«Folken er et studenthus»

LESERINNLEGG: Vis oss et annet sted i byen med samme studentaktivitet.

Publisert:
«Det er først og fremst studentene og studentforeningene som kommer til å merke om tilbudet på Folken forsvinner», skriver forfatterne av leserinnlegget.

Innlegget er skrevet av:
Anne Marie Lund, styreleder i Folken og tidligere leder av Velferdstinget
Philip Lundberg Jamissen, leder av Studentorganisasjonen StOr
Terje Hetland, leder av Velferdstinget 

Byas-journalist Fredrik Brimsø skrev 17. oktober en kommentar i kjent Brimsø-stil om hvorfor Folken fortjener sine ekstra liv. Tidvis morsomt, men også med et utdatert syn på hva huset betyr for byens studenter. 

Historien bak hvordan Studentersamfunnet Folken ble til dagens Folken er lang, men kort. Det startet med en en drøm om et studentersamfunn tilsvarende de gamle studentbyene i en ung studentby med en brøkdel av studentmassen. Nesten 80 år etter Trondheim og 55 år etter Bergen ble drømmen til virkelighet i Folketeateret i 1988. 

Fra venstre: Leder av Velferdstinget Terje Hetland, StOr-leder Philip Jamissen og styreleder i Folken Anne Marie Lund.

Mye har skjedd siden 1988 og reisen har vært spennende, innholdsrik og veldig variert akkurat som studentmassen. Folken har gjennom sine 32 år vist en unik evne til å endre seg i takt med studentenes ønsker og behov. Senest forrige uke gjorde studentrådet til Stavanger kommune et vedtak om viktigheten av Folken som studenttilbud. Studentene er representert i alle ledd, og studentene har flertall i stiftelsens styre. Huset drives av en dyktig administrasjon som jobber for huset, for kulturlivet og for studentene.

Mer om Folken-saken på Aftenbladet.no:

Brimsø skriver at Folken er registrert som studentersamfunn, men at det ikke kryr av studenter i Akvariet. I 2019 hadde huset 360 arrangementer hvor 85 prosent var arrangert av studentene selv ved 45 ulike studentforeninger fra alle utdanningsinstitusjonene. Huset hadde 170 frivillige der 92 prosent av frivilligmassen er studenter fra nesten alle fakulteter ved UiS og flere av høyskolene representert. Totalt var det ca. 29.300 studentbesøk i løpet av 2019. 

Studentersamfunnet fra 1988 risikerer å gå konkurs. Nå er spørsmålet hvem som skal være med på redningsaksjonen.

Folken som studenthus har samme brukertall og aktivitetsnivå som de fleste studenthus i Norge, ofte også bedre. Myten Brimsø drar opp om at studentene ikke bruker Folken stammer fra 10 - 15 år tilbake i tid og det er på tide å få lagt den ballen død. 

En ting er sikkert. Folken er et studenthus. Det er først og fremst studentene og studentforeningene som kommer til å merke om tilbudet på Folken forsvinner.

Har du noe på hjertet? Send inn ditt leserinnlegg til tips@byas.no!

Publisert:

Hver tredje student vet ikke om Folken

En omfattende spørreundersøkelse blant studentene i Stavanger, viser at kommunen fortsatt har en vei å gå for å lokke studentene til sentrum.

Oppdatert: