- Jeg ville virke som en sterk konkurrent, men så besvimte jeg før innspillingen startet
Harald (28) fra Tananger kjemper om å bli den beste lofotfiskeren i realityserien «Skårungen».
I den nye NRK-serien skal 12 vanlige nordmenn ut på lofotfisket for første gang, og kjempe om å bli den beste fiskeren.
– Jeg nølte litt med å melde seg på, sier Harald Sakarias Brøvig Hansen til Byas.
Hansen jobber som havforsker på Fridtjof Nansens institutt i Oslo, og tenkte først at det ville være tullete å melde seg på en realityserie mens han prøvde å etablere seg som seriøs forsker.
– Men det var jo for dumt ikke å gjøre det når jeg hadde muligheten. Siden jeg jobber teoretisk med fisk, var det kjekt å få litt hands on-erfaring som fisker. Så ville jeg gjerne til Lofoten, det er jo så nydelig!
Tåler ikke blod
Ingen av deltakerne hadde lov å snakke med hverandre før innspillingen startet. Før kameraene ble skrudd på, måtte de gjennom et førstehjelpskurs.
– Jeg tåler blod veldig dårlig. Derfor var det jo typisk at sykepleieren fortalte noen helt drøye historier om hvordan folk hadde kuttet seg med sløyekniven, sier Harald.
Det er for dumt å ha rykte på seg for å være en pingle fra starten av.
Han ble mer og emr svimmel mens sykepleieren fortalte, men ville ikke avsløre det for de andre.
– Jeg måtte jo vise at jeg var en sterk konkurrent. Det er for dumt å ha rykte på seg for å være en pingle fra starten av. Men så besvimte jeg selvfølgelig, for første gang i mitt liv. Det var det første inntrykket de andre fikk av meg, liksom.
Rart å se seg selv
Heldigvis er det bare menneskeblod han ikke orker tanken på, fiskeblod går helt fint. Ellers kunne livet på fiskebåten fort blitt en utfordring for 28-åringen.
I programmet gjelder det å bli den som behersker fiskeryrket best under lofotfisket i Svolvær. Serienavnet «Skårungen» er et annet ord for måkeunge, men brukes også om førstereisende fiskere. Deltakerne bodde sammen i rorbuer da innspillingen ble gjort for ett år siden.
– Det føles jo lenge siden nå, og jeg har vært spent på hvordan det blir. Det er rart at det nå er på tv, og å se seg selv, sier Harald.
Ble fandenivoldsk
I andre episode kunne vi se at han måtte i duell med en av de andre deltakerne, og dermed stod i fare for å ryke ut. Heldigvis for Harald, vant han, selv om flere var i tvil om han ville klare kampen mot konkurrenten, som var større enn ham.
– Selvsikkerheten hans irriterte meg litt. Jeg ble litt fandenivoldsk og tenkte at jeg skulle klare dette her, selv om jeg var mindre. Man har jo ikke lyst å ryke ut allerede i episode to, sier Harald.
- Husker du disse stjernene fra Paradise Hotel, Robinson og Big Brother? De var stjerner på Paradise Hotel, Robinson og Big Brother. Hva har skjedd siden?
Oppveksten i Tananger og på hytta i Farsund har gitt ham god erfaring med fiske. Han visste også på forhånd at han ikke ville bli sjøsyk, etter forskningsturer i Barentshavet. I jobben hadde han allerede sløyd flere tonn med skrei.
– Selv om jeg hadde erfaring med å håndtere fisk, går konkurransen også mye på flaks, tålmodighet og teknikk. Det har ikke nødvendigvis så mye å gjøre med hvor flink du er, og det er utfordrende å være i konkurranse med mange som har veldig lyst å vinne, sier han.
Forberedte seg med Youtube
Før avreise til Lofoten, forberedte teoretikeren Harald seg ved å lese om fiske, og å se youtubefilmer av torsketungeskjæring.
Vel framme, måtte deltakerne levere fra seg mobilene, og de hadde heller ikke tilgang på radio eller nyheter.
– Det var en ganske kul opplevelse å få lov å koble verden helt ut, og å kun være opptatt av det som skjedde der og da. Det er jo derfor det blir så intenst, og deltakerne blir så engasjerte; konkurransen er det eneste livet dreier seg om. Derfor gråter folk allerede når de første ryker ut, sier Harald.
Huket av flere bokser
Programmet hadde mange søkere, og Harald tror kanskje han ble plukket ut fordi han huket av flere bokser. Kanskje var det ikke flust av forskere og politikere som søkte (Harald er aktiv i Sosialistisk Venstreparti).
– Så var det nok heller ikke mange rogalendinger blant søkerne, i hvert fall var jeg den eneste som ble med. Det at jeg er homo spiller kanskje også inn, det er jo fint å få med et mangfold av befolkningen, sier han.
Han synes det er fint å få kommunisere hvor viktig fisket er og har vært for Norge som nasjon.
– Det hadde ikke vært noen Nidarosdom eller Bryggen i Bergen uten. Det er store verdier som skapes i havet!
Mer fra Byas:
- Sebastian (19) har en hobby litt utenom det vanlige
- Raphael spiser seg gjennom fisk etter fisk: – Den ser ut som en liten brunsnegle!
- Amalie (19) fra Sandnes vil bli best i verden på hest
Ingrid (26) gikk ned i stillingsprosent for å satse på sy-drømmen
Ingrid Bergtun begynte å sy for litt over to år siden. Nå drømmer hun om å leve av det, og hun er godt i gang med at drømmen skal gå i oppfyllelse.
Relaterte artikler
- KULTURNå kan du studere Skam5 ÅR SIDEN
- KULTURTravelle fra Jørpeland har rundet 1,5 millioner avspillinger5 ÅR SIDEN
- KULTUROrd og uttrykk du bare hører i Sandnes5 ÅR SIDEN
- KULTURKvelertak skal varme opp for Metallica5 ÅR SIDEN
- KULTURStavanger-artist til en av verdens største musikkfestivaler5 ÅR SIDEN
- KULTURÉn av Vinterlyd-artistene må avlyse på grunn av sykdom5 ÅR SIDEN