Disney advarer mot sine gamle stereotypier

Den nye strømmetjenesten Disney+ merker flere av sine eldre klassikere i originalutgave med «kan inneholde utdaterte kulturelle skildringer». Ikke bra nok, mener ekspert.

Publisert:
  • NTB
Disney-klassikere som «Aristokattene», «Lady og Landstrykeren» og «Dumbo» vil bli merket med advarsel på Disney+.

Disney+ ble lansert tirsdag denne uka i USA, men kommer ifølge Nettavisen ikke i Norge før tidlig på nyåret.

På den ny TV-tjenesten er det samlet en stor mengde filmer og TV-program, noen av dem er over 80 år gamle, og flere av dem bærer preg av tidens tann. Disney har sett seg nødt til å innføre en advarsel mot gamle synder i egne filmer. Strømmer man for eksempel originalversjoner av filmer som «Dumbo», «Lady og Landstrykeren», «Jungelboken» og «Aristokattene» får man opp et forbehold om at filmen «kan inneholde utdaterte kulturelle skildringer».

– Det er oppløftende å se at Disney anerkjenner de mørkere sidene ved innholdet i egen i film- og TV-produksjon, men denne advarselen er kun et minimum, sier forfatter, kritiker og Disney-ekspert Josh Spiegel til teknologinettstedet The Verge.

– Helt ærlig, mange Disney+-abonnenter vil muligens ikke legge merke til advarselen engang, legger han til.

LES OGSÅ:

LES MER:

Den nye live action-versjonen av «Mulan» blir uten populær karakter

Flere av Disneys filmer har tidligere blitt beskyldt for rasistiske stereotypier. For eksempel gjelder det de lumske «asiatiske» siamesiske kattene i «Aristocats» – og ikke minst de syngende kråkene i «Dumbo», som ligner datidens nidfigurer av afroamerikanere.

Ifølge Spiegel er ikke Disney i nærheten av nivået til Warner Bros., som ikke bare merker strømmevalget, men åpner de gamle «Tom og Jerry»-filmene med en advarsel.

– De korte Tom og Jerry-filmene kan gjengi etniske og rasistiske fordommer som en gang var dagligdagse i det amerikanske samfunnet. Slike framstillinger var galt den gang, og det er galt i dag, lyder advarselen.

På DVD-ene til Warner Bros. er det Whoopi Goldberg som leser opp teksten før filmen begynner.

Disney+ kommer i flere europeiske land 31. mars, skriver Expressen.

LES OGSÅ:

LES MER:

Netflix og HBO vil stoppe deling av passord

Publisert:

Disney gjenoppliver «Bambi»

Disney gjør stor lykke med sine nyversjoner av gamle, tegnede klassikere.

Publisert:
  • NTB