Kultur

Skal legge nye planer for Kolumbus-kunsten

Siden 2016 har Nuart fått bruke Kolumbus’ busser som lerret. Nå skal partene jobbe fram en ny avtale.

Oppdatert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
  Håvard Tanche-Larsen Knutsen
De siste fire årene har Nuart-kunst rullet rundt på veiene i regionen. Nå skal det jobbes fram en ny avtale mellom kunstfestivalen og kollektivselskapet.

Ved årsskiftet gikk den toårige avtalen mellom Nuart og Kolumbus ut. Planen har hele tiden vært å starte forhandlinger om en ny avtale, men koronautbruddet har forsinket prosessen.

– Vi skal snakke sammen om hvordan vi kan fortsette det gode samarbeidet vårt, sier kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus, Elisabeth Tostensen.

 • Følg Byas på Facebook!

Usikre på kunstvalg

Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på hva Kolumbus ser for seg, eller om det er noe annet enn busser som skal bli dekorert i framtiden. Ved tidligere anledninger er mange forskjellige forslag blitt diskutert, men...

– Per nå har vi ingenting håndfast, sier Tostensen.

LES MER:

Dotmasters «Hekkanunger» lyser opp den tidligere triste undergangen

LES MER:

Håper gatekunst kan stoppe hærverk

Kunstbussene så dagens lys etter en samarbeidsavtale mellom Nuart og Kolumbus i 2016. Først var det busskur som ble dekorert, så kom ideen om å putte gatekunsten på kjøretøyene i stedet for.

Plasthvalen fikk nytt liv på en av Kolumbus’ busser.

Da ble åtte busser dekorert i fire forskjellige design. Mottakelsen har vært god, og i dag har Kolumbus ni busser i rute som skiller seg fra den klassiske grønnfargen.

– Det er ikke alle som har tid eller lyst til å gå på et museum. Da er bussene helt geniale. De kjører rundt med kunsten på seg og du kan se verkene når du krysser gata, sa daværende daglig leder i Nuart, James Finucane til Byas i 2018.

Ønsker en fortsettelse

Det er ikke bare lokalbefolkningen som har fått med seg den rullende kunsten. Også utenfor landegrensene har samarbeidet mellom Kolumbus og Nuart fått oppmerksomhet, blant annet av det urbane nettstedet VICE.

– Prosjektet har fått veldig mye positiv oppmerksomhet, så det er klart at dette er noe vi kan tenke oss å fortsette med, sier Tostensen.

Nuart-grunnlegger Martyn Reed synes kunstsamarbeidet har vært en suksess og håper det kan fortsette. Likevel ønsker han ikke å gå ned nøyaktig samme sti som tidligere år.

– Hadde lignende blitt gjort i New York eller London, så hadde det vært en kjempeattraksjon. I Stavanger er vi ikke i nærheten av hva vi kan få til. Vi er nødt til å se nærmere på hvordan vi kan gjøre dette enda bedre, sier han.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Kunst
 2. Kolumbus
 3. Nuart

Byas sjekker: Foodora-/Wolt-ansatte på Bysykler: Er det greit?

De siste månedene har Byas blitt gjort oppmerksom på at Kolumbus sine elektriske bysykler blir brukt av ansatte i Foodora og Wolt når de henter og leverer mat i Stavanger.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Derfor har bussene forskjellige farger i displayet
  2 ÅR SIDEN
 2. KULTUR
  Torsdag går startskuddet for årets russefeiring: – Håper vi kan få rullet sammen hele gjengen
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Enkeltbilletten blir dyrere, men studentbilletten billigere. Sjekk prisendringene her
  2 ÅR SIDEN
 4. KULTUR
  Brødrene startet bedriften for et år siden. Nå samarbeider de med amerikansk Grammy-artist
  1 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Byas sjekker: Hvorfor er det ikke håndsprit på bussene?
  1 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Forbrukerrådet ut mot russekontrakter: - Det er riv ruskende galt
  2 MÅNEDER SIDEN