Izabell er klar med albumet «Skyt Meg»

Fredag 16. november gir Izabell ut ny musikk for første gang på to år. Denne gangen på eget plateselskap.

Publisert:
Izabell er tebage, bitches.

– Det er veldig deilig å være tilbake. Jeg har vært vekke lenge.

Det sier Benedikte Izabell Ekeland. Rapperen, som er kjent for låter som «Attitudeproblem» og «Kontroll», gir for første gang ut musikk på eget plateselskap.

Tidligere i år var hun nemlig med å starte STVG Kartell - et plateselskap og kollektiv skreddersydd for å rette få de urbane artistene i området opp og frem.

– Fan av å gi faen

Det er mye som er annerledes ved å gi ut musikk selv. Izabell forteller at hun har hatt mer frihet, men at det også har vært vanskelig. Hva skal med, hvordan skal coveret se ut, skulle de endret bassen der, hvordan høres vokalen ut?

– Egentlig så er jeg veldig fan av å gi faen og gjør ofte det, men nå har jeg analysert den minste ting. Det får gå som det går. Funker ikke dette, har jeg masse nye låter, sier hun og smiler.

Denne gangen har hun også ansvar for et knippe andre artister, i motsetning til tidligere, da hun hadde ansvar for seg selv. At det har vært travelt, er det ingen tvil om.

– Av og til tenker jeg at jeg har tatt meg vann over hodet.

Øverst på lista over artister Izabell ønsket å samarbeide med på en låt, sto Onkl P. På dette albumet har hun nettopp det.

Mer personlig

Albumet har fått navnet «Skyt Meg». Uttrykket, som brukes flittig i Stavanger, kan ha flere betydninger, forteller Izabell. Enten kan det brukes når du er irritert eller har gjort en feil, eller så kan det brukes litt som «come at me».

Albumet er personlig. Tekstene er basert på egne erfaringer og opplevelser, og Izabell beskriver albumet som mer rappete og oldschool en musikken hun har gitt ut tidligere.

Når Byas møter henne, er hun fortsatt usikker på om to av de mest personlige sporene skal få bli med på albumet.

– Jeg har vært usikker på om jeg skal vise den såre eller den tøffe siden av meg, men jeg har jo alle sider, enten det er den vei eller den vei. Et menneske har jo aldri bare et humør. Det bærer utgivelsen preg av, forteller hun.

– Ringt Tore Pang i panikk

Men det har ikke vært enkelt å bestemme seg.

– Jeg har fått panikk og sagt til Tore (Arholm Tobiassen, red. anm) at han må ta dem ned. Det er skummelt.

Tore Arholm Tobiassen, som også var med å starte opp STVG Kartell, har hørt igjennom plata flere ganger allerede, og han er foreløpig ikke lei.

– Jeg føler denne plata representerer hvem Izabell er. Hun har vokst så jævlig som artist. Hun har en sound som ingen andre i Norge har akkurat nå. Hun er laidback, ekte og rå, sier han.

Izabell er mer personlig på dette albumet enn hun har vært tidligere. – Skummelt, sier hun.

Fikk samarbeide med drømmeartisten

I Izabells øyne er Onkl P (eller Pål Tøien, som han egentlig heter) Norges beste rapper. Å gjøre en låt sammen med ham, har vært en drøm for henne lenge, men hun har aldri sett på det som noe realistisk.

Da Olav Larsen foreslo at hun og den kjente rapperen burde gjøre et samarbeid, plantet det et frø i hodet hennes, som hun selv sier. Gitarist Tommy Svela foreslo det samme. Det endte med at Izabell sendte låta «Millionæh» til Onkl P på mail.

Kort tid senere fikk hun svar fra onkelen. Han mente låta var «fire».

Hun fløy til Oslo, og da hun kom til studio, hadde Onkl P allerede skrevet sitt vers, hvor han blant annet sier «Izabell her gir kara - sjokk».

– Jeg følte jeg hadde vunnet en drømmedag med TV2 eller noe, sier Izabell.

Da Onkl P fikk forespørselen om å lage en låt sammen med Izabell, forteller han at det var en «no-brainer». Han sier til Byas at han har fulgt med på Izabell i årevis.

– Hun er dritflink, jobber hardt og er en ekte stjerne. På tide at vi gjorde noe sammen, sier han.

Izabell har nesten utelukkende benyttet seg av lokal arbeidskraft til plata. – Det bor utrolig mange flinke folk i denne byen.

God respons

Izabell har allerede gitt ut to singler fra albumet. Den første, «Skyt Meg», hadde Izabell håpet at skulle få 10.000 avspillinger på en uke. Kompisen hennes hadde derimot troen på at hun kom til å få 10.000 avspillinger innen to døgn.

Så da inngikk de et veddemål. Dersom det tok under to døgn, så skulle kompisen få spandere en dødsdigg middag på Izabell.

– Så fint, tenkte jeg, da sparer han de pengene.

Låta kom ut natt til 26. oktober. Da Izabell våknet neste morgen, hadde låta allerede fått 10.000 avspillinger.

– Hvordan er det mulig? Jeg har vært vekke så lenge og ikke bygget opp et momentum.

<tore inn her>

– Veldig mange flinke folk i Stavanger

Syv av de åtte låtene på albumet er produsert og mikset av lokale folk. Da Izabell spilte inn musikkvideoen til «Skyt Meg», var også det med lokale folk foran og bak kamera.

– Det kommer ikke alltid fram hvor vanvittig bra folk det er i denne byen, sier hun.

Izabell er opptatt av hjembyen sin. Derfor er det kanskje litt pussig at Oslo er den byen hvor musikken hennes er mest avspilt. Faktisk er det ti ganger flere avspillinger i Oslo enn det er i Stavanger.

Det tar Izabell med knusende ro.

– Jeg skal nok få overbevist dem.

LES MER:

Ka Fader Live: Hva er greia med STVG Kartell?

Publisert:

Icy Arn er klar for Utopia med ny låt - hør den her!

Icy Arn er klar for Utopia. Nå går han sammen med hiphop-veteraner i ny låt om snob.

Oppdatert: