Kultur

Spiselig byfest: – Årets takeaway-versjon er veldig væravhengig

I fjor ga Spiselig byfest stappfulle parker og besøksrekord med 30.000 gjester. I år er de fleste parkene i østre bydel tomme. Nå krysser spisestedene fingrene for finvær ut uka!

Publisert:

  • Ebba Schjølberg Eiring

For Ostehuset øst er det «bare» vanlig restaurantdrift med ekstra fokus på takeaway denne uka, forteller Spiselig byfest-general Børge Svensen. Her sammen med kjøkkensjef Andrei Andrejetskin. FOTO: Carina Johansen

– Fra 30.000 besøkende i fjor til det som skjer i år kan nesten ikke sammenlignes. Nå er det vanlig restaurantdrift med ekstra fokus på takeaway som gjelder, sier Børge Svensen, daglig leder ved Ostehuset Øst.

Koronapandemien - med én meters-regel og ingen arrangementer over 200 mennesker - førte nemlig til at årets versjon av Den spiselige byfesten måtte bli en såkalt takeaway-edition.

Da Byas var ute i østre bydel onsdag formiddag, var det lite som minnet om matfesten vi så i fjor.

– Takeaway-versjonen som vi kaller det i år, er veldig væravhengig. Det har ikke vært det store været, så folk har ikke brukt parkene, sier Svensen.

Men legger optimistisk til:

– Vi har noen dager igjen, så vi håper været blir finere og finere.

2019: I fjor hadde Spiselig byfest 30.000 besøkende - noe som ga besøksrekord for festivalen, som startet i 2013. FOTO: Håvard T. L. Knutsen

2020: Slik så det i Lervigtunet park onsdag. Det var lite som minnet om matfesten fra fjoråret. FOTO: Carina Johansen

Oppfordring til å bruke nærområdet

Kommunikasjonsansvarlig ved Tou, Kenneth Bjerga, er enig i at årets festival er en mager erstatning.

– Det er mer en oppfordring til å benytte seg av nærområdet enn en festival i seg selv. Men vi synes det var viktig å lage noe fint, sier han til Byas.

– Alternativet var å ikke ha noe i det hele tatt. Men mange av bedriftene har hatt stengt lenge og ønsker besøk igjen.

Elise Skjerve, daglig leder hos Tako, Fortou og den ferske foodtrucken Fôr- er enig med Bjerga.

Espen F. Klavesen og Olve Akselsen klargjør kjøkkenet til Tako åpner dørene. FOTO: Carina Johansen

– Selv om det ikke blir det samme formatet, ønsker vi å vise fram alle aktørene i området, forteller Skjerve, som forteller at det er mange besøkende og folk som viser interesse for konseptet.

Håper på vanlig 2021-festival

Til Spiselig byfest har alle restaurantene som er med nye retter på menyen som tilbys som takeaway.

– Neste år håper jeg vi kommer oss ut i parken som vanlig, og får den folkefesten Spiselig byfest egentlig er, sier Skjerve.

Og hva tenker Spiselig byfest-general Svensen om 2021?

– Vi får håpe vi får varme til neste år. Målet er å gjennomføre som planlagt!

Slik så det ut under åpningen av Spiselig byfest i fjor:

Publisert:

  1. Festival
  2. Stavanger
  3. Gladmat
  4. Tou Scene

Spiselig byfest: – Det blir en ekstremt forenklet utgave

Arrangementet blir amputert, men det blir i alle fall en Spiselig byfest. Foreløpig en Spiselig take away-byfest.

Oppdatert:

  • Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Relaterte artikler

  1. KULTUR
    Dette skjer i helga: Festivaler, konserter og markeder!
    13 DAGER SIDEN
  2. KULTUR
    Gladmaten advarer: – Vi aner ikke hvem de er eller hva de vil
    19 DAGER SIDEN
  3. KULTUR
    Blir ny runde med «Spis for 100» i høst: Dette er nytt
    16 DAGER SIDEN
  4. KULTUR
    Dette kan du gjøre i helga!
    20 DAGER SIDEN
  5. KULTUR
    Arrangerer intimkonsert-festival midt i Stavanger sentrum
    21 DAGER SIDEN
  6. KULTUR
    Håper bunadspolitiet ikke refser de nye klærne: – Dette er et minefelt
    23 DAGER SIDEN