Kultur

Festivalen ble avlyst, men nå skal Utopia vise seg fram i Trondheim

Musikkfesten blir en del av utstillingen «Festivalsommer» på Rockheim.

Publisert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Utopia-festivalen blir fotoutstilling i Trondheim. Her fra festivalens første leveår, 2017. FOTO: Jon Ingemundsen

Utopia-sjef Espen Yung Svendsen bare ler når han blir spurt om det ikke bare er gamle gjenstander og ting som hører fortiden til som havner på museum.

– Rockheim er et kjent museum, så jeg føler ikke vi har blitt dinosaurer helt ennå, sier Svendsen.

 • Følg Byas på Instagram!

– Dette er stort

Egentlig skulle Svendsen arrangert festival i slutten av august på nytt område i Bjergstedparken. Og egentlig skulle Utopia varmet opp med utstilling i Trondheim allerede denne våren.

Så kom koronaen og satte en stopper for alt som var planlagt.

Selv om det ikke blir festival, så blir det i alle fall en forsinket utstilling. Den åpner 13. juni.

Rockheim er det nasjonale museet for populærmusikk i Norge. Rockheim holder til på Brattørkaia i Trondheim. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Prosjektet startet i fjor sommer da vi tok kontakt med en del av de yngre og nye festivalene. Vi ba dem dokumentere festivalene sine, så har vi fått lov til å bruke bilder og videoer til en større utstilling både på nett, men også her på huset, sier museumsdirektør ved Rockheim, Sissel Guttormsen.

Rockheim er det nasjonale museet for populærmusikk og skal samle inn, ta vare på og videreformidle norsk populærmusikk fra 1950-tallet og fram til i dag.

I tillegg til Utopia, inkluderer utstillingen fire andre festivaler: Festningen (Trondheim), Findings (Oslo), Palmesus (Kristiansand) og RakettNatt (Tromsø).

– Jeg synes dette er stort. Vi er i et selskap med flere som har holdt på lengre enn oss. Så er det selvsagt kjekt å få vist seg fram, sier Svendsen.

Festivalsjef i Utopia, Espen Yung Svendsen. Her er han avbildet i forkant av fjorårets festival. FOTO: Kristian Jacobsen

Skiller seg ut

Museumsdirektøren forteller at de nye festivalene skiller seg fra de eldre og mer etablerte, noe som også er årsaken til at det hele skal bli en utstilling.

– Det handler ikke bare om musikk, men det handler om den ultimate festen. Innholdet er annerledes sammensatt til sammenligning med tradisjonelle festivaler, også hvordan festivalene samarbeider med kommersielle aktører, sier Guttormsen.

Svendsen utdyper:

– Folk søker etter opplevelser. Hvordan folk vil bo har også endret seg. Det er ikke like populært med telt lenger, og de som telter beveger seg i en retning av mer komfort og glamping. Unge er opptatt av design og fashion, så har musikksmaken også endret seg mye, sier han.

Karpe spilte for et utsolgt Utopia i fjor. FOTO: Finn Våga

Legges merke til

Flere andre utenfor fylkesgrensa har fått med seg Utopia. Publikum valfarter til Stavanger når festivalen inviterer til fest.

Ifølge Svendsen er nærmest halvparten, 48 prosent, av gjestene fra andre fylker enn Rogaland.

– Det er svært høyt, så det er vi naturligvis veldig stolte over, sier Svendsen.

Til tross for at det ikke blir Utopia i år, blir det - med god hjelp - mulig å mimre litt ekstra. Om du så må gjøre det på nett eller ta et stopp i Trondheim.

– Utstillingen er en hyllest til festivalsommeren. Det blir et begrenset antall festivaler i år, så hvis vi kan være med på å holde minnet friskt, så er det hyggelig, sier museumsdirektøren.

Publisert:
 1. Utopiafestivalen
 2. Festival
 3. Musikk

Hvorfor rammes festivalene så hardt av koronakrisen?

Over hele landet kjemper landets festivaler for å holde hodet over vann. Dette er årsaken til at situasjonen ikke bare er vanskelig, men kritisk.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  Derfor er festivalen taus: – Vi vil ikke love noe vi ikke kan holde
  27 DAGER SIDEN
 2. KULTUR
  Fredag braker Utopia 2.0–2.0 løs: – Folk kommer til å bli tatt på senga!
  2 MÅNEDER SIDEN
 3. KULTUR
  Utopia røper første headliner til 2021
  2 MÅNEDER SIDEN
 4. MENINGER
  «Vi trenger at stat kjenner på ansvaret også for vår del av næringslivet»
  6 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  Student i Stavanger? Spørsmål og svar om årets fadderuke!
  5 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT
  Slik kan utestedene holde åpent etter midnatt: – Ønsker ikke å benytte smutthull
  23 DAGER SIDEN