– Bare det siste året har det skjedd mye i Stavanger!

Vestlandet kan skimte med noen av landets mest spennende og heteste artister om dagen. Mange av dem fra Bergen, men Stavanger er også med på hiphop-bølgen.

Publisert:
Byens hip-hop-ambassadører Tore Pang mener hiphop-miljøet i Stavanger er på vei opp!

Tore Arhom Tobiassen - aka Tore Pang - har vært i hiphop-gamet i Stavanger i mange år, og har vært med på mange oppturer og nedturer.

Det er ikke lett å slå gjennom som artist, spesielt i en by som ikke har det største og mest inkluderende miljøet, men akkurat nå er det en opptur, synes han.

Følg Byas.no på Facebook!

De siste to årene har vi sett en voldsom økning i populariteten til norskprodusert musikk. Noe av det skyldes at det er blitt mye enklere å lage musikk, samt å få den hørt.

– Bare det siste året har det skjedd mye i Stavanger, det har skjedd noe. Ting er ikke som de var før. Nå kan man sitte i kjelleren og lage musikk på egenhånd uten å måtte gå i et stort studio. Den kan også deles med resten av verden med et tastetrykk, sier Tore Pang.

Han ser med andre ord mer positivt på fremtiden enn da han og Izabell skrev ”1000 Tusenlapper” sammen – en sang om det frustrerende miljøet her i byen. Sist gang Byas traff paret sa de at det så lysere ut, og den trenden ser ut til å fortsette. Kriminell Kunst-medlemmet sier at det har vært viktig å ha et forbilde som Izabell som kan «dra lasset» og vise at det faktisk er mulig.

Både Izabell og Tore Pang er snart å se på en scene her i byen under årets utgave av Mablis!

og Izabell sammen på scenen under "Xplosif Block Party". Det blir spennende å følge med på hva de arrangerer fremover!

Folket vil ha hip-hop

Dårlig Vane var på plass i Stavanger for en drøy uke siden for å spille på ”Xplosif Block Party” på Tou Scene, som ble arrangert av Tore Pang og Izabell. Hiphop-paret fra Stavanger har arrangert hiphop festival i byen i mange år, og jobber hardt for at det skal bli enda bedre.

Loddefjord-guttene har ikke vært så mye i byen før, men spilte en utsolgt konsert på Stavanger Sportscafé tidligere i år.

– Konserten vår her i januar, den var crazy. Folk her i byen ser ut til å digge bergensrap, sier Martin Hazy og Kikkan i Dårlig Vane til Byas.

Det er ikke til å stikke under en stol at Bergen ligger et steg foran når det kommer til musikken, men kanskje det har noe med miljøet her å gjøre, som Tore Pang var inne på. Hva er det de har i Bergen som mangler her i Stavanger?

– I Bergen er det et godt samhold og god stemning for å lage god musikk sammen. Etter konserten vår her i januar så kom folk opp til oss etter konserten vår og sa det var konserter som dette de manglet her i Stavanger. Det virker som byen vil ha mer hiphop, sier Amadou i Dårlig Vane.

Dårlig Vane i Stavanger: Amadou Jobarteh Martin "Hazy" Steen-Hansen, og Lars-Kristian "Kikkan" Holme (fra høyre til venstre), sier at det gode miljøet i Bergen har hatt mye å si for musikken deres. Foto: Christian Gran Svenningsen

Kjører på videre med hip-hop i Vågen

Stavanger Sportscafé har etter hvert blitt byens hiphop-bule. Etter at de booket Warlocks for tre år siden, fikk daglig leder av caféen, Martin Langlie (31) blod på tann. Warlocks-konserten solgte de ut på én uke, og dermed var det i gang. Utestedet i Vågen er nå en av de viktigste arenaene for hiphop om dagen, og Martin har ingen planer om å stoppe.

– Planen er én konsert i måneden, med unntak av januar, februar og mars, hvis ikke det er noe vi 100% kan selge ut. Jeg ser på tall og avspillinger, i tillegg til at jeg selv spiller her i helgene, så ser jeg hva slags musikk folk liker, og nå om dagen er det mye hiphop, sier han.

Martin ser med andre ord det samme som publikum fortalte Dårlig Vane etter konserten deres. Folk i Stavanger vil ha hip-hop i byen, og da er det godt at det finnes arenaer for dette på Sportscafeen og Tou Scene. Tidene har endret seg, og det er ikke hvem som helst som får spille på caféen.

– Før måtte jeg sitte og ringe rundt til artister, men når ringer de meg og vil spille her. Jeg har tre ting jeg ser etter; unge/lovende, gamle legender og kvalitet, sier Langlie.

Fremover kommer ”Snow Boyz” fra Oslo sammen med ”Linni” fra Bergen, et gjensyn med "Warlocks" og "Oral Bee og Pimp Lotion". Martin lover også enda flere spennende artister. Vi kan hinte med at det kommer en ”Følsom” type, samt to karer som for tiden banner ekstremt mye på radio.

Ser lyst på fremtiden: Martin Langlie sier de har store planer for å få flere og større artister til byen. - Det er lite som har skjedd de to siste årene, så nå er det bare å kjøre på, sier han. Foto: Privat

– Til og med moren min hører på hip-hop!

Kombinasjonen av stor interesse for musikken, arenaer som booker artister og lokale artister på vei opp, lover godt for Stavanger. Både Tore Pang og Martin Langlie har sett store endringer i hiphop i det siste, noe som både er positivt og negativt.

– Alle hører på hiphop nå – til og med moren min gjør det! Da jeg var yngre var det kun folk i miljøet som gikk på konserter, man så alltid folk man kjente fra scenen. Nå er det fans i alle aldre, men spesielt yngre. Folk er ikke interessert i hiphop-miljøet, slik som jeg er og fortsatt digger grafitti, men jeg er jo en nørd. Nå vil alle bare ha «fet» musikk, men det er jo kult det, sier Tore.

Tore Pang og Izabell har i ti år arrangert hip-hop-festival i byen, men det siste året har det ikke vært like mye aktivitet med det grunnet Izabell sin solokarriere og andre prosjekter. ”Xplosif Block Party” var startskuddet for mer til å komme, hvor de blant annet skal arrangere after-party på Folken etter Mablis-festivalen og gjenoppta Xlposif-festivalen i oktober.

– Jeg ser ganske lyst på fremtiden til mijøet her nå, og det er mange spennende artister på vei oppover. Artister som Finni, Pinkfade og Kiddo Kæsh er bare noen av de man burde følge med på fremover, sier den ene tredjedelen av Kriminell Kunst.

Det er altså ingen Dårlig Vane i Stavanger, men den er på vei.

I går ble plakaten til Mablis fylt med siste artist som var ingen andre enn Tore Pang!

Mer fra Byas:

LES MER:

Utopia med ny headliner

LES MER:

Veislakt får internasjonal oppmerksomhet for musikkvideo

LES MER:

Andrés sin sang om Stavanger blir omtalt i Spania, men få har hørt den her

Publisert:

Sikret rap-legenden til Stavanger: – Gled dere til en helt unik opplevelse!

Den Oscar-nominerte, verdenskjente rapperen Ken Ring kommer til Stavanger for siste gang. Nå planlegges det stort block party midt i Fargegata 7. februar.

Oppdatert: