Kultur

6 ting som er kult – og kjipt – med Stavanger om sommeren

Hurra, agurknytt! Det er sommer, det er (faktisk) sol, og det er på tide å prise seg lykkelige for at man mottar posten sin i Stavanger by. Som du snart får se, så har vi mye å glede oss over, men kjærlighet er ikke smertefritt.

Publisert:

 • Fredrik Brimsø

Ah, Stavanger om sommeren. Mest fint, men litt kjipt også. FOTO: Anders Minge

#1. Strendene

Kult: Å plaske rundt i en crawl som ville fått en olympisk svømmer til å få svømmehud på hornhinnen mens lettkledde varianter smører seg inn med faktor 15 og et blikk som sier «han kikker, og det er heeeelt greit»... Og selvfølgelig: solnedgangen sammen med en/ei/et som du bryr deg om, gjerne akkopagnert av fløte-is og tandre blikk...

Kjipt: Sand i samtlige kroppsåpninger, saltvann i t-skjorte-skillet, inkontinente småkids med utestemme, solbrent måne, overpriset ALT, asosiale stinter med ADHD, og at den ene som har med seg musikkanlegg utelukkende holder seg til svensktopper og allsang-vennlig ræl.

Trenger du tips til hvor du kan fukte legemet? Sjekk her.

 • Følg Byas.no på Facebook!

Ølbergstranden. FOTO: Geir Sveen

#2. Torgtrappene

Kult: En særs undervurdert spot for å myse på byliv, ete kortreist og fritért, prate om livets eksistensielle spørsmål og ymte frempå at forbipasserende har glemt å lukke smekken. Ikke minst; ekte lokalromantikk.

Kjipt: Måker som lider av kleptomani og som har en diett som bare ekskluderer ting som fremdeles har puls. På spørsmålet «spise her eller ta med?» – spis der.

LES OGSÅ:

LES MER:

10 ting du må gjøre i Stavanger før du dør

In for the kill. (Mood kill). FOTO: Torstein Lillevik

#3. Folk er hjemme

Kult: Minnes du ensomme ferier i barndommen i baksetet mens mor og far gnålte om at du måtte nyte utsikten? Nå som du er forbi konfirmasjonsalderen, kan du være så sosial du bare vil. Og best av alt: til og med de borteboende befinner seg gjerne i kommunen i løpet av sommeren.

Kjipt: Du kan risikere at de som du ikke nødvendigvis har savnet, ringer deg ned for å fortelle om fødsler, den nye jobben, den pinlige Tinder-daten og for å mimre om den gangen du fikk melding hjem fra skolen hvor det stod «Fredrik hoppet i strikken til jentene».

#4. Det er verdens fineste by i rett vær

Kult: Det hender at sidevinden tar seg en pause og unner oss både røde grader og gløtt av sol. Og når du da i tillegg har en torgtrapp eller en strand, så kan det ikke gjøres vakrere i Photoshop engang.

Kjipt: Regnet som uteblir akkumuleres og sendes oss med en våt vendetta til høsten.

Ikke grimt. Litt folketett, bare. FOTO: Carina Johansen

5. Det SKJER mye

Kult: Å kjede seg trenger absolutt ikke være et alternativ. Det fins mye som skjer av aktiviteter, enten du er a- eller b-menneske.

Kjipt: Gladmat og Fjåge i vågen.

6. Stavangerfolk er hyttefolk

Kult: Det kan være ganske digg å spole tilbake til vår primitive fortid uten innlagt vann, farge-tv og wifi. Livet gjør seg i enklere former, og en tur i skauen hjelper som regel på alt fra blek hud til urban metthet og et digert «ta deg en bolle» til både jobb og hverdagsliv.

Kjipt: Du risikerer at noen, gjerne familien, vil være med. To uker med «Du må smøra deg, Fredrik! Du bler så røde! Passa bilane!» kan bli litt i overkant for selv de mer tolerante av oss.

Denne artikkelen er publisert på Byas tidligere, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

Publisert:

 1. Stavanger
 2. Stavanger sentrum
 3. Ølberg
 4. Underholdning
 5. Gladmat

5 ting som er kult – og kjipt – med Stavanger om sommeren

Hurra, agurknytt! Det er sommer, vi har (faktisk) opplevd sol, og det er på tide å prise seg lykkelige for at man mottar posten sin i Stavanger by. Som du snart får se, så har vi mye å glede oss over, men kjærlighet er ikke smertefritt.

Publisert:

 • Fredrik Brimsø

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  «Når vi går all in 14. februar, betyr det at vi gjør en litt for slett jobb de øvrige 364 dagene?»
  6 MÅNEDER SIDEN
 2. KULTUR
  11 ting du bør vite om rogalendinger
  11 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Kjære Gladmat, skal vi røyke fredspipe?
  11 MÅNEDER SIDEN
 4. KULTUR
  Åtte harde sannheter om kjærlighet og deiting og sånn
  1 ÅR SIDEN
 5. KULTUR
  10 ting som irriterer
  11 MÅNEDER SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Energiløs i høstmørket? Her er superenkle tips til mer vinterenergi
  9 MÅNEDER SIDEN