– Jeg var livredd for å ikke bli invitert på middag

Raw food, slow food og kortreist mat har blitt trendy i Norge de siste årene. Nå har også den veganske livsstilen slått igjennom for fullt.

Oppdatert:
Tone Berglihn har kuttet ut kjøtt, fisk, melk og egg på heltid. Foto: Maren Hald Bjørgum

Trenden er merkbar først og fremst på Instagram, hvor fargerike og fruktfylte kontoer deler sin kjærlighet for «nanacream» (iskrem laget av frossen banan) og spirulina-shake.

Vi slo av en prat med veganer og instagrammer Tone Berglihn for å få et bedre innblikk i hva som er så inspirerende og lokkende ved veganer-livsstilen.

Frukt og grønt motvirker kreft

– Da jeg begynte tenkte jeg ikke at det skulle bli en permanent livsstilsendring, jeg ville bare prøve det ut, sier hun.

Det hele startet med den amerikanske dokumentaren «Forks Over Knives», som omhandler påstanden om at mange av sykdommene mennesker sliter med og dør av (som for eksempel kreft) kan bli kontrolert, reversert eller til og med utslettet ved hjelp av en plantebasert diett.

– Det var så logisk alt de sa om hvordan en animalsk diett faktisk kan være kreftfremkallende. Samtidig virket det også ganske enkelt og morsomt å prøve å gjennomføre, forteller Tone.

Hun er ikke alene om å omfavne livsstilen. Kjendiser som Jared Leto, Natalie Portman, Peter Dinklage, Brad Pitt, Bill Clinton, Anne Hathaway og Radiohead-vokalist Thom Yorke er alle veganere.

Tone ble inspirert til å prøve ut veganer-livsstilen etter å ha sett dokumentaren "Forks over Knives". Foto: Maren Hald Bjørgum Tone ble inspirert til å prøve ut veganer-livsstilen etter å ha sett dokumentaren «Forks over Knives». Foto: Maren Hald Bjørgum

En barriere

Det var ikke så lett å snakke om det i begynnelsen. Der det i andre land er relativt normalt og ganske trendy å være vegetarianer eller veganer, virket det som en større barriere i Norge.

– Det var litt vanskelig å komme ut av skapet. Jeg var livredd for å ikke bli invitert på middag fordi jeg var hun sære som ikke kunne spise noenting, forteller hun og ler.

Det var litt vanskelig å komme ut av skapet

Reaksjonen har i de aller fleste tilfeller vært positive. Tone kategoriserer seg forøvrig som «semi-veganer», og sier at hun ikke har noen problemer med å spise reker eller krabber hvis det blir servert når hun er å besøk. Hun kommer bare ikke til å lage det selv.

– Jeg har alltid vært veldig glad i fisk og kjøtt, så jeg tenkte jo at jeg selvfølgelig skulle spise det innimellom også, men etter en stund fristet det ikke noe særlig, sier hun.

Tone og kusinen Lise Brøvig deler bilder fra veganerlivet på Instagram-kontoen @_foodhunters. Foto: Skjermdump fra Instagram Tone og kusinen Lise Brøvig deler bilder fra veganerlivet på Instagram-kontoen @\_foodhunters. Foto: @\_foodhunters på Instagram

Deler livsstilen på Instagram

Da hun dro til Thailand i vår med kusinen Lise bestemte de seg for å starte Instagram-kontoen @\_foodhunters, hvor de kunne dele bilder av den fargerike og morsomme maten man får ut av å leve som veganer.

– Jeg er opptatt av å vise at man kan være helt normal og fremdeles være veganer, sier hun. Man trenger ikke være grå og kjedelig eller aktivist for å være veganer.

Jeg er opptatt av å vise at man kan være helt normal og fremdeles være veganer

Tone understreker at det å bare legge om deler av kostholdet til et mer plantebasert vil ha stor innvirkning på helsen din. For de som har lyst til å prøve det ut anbefaler hun en veganerdag i uken, eller en uke i måneden.

-Jeg kjente jo ingen som var vegetarianere før jeg begynte med dette, legger hun til. Men etter at jeg startet har jeg fått med meg fire andre venner som også har begynt med denne livsstilen og det er jo gøy!

Lyst til å prøve noe selv? Vi fikk Tone til å dele en av sine favorittoppskrifter:

Thai-suppen er en av Tone Berglihns personlige favoritter. Foto: Tone Berglihn Thai-suppen er en av Tones personlige favoritter. Foto: Tone Berglihn

Tones thai-suppe (2 personer)

- 2 paprikaer

- 1 toppet spiseskje rød thai currypasta

- 1 toppet spiseskje peanøttsmør (lag selv eller kjøp på butikken)

- 1 boks kokosnøttmelk

- 2 kaffir limeblader

- En skvis limesaft

- En dæsj soyasaus (gjerne soyasaus med sopp om du har)

- 1 boks vannkastanjer, i skiver

- En neve sukkererter, delt

Del paprikaene i to på langs, fjern frø og hinner, og legg dem på bakepapir med skinnsiden opp. Grill på 225 grader i ca 20 minutter. De skal bli svarte og boblete i skinnet. Vent noen minutter inntil de er avkjølet nok til at du kan håndtere dem. Dra så av skinnet (dette skal ikke brukes) og del paprikafiletene i biter. Sett til side.

Ha currypasta og peanøttsmør i en gryte med litt olje. Tilsett kokosmelk og kok opp. Tilsett kaffir limeblader, limesaft og soyasaus (smak til). Tilsett så grønnsakene og la det koke i et par minutter. Server gjerne med ris og koriander!

Publisert:
Oppdatert:

Slik gjør du billignudlene til et sunt måltid

Vi viser deg hvordan du lager et sunt og godt måltid basert på billignudler og litt til.

Publisert: