Kultur

Lykkeland-stjernen Amund Harboe (21) slipper låt

Amund Harboe (21) brukte 2018 på å puste liv i Stavanger-patriotismen som i den kritikerroste TV-serien Lykkeland. Nå går han fra en sentral rolle i NRK-serien til soloartist - med nybakt musikk.

Publisert:
 • Tor Arne Vikingstad

Amund Harboe er aktuell med sin første singel. FOTO: Foto: Marthe Thu

Amund Harboe (21) gjorde i 2018 sin skuespillerdebut som rikmannssønnen Christian Nyman, med kjente skuespillere som Pia Tjelta, Bart Edward og Per Kjerstad i ryggen.

 • Følg byas.no på Facebook!

Med et budsjett på nesten 100 millioner kroner og to priser på den internasjonale seriefestivalen i Cannes ble serien en kjempesuksess. Bare tre måneder etter siste episode kom ut så måtte Amund videre - til musikken:

– Jeg har alltid drevet med musikk, enten det er band, en far med en gigantisk platesamling eller å skrive på egenhånd. Så det føles utrolig digg å endelig kunne slippe en låt jeg er stolt av - med mitt navn på, sier Harboe.

Fikk idolet sitt med på laget

Med singelen «Stain» og andre sanger Amund har på lageret sitt, håper han å skape mange følelser med få verktøy - og store låter med små grep. Låten er produsert i samarbeid med kompis og produsent Lasse Lokøy, og mikset av Bergens egne Matias Tellez. Han har tidligere produsert store artister som Sondre Lerche, Razika og Chain Wallet, som er stor stas for Harboe.

– Mot all formodning ville Matias mikse sangen, som jeg i flere år hatt en drøm om å få jobbe med. Det som er utrolig er at «Stain» ble først nærmest til ved et uhell, og uten å helt være klar over det hadde jeg laget det som til slutt ble fundamentet i sangen, forteller Harboe.

Amund Harboe som rikmannssønnen Christian Nyman - i kjent stil. Foto: Skjermbilde, NRK FOTO: NRK

Savner hjembyen

Amund er ikke et ukjent fjes i musikkmiljøet i Stavanger. Da han var 12 år begynte han i popkollasjen som senere skulle bli Macchu Picchu, som har spilt utallige konserter og supportjobber for artister i Stavanger. På kveldene jobbet han på Platekompaniet og i desember spilte han i juleorkesteret The Lovely Orchestra. Selv om Amund nå bor utenbys for å studere, savner han nå hjembyen.

– Da jeg var 18 hadde jeg et brennende behov for å komme meg bort, men nå kjenner jeg at lokalpatriotismen spirer litt inni meg igjen. Alle hjørnesteiner for musikksmaken min kommer jo fra Mannen Som Elsket Yngve, med band som The Smiths og Joy Division. Og så er verdens beste band Popface fra Tasta. Ikke minst, sier Harboe.

En fornøyd «Lykkeland»-gjeng etter prisutdelingen i Cannes. FOTO: Jonas Haarr Friestad

Skole og musikk

Etter flere år på kulturskolen og ungdomsteateret på Rogaland Teater har Amund det siste året vært konsentrert på andre ting enn å skrive og produsere musikk. Harboe er nemlig på førsteåret på musikkteater på Bårdar Akademiet i Oslo, hvor han jobber fra morgen til fem hver dag.

– Det var ikke før Lykkeland at jeg innså hvor gøy jeg egentlig hadde det med skuespill. Så nå går jeg mye på teater og konserter - når jeg ikke er på skolen eller lager musikk selv. Akkurat nå har jeg viklet livet opp i en fin balanse mellom TV og teater. Og musikk da! legger Harboe til.

– Vant med å ha det travelt

Arbeidet på TV-skjermen er ikke over for Amund. NRK gav nylig klarsignal til å lage Lykkeland sesong to, og håpet er å starte innspilling mot slutten av året. I mellomtiden planlegger Amund å fylle tiden med musikk på kveldstid og skole på dagtid.

– Jeg er vant med å ha det travelt. Nå kombinerer jeg musikkteater på Bårdar med å skrive mer musikk. Målet er å kunne spille konserter. Jeg har fått mye god hjelp fra venner og familie allerede - så nå gjelder det bare å finne et band igjen, sier han.

Publisert:
 1. Musikk
 2. Sondre Lerche
 3. Lykkeland
 4. Pop (musikk)
 5. Rogaland

Kjell (20) skyter fart fra gutterommet til musikkollektiv med Arif, Unge Ferrari og Philip Emilio

Kjell Øverland fra Stavanger gikk nylig fra å lage låter og beats på gutterommet til en signering på Nora Collective. Det hele toppet seg da han nylig spilte sin første konsert på en av Oslos mest kjente scener - som Kapteinen.

Publisert:
 • Tor-Arne Vikingstad

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  Bandet til Mathias fra Tau er månedens urørt
  2 ÅR SIDEN
 2. KULTUR
  Fra Metallica til headliner på egen turné: – Denne touren er en stor test!
  1 ÅR SIDEN
 3. KULTUR
  Helsedirektoratet ville ha korona-låt: Sang den inn på gutterommet på Våland
  6 MÅNEDER SIDEN
 4. KULTUR
  Herman Flesvig kaller det «beklagelig» at så mange hører på musikken hans
  2 MÅNEDER SIDEN
 5. KULTUR
  «Kapteinen» har sjøsatt ny låt - med Anders Nilsen og Maria Mena om bord
  7 MÅNEDER SIDEN
 6. KULTUR
  Ullandhaug-trioen Todesking lover ny musikk - og masse flammer!
  8 MÅNEDER SIDEN