Kultur

Derfor ser vi gamle serier om igjen

I pandemitider har serier som «Sopranos», «Friends» og amerikanske «The Office» vært seerfavoritter.

Publisert:
 • NTB
«Friends» - og andre gamle serier - har fått en boost under korona.

Handler det om nostalgi? Eller at vi vil vise nye generasjoner gammelt TV-gull? 

BBC Culture utforsker i en omfattende artikkel spørsmålet om hvorfor gamle TV-serier ser ut til å være det naturlige valget i et nedstengt samfunn, dette til tross for at det finnes uhorvelige mengder med nye og spennende serier å velge blant.

 • Følg Byas på Instagram!

Tall fra Nielsen data viser at langkjøreren «The Office» ble den store TV-vinneren i USA i 2020.

I Storbritannia har en annen gammel serie fått nytt liv, der har nemlig «The Sopranos» fått gå seg varm, skriver The Guardian.

Og strømmetjenestene har forstått dette: Netflix som snart mister «The Office» (som nå skal gå til nye Peacock), har gått til anskaffelse av «Seinfeld», mens «Friends» på sin side er å finne på HBO.

Fenomenet med å se gamle serier om og om igjen er utforsket og beskrevet i en studie av Jaye L. Derrick, professor i psykologi ved universitetet i Houston.

«I noen av undersøkelsene jeg har gjort, har vi oppdaget at det å tenke på favoritt-TV-serier var tilstrekkelig til å få folk til å føle seg bedre etter en avvisning eller en periode med ensomhet,» uttaler hun til BBC Culture.

«Det er en sammenheng mellom favorittfortellinger og det å føle seg bedre, som ikke oppstår hvis vi ser på noe nytt», legger hun til.

Gjennom studiene har Derrick kommet til at selvkontroll – eller energien som trengs for å håndtere impulser, følelser og atferd i møte med nye hendelser – er nøkkelen til det som driver så mange mennesker tilbake til gamle historier.

«Dersom vi bruker stor grad av selvkontroll gjennom dagen, på jobb eller i relasjoner, da er vi mindre i stand til å kontrollere oss selv mot slutten av dagen når det gjelder TV-seeing», sier hun. Og mener at etter en stressende dag, så vil mange av oss velge noe som ikke byr på flere overraskelser.

Publisert:
 1. TV
 2. Friends
 3. Office
 4. Serier
 5. Netflix

Derfor følte vi at de var vennene våre

Forskning viser at mange av de samme mekanismene blir satt i sving, enten vi engasjerer oss i TV-rollefigurer eller relasjoner med «ekte» mennesker.

Publisert:
 • Line Pevik

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  «Venner for livet»-gjenforeningen får kritikk
  4 MÅNEDER SIDEN
 2. KULTUR
  Disse nyhetene kommer hos Netflix, HBO og Disney+ i juni
  4 MÅNEDER SIDEN
 3. KULTUR
  Dette er nyhetene hos Netflix, Disney og HBO i september
  20 DAGER SIDEN
 4. KULTUR
  Vanskelig å finne noe å se på? Slik skal Netflix hjelpe deg
  5 MÅNEDER SIDEN
 5. KULTUR
  Dette er nytt hos Netflix, HBO og Disney+ i mai
  5 MÅNEDER SIDEN
 6. KULTUR
  Dette er nyhetene hos Netflix, HBO og Disney i april
  6 MÅNEDER SIDEN