Kultur

6 ting som er kult – og kjipt – med Stavanger om sommeren

Hurra, agurknytt! Det er sommer, det er (faktisk) sol, og det er på tide å prise seg lykkelige for at man mottar posten sin i Stavanger by. Som du snart får se, så har vi mye å glede oss over, men kjærlighet er ikke smertefritt.

Publisert:

 • Fredrik Brimsø

Ah, Stavanger om sommeren. Mest fint, men litt kjipt også. FOTO: Anders Minge

Følg Byas.no på Facebook!

1. Strendene

Kult: Å plaske rundt i en crawl som ville fått en olympisk svømmer til å få svømmehud på hornhinnen mens lettkledde varianter smører seg inn med faktor 15 og et blikk som sier «han kikker, og det er heeeelt greit»... Og selvfølgelig: solnedgangen sammen med en/ei/et som du bryr deg om, gjerne akkopagnert av fløte-is og tandre blikk...

Kjipt: Sand i samtlige kroppsåpninger, saltvann i t-skjorte-skillet, inkontinente småkids med utestemme, solbrent måne, overpriset ALT, asosiale stinter med ADHD, og at den ene som har med seg musikkanlegg utelukkende holder seg til svensktopper og allsang-vennlig ræl.

Ølbergstranden. FOTO: Geir Sveen

Trenger du tips til hvor du kan fukte legemet? Sjekk her.

2. Torgtrappene

Kult: En særs undervurdert spot for å myse på byliv, ete kortreist og fritért, prate om livets eksistensielle spørsmål og ymte frempå at forbipasserende har glemt å lukke smekken. Ikke minst; ekte lokalromantikk.

Kjipt: Måker som lider av kleptomani og som har en diett som bare ekskluderer ting som fremdeles har puls. På spørsmålet «spise her eller ta med?» – spis der.

In for the kill. (Mood kill). FOTO: Torstein Lillevik

Ekte stuntreportasje om kvesne måker fra i fjor.

3. Folk er hjemme

Kult: Minnes du ensomme ferier i barndommen i baksetet mens mor og far gnålte om at du måtte nyte utsikten? Nå som du er forbi konfirmasjonsalderen, kan du være så sosial du bare vil. Og best av alt: til og med de borteboende befinner seg gjerne i kommunen i løpet av sommeren.

Kjipt: Du kan risikere at de som du ikke nødvendigvis har savnet, ringer deg ned for å fortelle om fødsler, den nye jobben, den pinlige Tinder-daten og for å mimre om den gangen du fikk melding hjem fra skolen hvor det stod «Fredrik hoppet i strikken til jentene».

4. Det er verdens fineste by i rett vær

Kult: Det hender at sidevinden tar seg en pause og unner oss både røde grader og gløtt av sol. Og når du da i tillegg har en torgtrapp eller en strand, så kan det ikke gjøres vakrere i Photoshop engang.

Kjipt: Regnet som uteblir akkumuleres og sendes oss med en våt vendetta til høsten.

Ikke grimt. Litt folketett, bare. FOTO: Carina Johansen

5. Det SKJER mye

Kult: Å kjede seg trenger absolutt ikke være et alternativ. Det fins mye som skjer av aktiviteter, enten du er a- eller b-menneske.

Kjipt: Gladmat og Fjåge i vågen.

6. Stavangerfolk er hyttefolk

Kult: Det kan være ganske digg å spole tilbake til vår primitive fortid uten innlagt vann, farge-tv og wifi. Livet gjør seg i enklere former, og en tur i skauen hjelper som regel på alt fra blek hud til urban metthet og et digert «ta deg en bolle» til både jobb og hverdagsliv.

Kjipt: Du risikerer at noen, gjerne familien, vil være med. To uker med «Du må smøra deg, Fredrik! Du bler så røde! Passa bilane!» kan bli litt i overkant for selv de mer tolerante av oss.

MER FRA BYAS:

LES MER:

10 ting du må gjøre i Stavanger før du dør

LES MER:

10 tegn på at du er fra Sunde

LES MER:

10 tegn på at du er fra Sandnes

LES MER:

QUIZ: Hvilket siddisdyr er du?

Publisert:

 1. Stavanger
 2. Stavanger sentrum
 3. Ølberg
 4. Underholdning
 5. Gladmat

6 ting som er kult – og kjipt – med Stavanger om sommeren

Hurra, agurknytt! Det er sommer, det er (faktisk) sol, og det er på tide å prise seg lykkelige for at man mottar posten sin i Stavanger by. Som du snart får se, så har vi mye å glede oss over, men kjærlighet er ikke smertefritt.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  5 ting som er kult – og kjipt – med Stavanger om sommeren
  26 DAGER SIDEN
 2. AKTUELT
  Dag Auduns (23) beste festivaltips: Dette må du huske på!
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  «Når vi går all in 14. februar, betyr det at vi gjør en litt for slett jobb de øvrige 364 dagene?»
  6 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Spiselig byfest åpnet dørene: – Veldig avslappende sammenlignet med stemningen i Vågen
  2 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Elisabeth droppet ut av skolen som 16-åring for å satse som modell: – Gjør du noe annerledes får du kritikk
  2 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Danser Margarita Delgado: – Ingen så ut som meg. Jeg hadde ingen forbilder å se opp til.
  2 ÅR SIDEN