Kultur

Testet disse brettspillene i jula?

Lange kvelder i jula kan gi mange hyggelige stunder rundt et brettspill. Her er våre favoritter.

Oppdatert:
 • Magnus Nødland Skogedal, Krsby.no
Trivial Pursuit, eller TP, er en kjær favoritt hos store og små.

Følg Byas.no på Facebook!

Alias

Spillet går ut på å forklare ord for hverandre uten å si selve ordet. Man spiller på lag med andre, og lagene kan være så store man bare ønsker, med et minimum av fire spillere.

Slik funker det:

Hvert lag får ett minutt hver til å forklare ordene for hverandre. Ord kan forklares ved hjelp av synonymer, motsetninger og antydninger for at medspillerne skal forstå hvilket ord du er ute etter.

Flere ord kan gjettes på innenfor tiden. For hver korrekt gjetning får laget ett poeng. Etter at runden er over forflytter man brikken så mange plasser som man har fått poeng gjennom runden.

Hvis man hopper over et ord, istedenfor å forklare ordet, trekkes det poeng. Det samme skjer hvis noen bruker ordet som skal gjettes i sin forklaring.

Slik vinner du:

Målet med spillet er å få brikken til laget ditt i mål. For å gjøre dette må laget klare å gjette flere ord enn de andre lagene, for å kunne bevege brikken videre.

Scrabble

Ord er i fokus i dette populære spillet som selges i over 121 land. Bokstavbrikker skal plasseres slik at de lager ord, og jo lengre ordet er jo bedre er det.

Slik funker det:

Før spillet begynner finner man en ordbok eller ordliste, for å kunne sjekke opp ord som kan dukke opp underveis. Bokstavbrikkene legges opp-ned, og hver spiller velger ut sju tilfeldige brikker hver.

Brettet er delt opp i ruter, og ord skal formes enten horisontalt eller vertikalt. Etter det første ordet er lagt ut må de andre spillerne legge ut sine brikker i sammenheng med det første ordet.

Etter hver runde henter spillerne inn nye bokstavbrikker, slik at det alltid er syv tilgjengelige.

Slik vinner du:

Spillet slutter når noen har brukt opp alle brikkene. Det er totalt 100 brikker, og når det ikke er flere igjen, gjelder det å bruke opp sine aller siste brikker.

Enkelte ruter gir ekstrapoeng å bruke, som kan føre til dobbel så høy poengsum den runden. Når brikkene er brukt opp trekker man verdien av eventuelle resterende brikker hos andre spillere fra deres totale poengsum.

Scrabble!

Trivial Pursuit

I det verdenskjente quiz-spillet skal deltagerne besvare spørsmål om allmennkunnskap og popkultur. Dette er et spill som kan ta lang tid, og passer godt til en vennekveld i romjula.

Slik funker det:

Hver spiller (passer også bra som lagspill) har hver sin brikke med plass til seks "kakestykker" oppi. Disse beveges rundt en hjulformet bane med seks "spiler", som fører inn mot midten.

Spillerne kaster terning, og beveger brikken sin til tilsvarende sted på brettet, som er en av flere fargede firkanter. Fargen på firkanten avgjør hvilken kategori av spørsmål som skal besvares.

Spørsmålene er innenfor kategoriene geografi, underholdning, historie, kunst og litteratur, vitenskap, natur og sport og fritid. Svarer man rett får man et "kakestykke" som settes oppi brikken.

Slik vinner du:

Samle alle seks kakestykker og beveg brikken mot midten av brettet. For å vinne spillet må man deretter svare på ett spørsmål fra en kategori som de andre spillerne bestemmer.

RETRO: Fra 2007.

Sjakk

Carlsen-effekten brer om seg i landet, og kanskje er nettopp jula tiden til å ta frem dette historiske brettspillet.

Slik funker det:

Hver spiller starter med 16 brikker hver, enten hvite eller svarte. Brettet består av et 8X8 rutenett med 64 ruter, og brikkene har vidt forskjellige egenskaper (her kan du lese om de forskjellige brikkene).

Spilleren med de hvite brikkene starter spillet, og målet med spillet er å sette motstanderens kongebrikke i sjakk.

Slik vinner du:

For å vinne i sjakk må man sette motstanderens kongebrikke i sjakk matt, som vil si at motstanderen ikke har noen måte å avverge å miste brikken.

Dette kan gjøres på vidt forskjellige måter, og det er skrevet mange bøker om forskjellige strategier man kan bruke for å sette motstanderen sjakk matt.

SJAKK: Sjakk har blitt veldig poppis i det siste.

Kortskalle

Dette spillet har egentlig en ganske forklarende tittel. Spillet går ut på å ha et kort på hodet, og man skal finne ut av hva som står på det uten å kunne se det selv. Alle andre vet svaret, men ikke deg selv.

Slik funker det:

Hver spiller har to kort på hodet, plassert i en hodestrikk. Det ene kortet inneholder to navn, det andre et bestemt sted. Man velger selv hvilket av de to navnene man skal forholde seg til, det ene alternativet er lettere enn det andre.

Spillebrettet har en spinnende pinne, som man snurrer. Den ender opp med å peke på en av flere kategorier, som alle er måten som hint skal gis på av de andre spillerne. man kan for eksempel få vite antall bokstaver på kortet ditt, assosiasjoner som de andre spillerne har med det også videre.

Slik vinner du:

Etter en del hint begynner man å få en anelse om hva det kan være som står på kortene. man kan selv velge om man vil gjette på begge eller ett av kortene.

Gjetter man riktig kan man legge kortet ned. Det gjelder å være først til å samle tre par kort, altså gjette tre personkort og tre stedkort.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Stavanger
 2. Underholdning
 3. Sandnes
 4. Jul

Testet disse brettspillene i jula?

Lange kvelder i jula, kan gi mange hyggelige stunder rundt et brettspill. Her er noen av våre favoritter.

Publisert:
 • Magnus Nødland Skogedal

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  Lei av Yatzy? Her er lommespillene som kan redde sommeren
  2 ÅR SIDEN
 2. KULTUR
  Disse brettspillene bør du satse på i jula
  1 ÅR SIDEN
 3. KULTUR
  5 kjekke brettspill du neppe har prøvd før
  3 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Påskekos på hytta? Her er fem brettspill utenom det vanlige
  3 ÅR SIDEN
 5. KULTUR
  Det er ikke bare på isen Oilers kjemper om trofeer
  12 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT
  Trodde du at det bare var Pokémon Go som gjaldt? Da tar du feil!
  4 ÅR SIDEN