9 norske juletradisjoner som får deg til å le

Hva er egentlig greia med prinsen i Askepott?

Spiser nissen grøten sin, egentlig?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det er noe med førjulstiden som gjør at både store og små går inn i en modus der nissen finnes, engler daler ned i skjul og julen varer helt til påske.

Men, mange juletradisjoner kan fremstå som merkelige når vi tenker oss om. BT.no har foretatt en uhøytidelig analyse av noen av de mest kjente juletradisjonene.

Følg Byas.no på Facebook!

1. Julebusken:

Vi synger «Så går vi rundt om en enebærbusk», mens vi går rundt en gran. Det er direkte løgn.

Noen velger å kjøpe trær i plast til jul, men det er sjelden eller aldri man hører om enebærbusker på supersalg hos Plantasjen.

Og her er det ikke bare vi nordmenn som lurer oss selv. Også i Danmark og Sverige går de rundt juletreet, mens de synger at det er en busk.

Er dette en busk, eller et tre?

2. Skrukkete appelsin

Du har en frukt og du har et krydder. Hvert år i begynnelsen av desember skal du stappe 24 nelliker inn i en appelsin og henge den opp i vinduet eller ha den på utstilling et annet sted.

Hver dag skal du ta ut en nellik av appelsinen og.. Ja, hva skal du egentlig med den nelliken?

Omtrent halvveis ut i desember er uansett appelsinen blitt pill råtten, og du må ta ut alle nellikene, legge dem på bordet, kaste appelsinen, finne frem en ny og begynne på nytt, bare denne gang med halvparten så mange nelliker.

Når det så endelig blir julaften og du formodentlig har fjernet alle de 24 nellikene, ja da er appelsinen råtten atter en gang og den ryker rett i søpla.

Hvorfor....?

3. Tre nøtter

Vi bruker julaften til å se en film fra 70-tallet som ikke har noe med julen å gjøre, utenom at det snør. Prinsen, som alle damene i området vil ha, oppfører seg egentlig ganske barnslig. Han driter i skolen, blir ikke med foreldrene å dele ut innbydelser til ballet, og er så arrogant at han ikke synes noen av de hundre damene på ballet er fine nok for ham.

Det er bare når Askepott kommer at han gidder å oppføre seg. Likevel jubler vi når den halvkjipe prinsen og snille Askepott blir sammen. Burde hun ikke heller bli sammen med den unge bakeren som hjelper henne på loftet?

4. Julen varer helt til ...

Vi har spist utallige julemiddager, åpnet julegaver, gått rundt juletreet og handlet på romjulssalg og nyttårssalg. Man skulle tro folk hadde fått juleoverdose? Å, nei da. Nå er det tid for juletrefest-sesongen, som gjerne varer til langt ut i januar.

En fest for juletreet, selv om vi atter en gang hyller enebærbusken. Igjen går vi rundt og rundt treet og sier det er en busk. Nissen kommer også, selv om han egentlig for lengst skulle dratt tilbake til Nordpolen.

5. Julebukk

La oss si du kommer fra en helt annen kultur, kanskje en der de færreste feirer jul. Du er hjemme en kveld i romjulen eller på nyttårsaften, og plutselig ringer det på døren. Der står en skokk unger utkledd som et eller annet som stort sett aldri har noe med jul å gjøre.

De skråler i vei med norske julesanger og gliser et stort, tannløst glis mens de holder frem en allerede velfylt pose med godteri i plastinnpakning og ser på deg med forventningsfulle blikk. Hvorfor? Fordi de vil ha snop. Mer snop!

6. Takeaway-grøt

På julaften setter vi ut en tallerken med grøt på trappen. Ettersom julenissen er en fiktiv person (sorry, barn), er det ingen som spiser denne.

Holdbarheten på meieriprodukter er kort i det milde vestlandsværet, men rottene setter nok pris på litt surnet melk. Så der står vi på julaften og tar sukker, kanel og smør i grøten vi snart skal kaste.

7. Sjokosjokk

Uavhengig om det er pinnekjøtt, ribbe, fisk eller vegetarisk, har de fleste tradisjon for å spise mye mat i julen. Likevel insisterer store deler av den norske befolkning (i alle fall de yngste av oss) på å spise en bit sjokolade hver dag frem til julaften.

Relativt smakløs sjokolade som begynner å smake noe underlig mot slutten av adventstiden i fargerik innpakning til langt mer penger enn det hadde kostet å bare kjøpe de 24 sjokoladene hver for seg. Og hva skjer med tennisrekkert i sjokolade?

8. Miniatyrbygg

Tradisjonen sier at en skal bake syv sorter til jul, og de alle fleste har pepperkaker som en av de syv. Men det stopper ikke der. Det skal også lages et pepperkakehus, må vite. Prosjektet medfører gjerne en del frustrasjon -spesielt i limeprosessen, og krever enorme mengder deig.

Pyntet med nok godteri til å holde en gjennomsnittlig stor barneskole med sukkerkick en hel skoledag, stilles pepperkakehuset ut i hjemmet til beundring og lengsel. Og når tiden er inne for å knuse og spise huset, har det fått den tradisjonelle papiraktige, litt ekle smaken av gammel pepperkake.

9. Sursøt sokk

Hva er greien med å legge snop nedi en sokk? Ta deg en pause, og se på situasjonen utenfra. Du spiser smågodt fra et plagg vi vanligvis forbinder med svette føtter.

Sokken henger gjerne på dørhåndtaket, eller kanskje på peisen hjemme hos deg. Sistnevnte er ikke spesielt smart, da bomull og akryl er et lettantennelige stoffer.

Flere lister fra Byas.no:

Publisert: