleste leger får baby i studietiden, og da er det pappaen som går hjemme med lille imens mor er på skolen.

– Og de har vel litt peiling på hva som er bra og ikke!

Mitt alt 💛 - Bloggen er oppdatert 💬

Savn og dårlig samvittighet

– Det er tungt å gå fra babyen din når hver eneste nerve i kroppen skriker etter å holde, nusse og lukte på den lille. Jeg gråt mine modige mammatårer de første gangene, og jeg syntes alltid det var ekstra tungt etter helgene når jeg hadde gått hjemme et par dager med Linéa.

– Jeg sitter på forelesning med en vond klump i magen, den dårlige samvittigheten som alle mødre kjenner på iblant når de er ute av døren uten babyen. Etter hvert fant jeg ut at det var vondere for meg enn for henne, og at jeg måtte senke skuldrene litt. Hun sov jo fra jeg dro til jeg kom hjem!

– Jeg syntes fortsatt det var litt trist å vinke hadet, men jeg måtte ikke konstant presse tårene tilbake lenger. Jeg vil alltid savne Linéa, sånn er det å være mamma. Når jeg er ferdig på skolen kan jeg ikke komme meg fort nok hjem, løpe inn døren og ta Linéa opp i armene mine.

Engelen min 👼🏼🌼💕 - nytt innlegg 💬 (link i bio)

Positive folk

– Folk er veldig positive. Det kan kanskje føles litt rart å ha med en baby på universitetet, og jeg husker at jeg var redd for at folk skulle syntes det var plagsomt. Men de er mye mer positive enn du tror! De blir mer imponert over at du faktisk gidder å dukke opp med en baby på slep, og at du gjør en såpass stor innsats for å henge med på studiet.

– Det er mer inspirerende enn irriterende. Jeg ble bare møtt med smil og gode blikk, og fikk ikke inntrykk av at noen irriterte seg over godlydene hennes. Alle har generelt vært veldig interesserte og hyggelige, og det setter jeg veldig pris på!

Motivasjon

– Det er ingen tvil om at motivasjonsfaktoren er mye større når du har en liten baby. Nå gjør du det ikke bare for deg selv lenger, men også for den lille. Linéa er i hvert fall min største motivasjon til å stå på og ikke gi meg. For hver eneste eksamen jeg tar tenker jeg at det betyr raskere ut i jobb, og en stabil, trygg fremtid for lille gull.

– Jeg har aldri satt så mye pris på karakterene mine som jeg gjør nå, fordi jeg vet hvor mye arbeid det ligger bak å i det hele tatt komme seg gjennom pensum. Jeg har aldri vært så stolt og lettet over å fullføre en eksamen som det jeg var da jeg var høygravid, og nå etter at jeg har fått henne.

– Ingenting kan måle seg med å dra inn til skolen og levere eksamen, med Linéa på armen, og deretter feire med is på terrassen. Aldri har jeg fått en større premie enn det!

Her va eg sprekkeferdig, spent og klar for å møte den lille prinsessen vår. Det føles helt uvirkelig at i morgen e det akkurat ett år siden eg fikk holde verdens nydeligste jente i armene for første gang 👶🏼💕

Tid

– Du får tid til mer enn du tror. Selv om livet ditt består for det meste bare av baby og skole, så får du faktisk tid til mer enn du tror. Jeg er overrasket over alt jeg har fått gjort i løpet av dette året. Jeg har vært med i studiegruppe på skolen, gått på både babysang og babysvømming med Linéa og hatt tid til familie og venner.

– Det blir selvfølgelig litt sjeldent at jeg får vært med venninner for eksempel, men jeg har fått tid til det. Her også gjelder det å være litt tidlig ute med planlegging!

– Vær litt frempå og avtal både med studiegrupper og venninner når det passer best å møtes, slik at du kan planlegge alt annet rundt det. På den måten får du tid til det meste!

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* I mars sa Synne (20) opp jobben sin og pakket en bag på tre kilo

LES MER:

* Cathrine (30), Sarah (30) og bulldogen Cohen (5) drar snart på eventyr i en sykt kul bobil

Publisert:

Som fadderbarn var Christian kjent som «Mr. Bodyshot». Nå er han faddersjef for andre år på rad

– Fadderfestivalen er fantastisk for å bli kjent med folk. Det er viktig å finne sin plass slik at du trives.

Publisert: