Denne butikken har bare åpent tre timer i uken

Og den har ingen planer om å utvide åpningstidene - selv om kundene ønsker det.

Publisert:
Simon A. Kjær (til høyre) ekspederer kunder og hjelper de å finne det de leter etter i den lille butikken i sentrum.

Det er ingen som kjøper CD-er lenger. Men til gjengjeld (og kanskje litt uventet) har vinylen gjort stort comeback.

Hver lørdag mellom klokken 12 og 15 spilles det musikk utenfor en liten butikk i Kongsgaten 36 i Stavanger.

Følg Byas.no på Facebook!

Byas tok turen innom den 20 kvadratmeter store butikken for å finne ut av hva som befinner seg bak vinduene som er dekket av LP-plater.

Innenfor tredøren som skilter Vinylpalass, står det rundt ti personer mellom de trange rekkene av platesamlinger. De sorterer seg gjennom et hav av plater på jakt etter noe som er interessant.

LES MER:

Har du forresten hørt om disse ti butikkene du kun finner i Stavanger og Sandnes ?

Fra 10 til 800 kroner

På gulvet, i kasser og i reolene er det mellom 10.000 og 15.000 plater, og en kan finne alt i fra Neil Young til Rolling Stones, eller norske, ukjente band.

UTSYN: Ut dette vinduet kan Simon A. Kjær følge med på alle som besøker byen om lørdagene.

Det er både brukte og nye plater i butikken. Noen har fått merkelappen «10 kr», andre koster opp mot 800 kroner.

I kassen sitter Simon A. Kjær som er svært glad i musikk, men kanskje på en annen måte enn folk flest.

– Det interessante med plater er presentasjonen. Hvordan bandet velger ut rekkefølgen på sangene er helt spesielt. De opplevelsene forsvinner på Spotify.

Basert på hobby

Kjær finner et headset til en kunde som vil høre gjennom platene før han kjøper dem, og snur platen fra The Light & Sound of Mogadishu.

Platen liker han ikke bare på grunn av musikken, men også utseende. Til vanlig er han grafisk designer, og da sier det seg kanskje selv at han synes det er viktig at platen ser bra ut også.

LES MER:

Født på 90-tallet? Her er tolv melodier som tar deg tilbake til barndommen

Kjær er én av de tre som butikkeier Mats Stangeland har ansatt. Stangeland har selv samlet på plater siden han var 16, og har jobbet som DJ på hobbybasis tidligere.

Han kjøper brukte platesamlinger og vurderer hver enkelte plate for å forsøke å anslå riktig utsalgspris.

Bra for bybildet

Å ha en butikk på 20 kvadratmeter åpen tre timer i uken, gjør Stangeland ikke bare på grunn av musikkinteressen, men også for byutviklingen sin del.

Når folk kommer tettere, oppstår det en stemning. Det blir litt av atmosfæren.

– Da jeg var yngre, var det første jeg oppsøkte i nye byer platebutikker. Der kunne jeg få god greie på hva som fantes av lokalt kulturliv, og slik planlegge oppholdet.

Han forteller at det er litt av sjarmen å ikke ha mer enn rundt 20 kvadrat å "boltre" seg på.

SMALT: Daglig leder av Vinylpalass, Mats Stangeland synes det er litt av sjarmen at det ikke er breiere mellom hyllene enn på bildet.

– Når folk kommer tettere, oppstår en stemning. Det skapes en slags illusjon om at dersom jeg ikke blar meg gjennom ren rekken med plater går jeg glipp av et kupp.

– Denne spenningen er folk villige til å betale for, jeg også. Det er kjekt å jobbe i en butikk med en slik atmosfære, sier Stangeland.

LES MER:

LES OGSÅ: 11 grunner til at Stavanger er bedre enn Oslo

Til tross for at han får meldinger fra kunder som skulle sett at det var åpent oftere, har ikke Vinylpalasset planer om å utvide åpningstidene. For det er ikke bare lokalene som er smale, det samme er lønnsbudsjettet.

– Jeg hadde nok kommet bedre ut av det økonomisk ved å leie ut lokalene til markedspris, men butikken klarer seg greit, sier Stangeland.

Leter i timevis

Klokken nærmer seg tre, og tiden for de plateinteresserte renner ut denne lørdagen. Kjær må snart til med å blinke med lysene.

– Noen kan stå her lenge og lete etter plater, og kjøpe en hel haug, mens andre leter lenge og ender opp med en plate til 10 kroner.

LES MER:

Har du sett de gamle plakatene på Elkjøp i Østervåg? Dette har faktisk sin forklaring !

Publisert:

Her er det ikke pengene som er viktigst. For Mats er butikken en stor lidenskap

I 2011 hadde fysiske plater fortsatt den største markedsandelen i Norge. I dag er situasjonen snudd på hodet, men Vinylpalass holder fortsatt stand. Denne uka feirer butikken 10 år.

Oppdatert: