Kultur

Hvordan fungerer egentlig avstemningen på programmer som The Voice og Idol?

Er det ikke urettferdig? For den som synger sist får jo kortere stemmetid enn den som synger først. Eller?

Publisert:
RETTFERDIG: Rekkefølge har lite å si, ifølge Bjarne Laastad i TV2.

I kveld er det klart for siste semifinale i The Voice. Foreløpig kan du som seer ikke gjøre noe for favorittene dine, men fra og med neste uke kan du stemme til du ser fanden i veggen.

Så, hvordan fungerer egentlig stemmeavgivningen?

Du har kanskje satt deg ned i sofaen etter en hard uke. Fredagstacoen, -spilsen og -godteriet står klart, og du nynner med på kjenningsmelodien når yndlingsprogrammet begynner.

Men du setter kanskje tacoen i halsen når du finner ut at favoritten din er satt opp helt til sist. Etter nyhetene og været. Rett før linjene avsluttes.

Sinnet koker, og du tar fram telefonen, åpner Facebook og skriver: "Nå er det jaggu meg nok! Markus skal fremføre sin versjon av Endless Love helt til slutt! Da får han sikker nesten ingen stemmer! Dette er for dårlig, TV2!"

**LES OGSÅ:

LES MER:

Paradise-CF: - Fantastisk å være tilbake igjen

Rekkefølgen er ikke avgjørende

Assisterende kommunikasjonssjef i TV2, Bjarne Laastad kan berolige The Voice-fansen. De har holdt på med denne typen programmer siden 2003, og sier det ikke finnes noen indikasjoner på at rekkefølgen skal ha noe særlig å si for hvem som går videre.

\- Det er veldig mange teorier blant seere om dette. Noen er helt overbevist om at det er en fordel å starte, andre mener det motsatte. Det er nok av eksempler som viser at rekkefølgen ikke er avgjørende.

- Ingen ulempe å synge sist

Laastad forteller at de får masse kommentarer på rekkefølgen, og mange mener det er en fordel å synge først. Likevel er de rimelig trygge på at rekkefølgen ikke skal ha noe å si for resultatet, og at det er nok av tilfeller der de som synger sist går videre.

\- Linjene åpner når programmet begynner, og det er mulig å stemme på alle hele tiden. Ofte sparer også redaksjonen en sterk opptreden til slutt. Når Idol og The Voice sendes på fredagskvelden kommer det som regel til seere etter hvert i sendingen. Det kan ofte være minst 100.000 flere seere i slutten av programmet. Vi kan ikke se at det er noen ulempe å synge mot slutten.

- Hvordan stemmer folk?

\- Folk stemmer på favorittene sine, og de stemmer nesten utelukkende når de synger, og på slutten når oppsummeringen er. Det er veldig få som stemmer på deltaker nummer en når deltaker nummer to er på skjermen.

Avslutter med et smell

- Hvordan setter dere opp rekkefølgen?

\- Det er et redaksjonelt valg som redaksjonen tar på samme grunnlag som de setter opp andre tv-program. Det går på dramaturgi i sendingen. De vil gjerne starte eller avslutte med et smell, og ofte handler det om å ha låtvalg som varierer starten og slutten av sendingen, forteller han.

Inge Aasen i TV2 tar seg av det tekniske rundt telefon og sms i avstemmingen i slike programmer. Han kan også gi seerne noe beroligende. Avstemmingssystemet fungerer nemlig slik det skal.

\- Vi har et uavhengig selskap som hjelper oss med avstemningen, enten du ringer eller sender sms. Det er et veldig robust system som fungerer veldig bra, sier han.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Mamma til Michelle-Anna: - Selvfølgelig har jeg angret på at jeg startet å blogge

GÅR DE VIDERE I KVELD?: Karoline Sem Larm, bosatt på Rennesøy og Marianne Engebretsen fra Stavanger.

Kan gå inn i systemet

- Hender det at folk ringer å lurer på om stemmene har blitt registrert?

\- Det skjer ikke ofte, men da kan vi gå inn i systemet og se at den er det, forteller Aasen.

Så da kan du senke skuldrene, sette deg rolig tilbake i sofaen og nye tacoen og pilsen, mens du stemmer frem favoritten din.

LES MER:

se en av disse to lokale der?

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Underholdning
 3. TV
 4. Musikk

Leanda (16) sa nei til Idol - nå skal hun kjempe om The Voice-plass

Stavanger-jenta konkurrerer om en av de siste plassene.

Publisert:
 • AV: Kine Hult

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Idol-Vilde om TV-sirkuset: – Jeg blir kjempenervøs
  4 ÅR SIDEN
 2. KULTUR
  Slik takler du at favoritt-karakteren i yndlingsserien din dør
  6 ÅR SIDEN
 3. KULTUR
  – Fikk så mange meldinger fra folk som ønsket show i Stavanger. Så da ble det slik!
  2 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Vilde Skogen om Idol-forbannelsen: – Den tror jeg ikke på
  3 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Disse må du få med deg på Musikkfest
  7 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Disse er videre i kåringen av #byasbeste treningssenter!
  3 ÅR SIDEN