Kultur

Koronapreget søketopp hos Google

Når «Hvordan permittere ansatte» havner på 7. plass over Googles mest brukte Hvordan-søk, vet du at 2020 ikke går inn i historien som et jubelår.

Publisert:
 • NTB
Nordmenn har vært ivrigst på google om koronapandemien og det amerikanske valget.

Google letter på sløret over nordmenns søkevaner ved å publisere de ti mest brukte søkeordene i seks kategorier. Søkehistorikken på mobiler og datamaskiner preges sterkest av koronapandemien og USA-valget.

 • Følg Byas på Instagram!

«Koronavirus» er det enkeltordet flest nordmenn har søkt på i årets første elleve måneder. Men topplista for generelle søkeord preges også av andre koronarelaterte søk. «FHI», «munnbind og «Coronavirus Norge», og «corona symptomer» ender også opp blant topp-ti søkeord hos Google.

– Nordmenn ser ut til å ha fulgt det amerikanske valget tett, og benyttet seg av Google til å lære seg mer om hvordan det egentlig foregår. «Hva er valgmenn?» har de blant annet også lurt på, sier fungerende kommunikasjonssjef i Google Norge, Andrea Lewis Åkerman.

Søk på «USA-valget», «Joe Biden» og NRK-serien «Førstegangstjenesten» er mer populære enn «iPhone 12». Den amerikanske basketballspilleren Kobe Bryant døde i år. Navnet hans ble det åttende mest brukte søkeordet i år.

LES MER:

Nettsalget har økt i koronaperioden, men ikke i Rogaland

Hvordan-spørsmål

Den nedslående teksten «Hvordan permittere ansatte» kaprer sjuendeplassen på nordmenns Hvordan-søk på Google. Korona tar både førsteplassen; «Hvordan smitter coronaviruset», tredjeplassen «Hvordan bruke munnbind» samt «Hvordan oppsto coronaviruset (6. plass), «Hvordan klippe håret selv» (8. plass), og «Hvordan teste seg for corona» (9. plass).

LES MER:

Nok å ta av når man skal kåre årets nyord

Få nordmenn

Den norske søkelysten på navn vender seg ut av landet, fortrinnsmessig til USA. Jahn Teigen er øverste nordmann blant navnesøkene på en sjuendeplass. På neste plass finner vi drapsdømte Arnfinn Nesset som ble kjent skyldig i å ha drept 22 mennesker på sykehjem. Ari Behn tok sitt eget liv før jul i fjor og er den tredje nordmannen på navnesøk. Lista toppes av Joe Biden, Kobe Bryant og Kim Jong-un.

LES MER:

Derfor blir vi lei oss når kjendiser dør

Halvparten koronasøk

I kategorien for Hva er-søk er halvparten av toppsøkene knyttet til koronaepidemien. På en enslig sjetteplass finner vi den litt mer ungdommelige «Hva skal man skrive på konfirmasjonskort».

De mest populære oppskriftene i årets søk er pinnebrød, bananbrød og tiramisu.

Publisert:
 1. Coronaviruset
 2. Google
 3. Søk
 4. Norge
 5. Koronaviruset

Dette er de mest populære julesangene og -artistene i Norge

Kurt Nilsen danker ut både Jussi Björling og Sissel om å være nordmenns foretrukne julemusikant. Til gjengjeld er «O helga natt» den mest populære julesangen med klassikeren «Glade jul» på andreplass.

Publisert:
 • NTB

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Nettsalget har økt i koronaperioden, men ikke i Rogaland
  12 MÅNEDER SIDEN
 2. KULTUR
  Herman Flesvig kaller det «beklagelig» at så mange hører på musikken hans
  12 MÅNEDER SIDEN
 3. KULTUR
  Spotify: Spår at disse låtene blir lyden av sommeren 2021
  5 MÅNEDER SIDEN
 4. KULTUR
  «Mablish» er i gang: – Det føltes veldig uvirkelig å plutselig skulle dra på festival igjen
  5 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  Sjekk søknadstallene: Over 2000 vil inn på nytt UiS-studium
  7 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT
  Kø og utsolgt hver helg: – Boller er ikke godt nok i Norge lengre
  7 MÅNEDER SIDEN