Fire gode musikkfilmer

Fredag er det festpremiere på Kaizers-dokuen. Her er fire gode musikk- og filmkomboer.

40 ÅR ETTER: Rodriquez på scenen i etterkant av filmsuksessen. FOTO Ap photo
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

På biblioteket Sølvberget i Stavanger finner du en hel haug folk med voldsomt film- og musikkinteresserte ansatte.

Som oppvarming til fredagens

Les også

premierevisning av dokumentaren

om pumpeorgel-Kaizer, Helge Omen Kaizer Risa, har de funnet fram til sine filmfavoritter som kombinerer både musikk og film.

Her er et lite utvalg:

Searching for Sugar Man

År: 2012

Regissør: Malik Bendjelloul

Arist: Rodriguez

Den amerikanske folkrockmusikeren Sixto Rodriguez hadde et relativt kortvarig liv som rockestjerne tidlig på 70-tallet. I løpet av få år klarte han å raske sammen to album, og en turné utenfor sine egne landegrenser. Like etter var det bråstopp, og ryktene om at han hadde tatt selvmord begynte å svirre. Samtidig, helt uten at Sixto kjente til det, ble platene hans enormt store i Sør-Afrika. I filmen følger vi to fans som leter etter sin store helt fra 70-tallet, mange, mange år etter at platene kom ut.

Filmen vant blant annet Oscar for beste dokumentar.

**LES OGSÅ:

Les også

Mars blir en spesielt god streaming-måned

Heima

År: 2007

Regissør: Dean DeBlois

Band: Sigur Ròs

I denne filmen reiser det islandske postrock-bandet Sigur Rós rundtomkring på hjemlige trakter, heima altså, og spiller gratiskonserter for sine landsmenn på alt i fra nedlagte fabrikker, til forblåste gressflekker i skogen og i forsamlingshus. Ingen av konsertene ble annonsert på forhånd, likevel dukket folk opp i hopetall. Dokumentaren er minst like fin som Sigur Ros' musikk.

HEIME: I Heima kan du se Sigur Rös spille konserter, som denne på Øya, på gressplener og andre koselige steder på Island.

Anvil! The story of Anvil

År: 2008

Regissør: Sacha Gervasi

Band: Anvil

\- Vi har aldri gitt opp fordi vi hele tiden har visst det ikke er oss det er noe galt med, sa Anvil-vokalist til Aftenbladets Jan Zahl da bandet svingte innom Sandnes rockeklubb i vinter.

Historien om Anvil er historien om bandet som hadde absolutt alt på sin side, men som aldri fikk det til likevel. På 80-tallet spilte de sammen med alt fra Scorpions til Whitesnake og Bon Jovi, men likevel var det omtrent ingen som gadd å kjøpe platene deres. Likevel ga de aldri opp. Filmen som følger bandets vanskeligheter med å bli likt kom i 2008, og er et fyrverkeri av artige historier og ellevill oppvurdering av egne evner.

SIGG: Anvil-vokalist Lips tar seg et blås i Sandnes.

Some kind of monster

År: 2004

Regissør: Joe Berlinger, Bruce Sinofsky

Band: Metallica

Det er vel ytterst få Metallica-fans som rangerer St. Anger fra 2003 som et av bandets bedre album. Likevel fikk den noe godt med seg. I hvert fall for seerne. I filmen følger vi bandet krangle og sloss seg gjennom innspillingen av albummet, som blant annet medfører at et av bandmedlemmene slutter.

KRANGLEFANT: I Some kind of monster krangler vokalist James Hetfield og resten av bandet så hatten passer og ørene flagrer.
Publisert: