Harald (24) fra Hana har danset siden han var tre år gammel. Nå får han betalt for å gjøre det han elsker mest

Men snart skal han slutte for å satse for seg selv.

Publisert:
CARTE BLANCHE: Fra forestillingen «We Are Here Together». Harald i midten.

– Jeg begynte å danse litt ballett da jeg var tre år gammel, og fortsatte med det til jeg var 14. Klassisk ballett. Jeg tenkte egentlig ikke så mye over om det var det jeg ville gjøre, jeg bare gjorde det.

Harald Beharie (24) fra Hana ringer opp i en av dagens få pust i bakken. I disse dager reiser han rundt sammen med det nasjonale dansekompaniet for samtidsdans, Carte Blanche, med forestillingen «We Are Here Together».

Nylig var de innom Sandnes kulturhus, etter å ha lagt bak seg både Bodø, Tromsø og Oslo. Snart skal de til Molde, Hammerfest og Düsseldorf.

– Det er et privilegium å være med på, og ikke minst veldig gøy. «We Are Here Together» handler på den ene siden om en dommedagsprofeti og noe som er i endring, og på den annen side hvordan du kan gi deg hen til en gruppe.

Følg Byas.no på Facebook!

– Har alltid vært drømmen

Selv om 24-åringen har danset tilnærmet hele livet, var det først på videregående (Fagerborg i Oslo) at han virkelig oppdaget hva dansen betydde.

– Her ble jeg mer og mer interessert i samtidsdans, og fant ut at jeg ville satse på det. Etter det gikk jeg ett år på danseskole i New York, før jeg tok en bachelor i samtidsdans på Kunsthøgskolen i Oslo (KiO), hvor jeg gikk ut i fjor.

Etter dette fikk han jobben som aspirant i Carte Blanche.

– Det er ganske vanskelig å komme inn. Det var 600 på audition sammen med meg, og vi var bare fire stykker som ble tatt opp. Det er et veldig trangt nåløye å komme gjennom.

– Kan du sammenligne Carthe Blanche med noe - spiller du liksom fotball i 1. divisjon, på landslaget eller i type Manchester United?

– Hehe, det er vanskelig å sammenligne det med noe slikt. Jeg har fast jobb innen dans, og det er det ikke mange som får. Carte Blanche har liksom alltid vært drømmen. Klisjédrømmen for dansere.

TALENT: Harald var én av fire som ble tatt opp til Carte Blanche, av de 600 som prøvde.

Satser frilans

Klisjédrømmen gikk i oppfyllelse, og Beharie skrev under på en ett års-kontrakt med det nasjonale dansekompaniet for samtidsdans. Denne går ut i slutten av mars 2017.

– Jeg har fått tilbud om å bli lengre, men jeg har bestemt meg for å gå frilans.

– Hvorfor?

– Jeg liker godt å lage mine egne ting, og er veldig interessert i å gjøre mer av det. Det er litt begrenset hvor mye tid jeg får til egne prosjekter når jeg jobber fulltid her jeg er nå.

For å forklare hva fulltid innebærer i dette tilfellet: Beharie danser som regel fra 09.30 til 16.30 hver dag, etterfulgt av alternativ trening som styrke og løping.

– Samtidig jobber jeg og to andre (Charlott Utzig and Julie Moviken, journ.anm.) sammen i en dansegruppe vi kaller De Naive, i Oslo. Det vil jeg også fortsette med, og det er det litt liten tid til nå.

INGEN PLAN B: Harald Beharie vil danse, og ingenting annet.

– Har ingen plan B

– Blir du noen gang lei dans?

– Det går litt i bølger, men jeg finner liksom alltid tilbake. Det var en periode tidlig på videregående at jeg bestemte meg for å slutte. Men det varte ikke lenge, og jeg tror egentlig bare at det hjalp meg å ta dansingen mer seriøst. Det var da jeg virkelig satset.

– Hva gjør du når du ikke danser?

– Jeg har egentlig ingen spesielle hobbyer, men jeg er veldig interessert i musikk generelt. Jeg har blant annet sunget i kor i ti år. Nå høres jeg nok litt kjedelig ut, men jeg lever et ganske vanlig liv.

– Hvis dans er plan A, har du en plan B?

– Nei, ingen plan B. Det har jeg aldri tenkt over en gang. I så fall måtte det være noe innen musikk, men jeg vet ikke hva. Dans - det er det som er planen min.

DRØM: Dans er drømmen.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Dette lokalet i Gamle Stavanger har stått tomt i ti år. Nå åpner snart en ny kafé dørene

LES MER:

* Bjørg har tatovert skjegge-Lasse på underarmen: – Han er jo ganske flott å se til!

LES MER:

* Har fått inn over 300.000 kroner til Thea Steens minnefond

Publisert:

Cecilie (27) var 14 år da hun fant ut hva hun ville bli: – Jeg har vært utrolig heldig

Cecilie Marjatta Välinen (27) fra Godeset elsker musikal. Nå har hun trent opp hovedrollene i Billy Elliot-musikalen i Sandnes. Der spiller hun også selv!

Oppdatert: