Virtual reality-senteret Viking House har åpnet dørene

Men det er kun suvenirbutikken som er åpen for publikum foreløpig. Selve VR-filmen er nemlig forsinket.

Oppdatert:
Line Murphy, daglig leder ved Viking House, er stolt over hvordan det nye senteret har blitt.

Viking House, som er eid av Guidecompaniet, Saga Bok og Det Stavangerske Dampskibsselskab, er et prosjekt som har vært i arbeid siden høsten 2017. Selve byggingen nede på Strandkaien startet 1. desember, og én dag før planlagt ble det klart.

Viking House skal være et opplevelsessenter, som ved hjelp av virtual reality (VR) skal la besøkende selv oppleve vikingtiden.

Men foreløpig er det kun suvenirbutikken som er oppe og går. VR-opplevelsen skulle egentlig åpnet 15. mai, men slik ble det ikke. Selve VR-filmen er forsinket, forteller daglig leder Line Murphy, ikledd autentisk vikingantrekk som alle de ansatte skal gå med.

– Filmen er godt igang, men fordi vi ønsker at den skal være så perfekt som mulig, og fordi vi pusher teknologien veldig langt, er den noe forsinket. Vi vil at det skal føles ut som menneskene i filmen er rett ved siden av deg og beveger seg på en naturtro måte, sier hun.

Suvernirbutikken er allerede åpen, men det er ikke før i slutten av juni at man kan ta del i selve VR-opplevelsen.

Opplevelsen

Når filmen er klar i slutten av juni, så vil en guide hente inn én gruppe på 28 personer hver halvtime. De blir ført inn i et rom med tømmervegger, bygget som et vikingskip. Guiden vil så ønske gjestene velkommen med følgende melding på engelsk:

– Velkommen til Viking House! Vi skal nå reise tilbake i tid for å oppleve det store slaget i Hafrsfjord, som fant sted i 872 ikke så langt fra hvor vi er nå i dag. Vi skal nå ta på oss magiske briller og reise tilbake for å møte de ekte vikingene. Jeg beklager at jeg ikke kan være med dere i dag, men jeg har en venn på den andre siden som vil ta godt vare på dere, forteller Murphy, som har dykket helt ned i rollen sin.

LES OGSÅ:

LES MER:

Disse nyhetene kommer på Netflix og HBO i mai

LES MER:

Sjekk ut hva turistene sier om Sandnes!

Slik ser vikingskipet ut. Her vil selve VR-opplevelsen foregå.

Deretter får gjestene på seg VR-briller, og guiden i filmen tar over. Filmen vil være tilgjengelig på fire språk: norsk, engelsk, tysk og spansk. Språket styres gjennom en app, noe som gjør at gjestene kan ha opplevelsen på forskjellige språk.

Filmen handler om Harald Hårfagre frem mot slaget i Hafrsfjord, og heter «The First King». Det er ifølge Murphy ment å være en spennende underholdningsfilm, fremfor en infofilm.

På denne tronen er det fritt fram for besøkende som ønsker å bli tatt bilde av.
Tronen avbilder Gyda, som nektet å gifte seg med den gang småkongen Harald Hårfagre.

– Det som er med VR, er at du føler at alt er rundt deg. Du føler at du er en del av handlingen, og det er det som er så oppslukende med en slik opplevelse. Jeg var i Irland og tok del i en lignende opplevelse, og da følte jeg at jeg ble bløt på bena når det regnet. Jeg ble jo ikke bløt, så det var bare hjernen min som ble lurt, sier Murphy.

Hun forklarer at de ønske å «lure» de unge til å lære om vikingtiden ved hjelp av VR, mens de skal «lure» de eldre til å lære om teknologi ved hjelp av historie. Turistene tror hun vil komme uansett.

– Det handler jo tross alt om vikinger, smiler hun.

Denne portalen inn til vikingskipet er laget av treskjærer Ingeborg Frilstad.

Kunstnerisk

Det er Designproduksjon i Stavanger som er ansvarlig for alt som har hatt med byggingen av opplevelsessenteret. De leide inn treskjæreren Ingeborg Frilstad, som har lagd portalen inn til rommet hvor filmen vil bli vist.

– Hun er en av få kvinnelige treskjærere i Rogaland, og jobber til vanlig offshore. Det er kunstneren Anders Kvåle Rue som har lagd alle ornamentene og alt det kunstneriske i Viking House. Portalen, som vi senere har lyst til å selge i sjokolade, avbilder jo Harald Hårfagre, sier Murphy.

Fronten av vikingskipet hvor gjestene vil sitte under opplevelsen.
Portalen inn til VR-rommet avbilder Harald Hårfagre som filmen handler om.

Hun tror senteret vil bli like viktig for lokalbefolkningen som for turister. Murphy er også svært stolt av selve lokalet, og mener det vil falle i smak hos de besøkende.

– Designproduksjon på Mariero har gjort en fantastisk jobb. Alt er av veldig høy kvalitet, og det legger folk merke til. Ting er gjort skikkelig uten at det er tatt noen snarveier.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Hobbyen til «alle» guttene på barneskolen har blitt deltidsjobben til Morten (24)

LES MER:

Pjolter og Punsj-gjengen åpner nytt utested i de gamle Kaffekanna-lokalene

LES MER:

Ny restaurant i de gamle Tango-lokalene: – Det blir et sted hvor du kan planlegge en helaften

Publisert:
Oppdatert:

Sjekk hva som skjer til helga

Utenom de obligatoiriske valentinsarrangementene, kan du denne helgen underholde deg med blant annet Fargegaten i New Orleans-stil, litt blasfemi og flere konserter.

Publisert: