Kultur

Se kunst på Pokémon Go-vis i Vågen

Om en drøy uke kan man oppleve diverse digital kunst under «Screen City Biennial» i Stavanger. Et av årets høydepunkt er kunstvandringene, hvor du må bevege deg i bybildet for å finne kunsten - litt som du finner dyrene i mobilspillet.

Oppdatert:
 • Christian Gran Svenningsen
Daniela Arriado foran én av containerne ved Tollboden hvor det vil være utstilling av VR-kunst.

Daniela Arriado og hennes team er heldige med været under fredagens forberedelser til den kommende utstillingen av digital kunst i Stavanger. Hun er direktør for Screen City Biennial, og forteller stolt om alt som skal skje.

Det kalles en biennial, i og med at den arrangeres hvert andre år. Dette er det flere grunner til.

– Det tar tid å arrangere noe som dette. Vi holder jo på i nesten tre uker, og det er mye kunstverk og administrativt som skal ferdigstilles, sier Arriado.

«Screen City Biennial» finner du i Stavanger mellom fra 12–31. oktober. Temaet for «Screen City» er denne gang migrasjon og har et maritimt preg over seg. Utstillingene finner du derfor i hovedsak rundt Vågen, og de ulike utstillingene vil være synlige på både dagtid og kveldstid.

Følg Byas.no på Facebook!

 • Få tilgang til gode rabatter og fordeler - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!
Ved å bruke mobilen og applikasjoner som lastes ned, kan man se kunst i Stavanger by som egentlig ikke er der.

Kunst gjennom mobilen

Hun syns det er vanskelig å velge sin favoritt, men trekker frem at nyheten i årets utgave med kunst i «augmented reality», eller utvidet virkelighet på norsk, er noe hun gleder seg til å vise folket.

– Her må publikum ut på vandring, være aktive og ta del i kunsten. Det kan sammenlignes litt med Pokémon Go.

Det vil være to slike kunstvandringer, i tillegg til en lydvandring. Vandringene har til felles at alt foregår gjennom en app og er lokasjonsbasert, akkurat som det populære mobilspillet. For å se og høre kunsten må man bevege seg rundt i byen.

– Du ser kunsten gjennom mobilen eller nettbrettet ditt og den blir til med det du gjør, sier Arriado.

Vandringene starter fra MS Sandnes i Vågen, og fører deg videre rundt i byen. Hovedfokuset med den digitale kunsten er at man skal ta del i den selv, så her er det bare å komme seg ut, folkens!

På MS Sandnes vil det arrangeres åpningsfest og filmvisninger.

– Viktig å bruke hele byen

All kunsten som utstilles er digital, enten det er i form av projeksjoner, filmer, VR (Virtual Reality) og de nevnte vandringene. En annen nyhet i år, er også en nettbasert utstilling.

Foran Tollboden vil det blant annet være utstilt kunst i to containere, én med projeksjon og én med VR-kunst. Alle kunstverkene omhandler temaet migrasjon, men også klimaendringer og en fremtid uten tilgang til olje.

Du kan se VR-kunst i en av containerne foran Tollboden.

MS Sandnes vil være knutepunktet, hvor det også vil være filmfremvisninger og projeksjoner for barn og voksne. Daniela viste engasjert frem løypa for de kommende ukene. Hele biennialen strekker seg fra Tou scene og helt ut til Konserthuset.

– Det er viktig å bruke hele byen, også havneområdene, det er jo så fint her. Havnene er veiene ut i verden, som er sentralt i årets biennial, sier sjefen.

Arriado oppfordrer folk til å ta en rundtur først på dagtid og så på kveldstid. På Konserthusets vegg vil ulike projeksjoner kunne ses hver kveld, mens containerne vil være åpne på dagtid, det samme vil også Maritimt Museum.

MER FRA BYAS:

Publisert:
Oppdatert:
 1. Digital
 2. Stavanger
 3. Virtual Reality
 4. Utstilling
 5. Migrasjon

Stavanger-festival skal bevisstgjere om klimaendringar gjennom VR, AR og video

Har du lurt på kva som heng på Arkaden? Det er nemleg AR-kunst i regi av Screen City-biennalen. Kunstfestivalen startar på torsdag, og me har fått kikke på nokre av kunstverka som skal utfordre oss til å ta klimaansvar.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Dette kan du gjøre i høstferien
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  15 kjekke ting du kan gjøre i helga
  4 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  10 kjekke ting som skjer i helga
  4 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  10 uforglemmelige Nuart-verk!
  4 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Dette skjer under Nuart-festivalen
  3 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Utelivsguide til Stavanger og Sandnes: Her er områdene du bør vite om
  1 ÅR SIDEN