Festivalen ble avlyst, men nå skal Utopia vise seg fram i Trondheim

Musikkfesten blir en del av utstillingen «Festivalsommer» på Rockheim.

Publisert:
Utopia-festivalen blir fotoutstilling i Trondheim. Her fra festivalens første leveår, 2017.

Utopia-sjef Espen Yung Svendsen bare ler når han blir spurt om det ikke bare er gamle gjenstander og ting som hører fortiden til som havner på museum.

– Rockheim er et kjent museum, så jeg føler ikke vi har blitt dinosaurer helt ennå, sier Svendsen.

– Dette er stort

Egentlig skulle Svendsen arrangert festival i slutten av august på nytt område i Bjergstedparken. Og egentlig skulle Utopia varmet opp med utstilling i Trondheim allerede denne våren.

Så kom koronaen og satte en stopper for alt som var planlagt.

Selv om det ikke blir festival, så blir det i alle fall en forsinket utstilling. Den åpner 13. juni.

Rockheim er det nasjonale museet for populærmusikk i Norge. Rockheim holder til på Brattørkaia i Trondheim.

– Prosjektet startet i fjor sommer da vi tok kontakt med en del av de yngre og nye festivalene. Vi ba dem dokumentere festivalene sine, så har vi fått lov til å bruke bilder og videoer til en større utstilling både på nett, men også her på huset, sier museumsdirektør ved Rockheim, Sissel Guttormsen.

Rockheim er det nasjonale museet for populærmusikk og skal samle inn, ta vare på og videreformidle norsk populærmusikk fra 1950-tallet og fram til i dag.

I tillegg til Utopia, inkluderer utstillingen fire andre festivaler: Festningen (Trondheim), Findings (Oslo), Palmesus (Kristiansand) og RakettNatt (Tromsø).

– Jeg synes dette er stort. Vi er i et selskap med flere som har holdt på lengre enn oss. Så er det selvsagt kjekt å få vist seg fram, sier Svendsen.

Festivalsjef i Utopia, Espen Yung Svendsen. Her er han avbildet i forkant av fjorårets festival.

Skiller seg ut

Museumsdirektøren forteller at de nye festivalene skiller seg fra de eldre og mer etablerte, noe som også er årsaken til at det hele skal bli en utstilling.

– Det handler ikke bare om musikk, men det handler om den ultimate festen. Innholdet er annerledes sammensatt til sammenligning med tradisjonelle festivaler, også hvordan festivalene samarbeider med kommersielle aktører, sier Guttormsen.

Svendsen utdyper:

– Folk søker etter opplevelser. Hvordan folk vil bo har også endret seg. Det er ikke like populært med telt lenger, og de som telter beveger seg i en retning av mer komfort og glamping. Unge er opptatt av design og fashion, så har musikksmaken også endret seg mye, sier han.

Karpe spilte for et utsolgt Utopia i fjor.

Legges merke til

Flere andre utenfor fylkesgrensa har fått med seg Utopia. Publikum valfarter til Stavanger når festivalen inviterer til fest.

Ifølge Svendsen er nærmest halvparten, 48 prosent, av gjestene fra andre fylker enn Rogaland.

– Det er svært høyt, så det er vi naturligvis veldig stolte over, sier Svendsen.

Til tross for at det ikke blir Utopia i år, blir det - med god hjelp - mulig å mimre litt ekstra. Om du så må gjøre det på nett eller ta et stopp i Trondheim.

– Utstillingen er en hyllest til festivalsommeren. Det blir et begrenset antall festivaler i år, så hvis vi kan være med på å holde minnet friskt, så er det hyggelig, sier museumsdirektøren.

Publisert:

Digital Utopia: – Ikke som en vanlig streamingkonsert

På fredag braker Utopia 2.0–2.0 løs! Det blir ikke noe vits å sjekke værmeldinga, for konsertene blir online - og noe utenom det vanlige, lover festivalsjefen.

Publisert: