Bare to frisører i landet har fått merket. Begge ligger i Stavanger!

Placebo og Zenz har fått miljøsertifiseringen Grønn Salong.

Oppdatert:
GRØNNE SALONGER: Placebo og Zenz er de første salongene i Norge som får miljømerket Grønn Salong.

Den grønne trenden har fått flere av oss til å bli mer miljøbevisste i hverdagen. Vi bryr oss mer og mer om at maten skal være kortreist,og at ting vi bruker er produsert på en mest mulig miljøvennlig måte.

LES MER:

Ja, til og med dem som driver med nattmat har merket at flere ønsker seg grønnere alternativ: Flere satser på grønnere nattmat Nå satser flere på grønnere nattmat

Men at også frisøren kan være grønn, har du kanskje ikke tenkt på? Nå har to frisørsalonger fått miljøsertifiseringen Grønn Salong i Norge. Og begge to ligger faktisk i Stavanger!

Følg Byas.no på Facebook!

- Få tilgang til gode rabatter og fordeler i Stavanger og Sandnes - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

– Helt fantastisk!

– Det er helt fantastisk, sier Hilde Erland ved frisørsalongen Placebo i Stavanger.

Sammen med Zenz, en annen frisørsalong i sentrum, er Placebo de første frisørene i Norge som får denne merkingen.

– For oss er dette et kvalitetsstempel! sier en lykkelig Lene Johnsen Talleraas ved Zenz frisørsalong.

Pia Gaade i Grønn Salong i Danmark er glad for at også norske salonger er kommet inn.

– I dag har vi cirka 50 grønne salonger i Sverige, Finland, Island, Færøyene, Danmark, Australia - og nå Norge. Placebo og Zenz er de første norske salongene vi har sertifisert - og det er også flere norske salonger som er i ferd med å få merket, skriver hun i en e-post til Byas.

LES MER:

- Vippe-extentions: Astma- og allergiforbundet: Det kommer til å bli et større og større problem

-----------------

### FAKTA: Grønn Salon

* Grønn Salon-sertifisering er en dansk ordning.

* Målet er å framheve de salonger som gjør en systematisk innsats for å forbedre frisørenes arbeidsmiljø, ved å redusere kjemikaliebelastningen, og som gjør en innsats for å redusere unødig energiforbruk.

* Ordningen startet i København i 2006 og har siden spredt seg til Danmark, Sverige, Island, Færøyene, Australia og Norge.

* For å bli Grønn Salong må man kan bruke hårprodukter som er godkjent av Grønn Salong. Salongene må ha en bærekraftig drift, det vil si at det spares på strøm og varme, at butikken sorterer avfall, at rengjøringsprodukter har Svanemerket, og at mat/drikke er fairtrade eller økologisk.

* Grøn Salon er non-profit

Kilde: groensalon.dk

------------------------

Stavanger viser vei

Men hvordan har det seg at det er to Stavanger-salonger som er først ute?

– Det er litt vanskelig å svare på. Men vi henvendte oss til Danmark fordi det ikke lengre fantes en grønn-sertifisering i Norge, sier Erland.

– Sertifiseringen forsvant, men det er bra at de fortsatt driver med informasjon. Det er jo det viktigste! legger hun til.

Den tidligere ordningen med Grønn Frisør-sertifisering i Norge, forsvant nemlig i løpet av høsten 2015. Da gikk Grønn Frisør over til å være en informasjonskanal.

Talleraas tror også at det er litt tilfeldig at Stavanger-frisørene er grønnest i klassen.

– Det er nok ikke slik at Stavanger er veldig mye mer miljøbevisste enn andre byer. Men uansett tror jeg at det bare vil bli flere og flere salonger som får Grønn Salong-sertifisering framover - også i andre byer.

LES MER:

- Ny trend: Folk brenner bort slitte hårtupper med stearinlys

ENDELIG: Placebo-frisørene er veldig glade for å ha fått Grønn Salong-merket på døra!

– Et viktig alternativ

Men hvorfor er det så viktig å være Grønn Salong for de to frisørsalongene?

– For oss er det et valg om at vi ønsker å stå i et arbeidsmiljø som ikke gir oss allergier eller andre helseplager. Det er selvfølgelig ikke slik at alle frisører som jobber i «vanlige» salonger får dette, men vi som jobber her har lyst å stå som frisører lenge, understreker Erland.

I tillegg er det viktig å gi kundene et tydelig grønt tilbud, synes Talleraas.

– For å si det sånn: De fleste av kundene våre har ikke allergi. Og flere av dem som kommer inn døra er gjerne ikke klar over at vi driver grønt. Men for de kundene som bevisst oppsøker oss fordi de faktisk har allergi, er det kjempeviktig å ha oss som et alternativ.

LES MER:

- Her kan du game mens du venter på frisørtimen

KVALITETSSTEMPEL: Å ha Grønn Salong-merket er et kvalitetsstempel, synes Zenz-frisørene Satemik Mkrtchian (t.v) og Lene Johnsen Talleraas.

Framtiden i våre hender: Vinn-vinn

Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender er ikke godt kjent med Grøng Salong-ordningen fra Danmark, men etter å ha sett på kriteriene for sertifisering mener fagsjef Håkon Lindahl at dette er en vinn-vinn-situasjon for alle.

– Dette er veldig bra. Hårfarging er en verstinggruppe og inneholder kjemiske forbindelser som er svært allergiframkallende. Ut fra de kriteriene som er satt for å bli Grønn Salong, ser det veldig bra ut - både for frisørene selv og for kundene, sier han til Byas.

Han synes imidlertid det er synd at den norske ordningen med Grønn Frisør er lagt ned, og at norske frisører nå må henvende seg til utlandet for å få miljømerking.

– Men jeg håper at den grønne trenden blant frisører kan vokse - uavhengig av etterspørselen fra kunder. Av rent egoistiske hensyn burde flere frisører ønske seg dette, for det vil bedre arbeidsmiljøet ganske kraftig, mener han.

Fagsjefen berømmer bransjen selv for å finne alternativer. Og han håper at kanskje et annet, mer kjent, miljømerke vil koble seg på.

– Det kommer hele tiden nye stoffer på markedet, og det er utfordrende å følge med for en liten organisasjon. Derfor skulle vi helst sett at det var en tredjeparts-sertifisering, som for eksempel Svanemerket, inne i bildet. De følger godt med på utviklingen når det gjelder kjemikalier.

LES MER:

Fått med deg at Brødrene Fevang søker om skjenkebevilling? Nå vil barberbrødrene tilby whiskey og øl til kundene sine

Publisert:
Oppdatert:

Oljebyen blir grønnere og grønnere, i alle fall i frisørsalongene

Enda en salong i Stavanger kaster seg på grønn bølge.

Publisert: