Sirkus Rednex er på vei til Stavanger

Rumensk MGP, Cotton eye Joe og bandsalg på Ebay. Er dette verdens rareste band?

2015: Slik ser Rednex ut i dagens utgave. Anders Dagger Sandberg (nede til høyre) og resten av bandet kommer til Stavanger med We love the 90s. PRESSEFOTO.

Over ti millioner solgte plater, to forsøk på å nå den rumenske Melodi Grand Prix-finalen, en Ebay-auksjon, 13 forskjellige bandsammensetninger, fire coverband, et singelslipp på Pirate Bay, en musikkvideoinnspilling i Kenya, et mislykket dataspill og rekord i antall sammenhengende uker som nummer én på de tyske hitlistene.

Det er aldri kjedelig å følge med på hva det svenske cowboycountryteknobandet Rednex foretar seg.

2\. mai kommer Rednex til Stavanger, sammen med blant andre Lou Bega, Shaggy og Scooter når We love the 90s arrangeres i Sørmarka Arena.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Lou Bega om monsterhiten: Tror ikke Hillary Clinton var så glad for Mambo no.5

Gjør alt motsatt

Rednex er med andre ord ikke som alle andre band.

\- Det er en lang historie, oppsummerer Anders Dagger Sandberg, den gamle heavyvokalisten som ble med i bandet i 2001 og med et par unntak har holdt koken mer eller mindre siden.

\- Men sånn er det om du er med i Rednex. Vi vil gjøre alt helt motsatt av alle andre.

Udødelige hits

Etter megasuksessene Cotton eye Joe, Old pop in an oak og Wish you were here fra plata Sex & violins i 1994 brukte svenske Rednex resten av 90-tallet til å turnere sammen med blant andre Backstreet Boys og Britney Spears.

Med strå i hatten og hjemmebrent under armen.

\- Imaget vårt er å være ville. Wild & free. Slik skal det være. Full fest, sier Dagger til Byas.

Han gleder seg voldsomt til showet i Stavanger.

\- Vi er et godt team. Ikke bare vi i Rednex, men hele line-upen, fortsetter Dagger.

\- Det blir gode vibber, folk som beveger seg på scenen og udødelige, megapopulære hits.

Rednex som dataspill

Ingen av bandmedlemmene i 2015-utgaven av de svenske 90-tallsheltene er de samme som i glansdagene, men utskiftningene i bandet er altså noe av det minst rare som har skjedd Rednex siden 1994.

Du kan plassere Jan Teigen i Melodi Grand Prix, men Rednex?

Allerede i 1995 kom eventyrspillet Inbred with Rednex ut i Tyskland, hvor målet var å reise til cowboybyen Brunkeflo, samle inn alle bandmedlemmene og reise på verdensturné.

Det solgte ikke voldsomt mange eksemplarer.

Senere på 90-tallet spilte Rednex inn en musikkvideo i Kenya, som endte med at alle bandmedlemmene ble erstattet.

SPILL: Er du voldsomt fan av Rednex, kan det hende du har prøvd deg på dataspillet Inbred with Rednex. FOTO: Skjermdump Google

To år i Romania

Så fulgte årevis med utskiftninger, uenigheter og ymse europeiske turneer, før Rednex prøvde seg på Eurovision - eller Melodi Grand Prix på godt norsk.

I 2006 kom bandet til semifinalen i svenske MGP, men røyk ut.

I stedet for å prøve en gang til i Sverige, satte bandet kurs for Øst-Europa. I de to påfølgende årene, 2007 og 2008, forsøkte Rednex å nå den rumenske Eurovision-finalen.

Det første året ble de diskvalifisert, det andre året røyk de ut i semien - i første omgang. Etter at en annen sang ble diskvalifisert, kom Rednex likevel til finalen.

Uten nevneverdig suksess.

\- Å herre! Du kan plassere Jan Teigen i Melodi Grand Prix, men Rednex? Nei, det var vel ikke helt ideelt, sier Dagger.

\- Det der vil vi helst glemme!

MGP: Rednex i aksjon under svenskenes svar på Melodi Grand Prix, Melodifestivalen, i 2006. Annika Ljungberg har siden fått fyken. FOTO: Fredrik Sandberg/NTB scanpix

Singellansering på Pirate Bay

I 2010 lanserte Rednex singelen Devil's on the loose gratis på fildelingsnettstedet The Pirate Bay.

