Kultur

Dette er de mest populære julesangene og -artistene i Norge

Kurt Nilsen danker ut både Jussi Björling og Sissel om å være nordmenns foretrukne julemusikant. Til gjengjeld er «O helga natt» den mest populære julesangen med klassikeren «Glade jul» på andreplass.

Publisert:
 • NTB
Kurt Nilsen, som for tiden er på sin avkortede og millionstøttede juleturné, topper listen over nordmenns favorittjulemusikanter.

«Bjelleklang» og Mariah Careys «All I Want for Christmas Is You» er de to mest upopulære julesangene. Likevel kommer Carey på femteplass på listen over de mest populære juleartistene.

 • Følg Byas på Instagram!

Det viser en spørreundersøkelse om nordmenn og julemusikk, som høyttalerselskapet Sonos står bak.

LES MER:

Mariah Carey klarer det igjen

Men selv om Kurt Nilsen ifølge denne rundspørringen er favoritten, har nordmenn likevel en dragning mot å lytte til det eldre og tradisjonelle, heter det fra selskapets PR-sjef Sabrina Krim om spørreundersøkelsen.

– Annenhver nordmann foretrekker å lytte til gamle juleklassikere, og dette er den mest populære typen julemusikk i Norge. I tillegg liker 40 prosent av folket å høre på norske julesanger. Julehits fra nye artister er ikke like populært, sier hun ifølge pressemeldingen om spørreundersøkelsen.

Å lytte til julemusikk får 73 prosent av de spurte i julestemning, mens bare 49 prosent svarer at julemusikk gjør dem glade – mens 41 minnes om julen da de var barn.

Bjeller er lyden

Flere mener at det å lytte til julesanger gjør at de i større grad setter pris på menneskene de feirer jul med, mens mange synes at juleforberedelsene blir morsommere med julemusikk å lytte til.

40 prosent av de spurte sier de ikke vil høre julemusikk før i desember. Enkelte mener til og med at man bør vente med å spille julesanger til de siste dagene før julaften.

LES MER:

Idol-vinner Mari (16) klar med julelåt: – Litt skummelt fordi jula betyr så mye for meg

Når det gjelder tematikk, setter 4 av 10 pris på julesanger som omhandler julenissen, julegaver og andre verdslige juletemaer. Kun halvparten så mange liker å høre om Jesu fødsel og «andre kristendomsrelaterte emner», står det å lese i pressemeldingen – som også har svaret på hva selve lyden av jul er for mange:

Der er lyden av bjeller en klar vinner, mens julemusikk og kirkeklokker kommer på andre- og tredjeplass.

Carey topper listene

Mye av dette bekreftes av VG-listen fra uke 50, som byr på masse julemusikk:

Der har Mariah Carey klatret rett til topps med «All I Want for Christmas Is You», mens Whams 35 år gamle «Last Christmas» inntar tredjeplass.

Åtte av de ti sangene på ti på topp er julesanger – med Kid Laroi som har sneket seg inn med to låter, og der spennet ellers er fra «Selmas sang» med Eva Weel Skram til Tix med «Jul i karantene». På femte- og sjetteplass ligger Maria Mena med «Home for Christmas» og Kurt Nilsens og KORKs «Himmel på jord».

På Spotify i Norge erobret Mariah Carey toppen allerede i første halvdel av november med «All I Want for Christmas Is You», noe som var tidlig selv for Carey – som har uttalt at julen starter 1. november for henne.

LES MER:

Nå begynner Mariah Careys julelandeplage å røre på seg igjen på strømmelistene

Ekspertene skylder på korona, kunne NRK melde allerede én måned før julaften:

– Tekstene i julesanger kan gi mening og håp i en situasjon som for mange er usikker og til tider uhåndterlig, uttalte Gro Trondalen, professor i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole, mens nevrolog og førsteamanuensis samme sted tror at julemusikk knytter oss sammen og får oss til å føle et fellesskap. Det er spesielt viktig nå som vi ikke kan være sammen fysisk som vi pleier.

Topp 5 julesanger

 1. «O helga natt»
 2. «Glade jul»
 3. «White Christmas»/«Deilig er jorden»/«Last Christmas» (delt 3. plass)

Topp 5 juleartister

 1. Kurt Nilsen
 2. Jussi Björling
 3. Sissel Kyrkjebø
 4. Wham!
 5. Mariah Carey

(Kilde: Sonos)

Publisert:
 1. Kurt Nilsen
 2. Jul
 3. Musikk
 4. Mariah Carey
 5. Lyd

Nå begynner Mariah Careys julelandeplage å røre på seg igjen på strømmelistene

Du vet det nærmer seg jul når Mariah Careys evige monsterhit «All I Want for Christmas Is You» begynner å røre på seg igjen – når november er her.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  Mariah Carey klarer det igjen
  1 ÅR SIDEN
 2. KULTUR
  Herman Flesvig kaller det «beklagelig» at så mange hører på musikken hans
  1 ÅR SIDEN
 3. KULTUR
  Leo (26) har laget «tryllekalender»: – Jula er en magisk tid!
  1 ÅR SIDEN
 4. KULTUR
  Denne gjengen er klare for Utopia
  1 ÅR SIDEN
 5. KULTUR
  Husker du disse 10 julekalenderne fra tv?
  1 ÅR SIDEN
 6. KULTUR
  Disse brettspillene bør du satse på i jula
  1 ÅR SIDEN