Kultur

Covergutten på Nirvanas «Nevermind»-album går til søksmål – 30 år etter

Spencer Elden, som er babyen som svømmer under vann på Nirvanas «Nevermind»-plateomslag fra 1991, går til sak mot bandet, fotografen og plateselskapene.

Publisert:
 • NTB
Denne karen går nå til søksmål, nær 30 år etter at bildet ble tatt.

Søksmålet, som ble fremlagt denne uken, hevder at de saksøkte har brutt føderal lovgivning om overgrepsmateriale. Det fremholdes videre at Spencer Elden i kjølvannet har pådratt seg varig mén av deres angivelig «seksuelle utnyttelse av barn i kommersiell sammenheng», skriver TMZ.

 • Følg Byas på Instagram!

Dermed må de gjenlevende Nirvana-medlemmene Dave Grohl og Krist Novoselic så vel som bostyret etter Kurt Cobain svare for seg. Det samme gjelder fotografen – som fikk hjelp av Spencers far til å rigge opp kamerautstyret, designeren, Universal Music og Geffen Records, som ga ut skiven, og Chad Channing – Nirvanas trommeslager fra 1988–90.

I sakspapirene hevdes det at «Cobain gikk med på å redigere Spencers bilde» med et klistremerke. Men albumet ble likevel utgitt uten klistremerke og har solgt 30 millioner eksemplarer til nå. Nå hevder Spencer Elden at verken hans foresatte eller han selv noensinne har undertegnet på bruk av bildene og krever en skadeserstatning på 150.000 dollar per saksøkte, samt å få dekket utgifter til advokat og rettssak.

LES MER:

Bon Jovis «It's My Life» nådde milliarden på YouTube

Verken Grohl, Novoselic eller Cobain-boet har hittil kommentert søksmålet. BBC fastslår at ikke-seksualiserte bilder av barn vanligvis ikke betraktes som overgrepsmateriale i USA, men at Eldens advokat hevder at dollarseddelen som ble tilføyd digitalt, får babyen «til å fremstå som en sexarbeider».

Spencer Elden er i dag 30 år. Allerede i et intervju med Time i 2016, da «Nevermind»-albumet var 25 år, sa han at han hadde vurdert å gå til rettslige skritt og at han aldri hadde klart å venne seg til det å pryde plateomslaget, selv om han flere ganger tidligere har gjenskapt bildetfotoopptak og har albumtittelen tatovert på brystkassen.

– Det er tøft å ikke bli opprørt når du hører hvor mye penger det involverte. Når jeg går på baseballkamp og tenker på at «alle her har antakelig sett min lille babypenis», så føles det som om deler av mine menneskerettigheter er blitt opphevet, sa Elden i 2016-intervjuet.

LES MER:

15 hits du trodde du hadde glemt

LES MER:

18-24-åringene hører mest på Spice Girls – som nå feirer 25-årsjubileet til «Wannabe»

Publisert:
 1. Søksmål
 2. Kurt Cobain
 3. Universal Music

Stormfullt da «Donda» slapp løs på strømmetjenestene

Søndag slapp Kanye Wests mye omtalte tiende album «Donda» omsider løs på strømmetjenestene, etter lang tids arbeid. Heller ikke det skjedde uten kontrovers.

Publisert:
 • NTB

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  Hollywood-stjerne saksøker Disney
  2 MÅNEDER SIDEN
 2. KULTUR
  – Sikre på at «Nordsjøen» vil være med å gi folk tilbake den gode følelsen som bare kino kan gi
  1 MÅNED SIDEN
 3. KULTUR
  – Jeg jobber i oppmerksomhetsbransjen, men liker egentlig ikke oppmerksomhet
  1 MÅNED SIDEN
 4. KULTUR
  «Bridgerton»-stjernen er klar for en ny utfordring
  1 MÅNED SIDEN
 5. KULTUR
  Kjekke ting som skjer i helga
  1 MÅNED SIDEN
 6. KULTUR
  Fredrik Brimsø sine topp fem dialektord
  1 MÅNED SIDEN