Tanken var at singelen skulle fungere som et oppspill til den kommende platen Saturday Night Beaver, men platen ble lagt på is.

Når jeg hører Cotton eye Joe på radioen tenker jeg «Hva i alle dager er dette her», men på scenen elsker jeg den.

I stedet relanserte Rednex seg i 2012.

De var nå ikke lengre et band, men en slags omreisende tropp av musikere som til enhver tid kunne byttes ut. Blant annet skulle det lages en egen Rednex-franchise i Australia og New Zealand.

Hat/elsk til Cotton eye Joe

Men selv om det er mye Dagger helst vil glemme, vil han ikke glemme 90-tallet. Det til tross for at han er en smule lei av å synge Cotton eye Joe.

\- Du kan tenke deg hvordan det er. Jeg har sikkert sunget den en million ganger. Når jeg hører Cotton eye Joe på radioen tenker jeg «Hva i alle dager er dette her», men på scenen elsker jeg den.

Vi vurderte lenge å kjøpe oss selv, men i stedet kjøpte jeg og kona et hus på Zanzibar.

\- Fortsatt kan jeg gå rundt på gata og høre unger synge gamle Rednex-sanger. Det er klart det er kjekt, sier Dagger, og legger til at sangene deres av alle ting er enormt populære i canadiske ishockeyhaller om dagen.

Rednex til salgs på Ebay

Spesielt populære var imidlertid ikke Rednex da plateselskapet la alle rettighetene til bandet ut for salg på Ebay for 1,5 millioner dollar i 2008.

Sju år senere har fortsatt ingen kjøpere meldt seg. Det eneste som er skjedd er at prisen er blitt nesten doblet, til 2,9 millioner.

\- Vi vurderte lenge å kjøpe oss selv, men i stedet kjøpte jeg og kona et hus på Zanzibar, sier Dagger.

\- Jeg vet ærlig talt ikke helt hva en får på kjøpet.

Hold tunga beint i munnen

Og så - kanskje det aller mest innviklede med hele Rednex-imperiet:

Bandsammensetningen.

Rednex har siden 1994 bestått av 13 forskjellige bandsammensetninger og 16 forskjellige medlemmer. Per i dag er det svenske Dagger og nederlandske Roy van der Haagen som har vært med lengst, siden 2001 - med pauser innimellom.

Den originale sangeren, Annika Ljungberg, ble første gang kastet ut i 1995, bare ett år etter suksessen med Sex & violins. I mange år prøvde hun å stelle i stand en solokarriere, før hun i 2003 ga opp og startet sitt eget Rednex coverband; Rednex Revival Band.

I mellomtiden hadde de resterende originale bandmedlemmene blitt kastet ut av Rednex, etter at en musikkvideoinnspilling i Kenya like før årtusenskiftet ikke gikk helt etter planen.

- Boney M er rarere enn oss

I 2006 kom så Ljungberg plutselig tilbake til originale Rednex, sikret seg rettighetene til navnet fram til 2009 og sparket blant annet Dagger på hodet ut av bandet.

Men Dagger villle ikke gi fra seg Rednex så lett, og startet sammen med fire andre tidligere Rednex-medlemmer et Rednex tributeband, som spilte nøyaktig de samme sangene og gjorde nøyaktig de samme konsertene.

Heldigvis finnes det noen som er verre.

Etter to års turnering, ble de fire eks-Rednexene i tributebandbandet plutselig omgjort til det egentlige Rednex igjen - da Ljungbergs eierskap til navnet gikk ut, og hun på ny ble kastet ut av bandet.

Så, i 2012, sluttet altså Rednex å være et band, selv om det fortsatt er det.

Forvirret? Dagger har svaret.

\- Heldigvis finnes det noen som er verre. Boney M er mye rarere enn oss.

SPESIELT: Boney M, kjent for _By the rivers of Babylon_ og _Daddy Cruel_, er et av bandene som ifølge Anders Dagger Sandberg er rarere enn Rednex. FOTO: AP photo

**LES OGSÅ:

LES MER:

Nå kan du abonnere på Facebook-events

Publisert:

Bypåske? 5 ting du kan gjøre i helgen

Påsken er visst ikke bare høytid for krim og egg. Det skal danses også.