Dette har 90 elever gledet seg til siden første klasse

Scenen i Vågensalen er omgjort til en urban bakgård full av kattekledde tredjeklassinger. Nå nærmer det seg.

Publisert:
Det nærmer seg premiere, kostymene faller på plass, det samme gjør alle tekstene og dansetrinnene.

Tirsdag 21. november er det nemlig premiere på årets musikal som spilles av tredjeklassingene ved Vågen VGS i Sandnes.

Barføtte kattemennesker danser og synger av full hals under øving til det utvalgte stykket, «Cats».

– Hva kan publikum forvente seg?

– One hell of a show!, sier fra drama-eleven Hallvard Røkeberg Lie, med et stort smil og ler.

Medelevene og regissør Ragnhild Thoring, ler godt. Om en drøy uke skal lysene dempes, alle ansikter sminkes og salen fylles.

Følg Byas.no på Facebook!

Lie spiller rollen som «The Rum Tum Tugger», en rolle og scene flere beskriver som en av de morsomste i musikalen.

Et høydepunkt i skolegangen

90 elever gleder seg til å vise frem det de har holdt på med siden august. Det har vært øving hver fredag siden skolestart, og auditions til de ulike rollene var allerede i april før sommerferien.

Dette er et prosjekt tredjeklassingene ved skolen har hvert år, og er noe elevene ser frem til på lik linje med russetiden.

Skuespillerne representerer musikk-, danse- og dramalinjen, men i kulissene jobber også elever fra andre linjer.

– Vi har gledet oss til dette siden vi begynte i første klasse. At alle linjene samles er også utrolig kjekt, sier musikkelev Mathilde Ruud.

Scenen er blant annet satt sammen av elever som har maling og scenekunst som valgfag. På veggene finner du graffiti med henvisninger til stykket, spraymalte tønner pryder scenen og det samme gjør en spraymalt moped.

– Scenen er faktisk laget ved hjelp av materialer fra scenen vi brukte i fjor til «Anything Goes», så dette er gjenbruk og penger spart, sier regissøren.

Hver elev har forskjellige kostymer basert på sin rolle. Det går i svart, hvitt og grått. Her kan man skimte fargerike tønner og vegger i bakgrunnen.

Dialekt, så klart

Som mye annet er «Cats» opprinnelig engelsk. Musikalen som har gjort sin seiersgang verden over, er skrevet og komponert av Andrew Lloyd Webber.

Den norske oversettelsen er gjort av koreografen Runar Borge. For noen er det naturlig å synge slik det står i manus, men det gjelder ikke alle.

– Ja, vi synger på norsk. Jeg synger på dialekt, det blir mer naturlig og ekte for meg, sier musikkelev Siren Rege Lian.

Vi befinner oss tross alt i Rogaland, så det er ikke så rart, men under gjennomgangen av andre akt, kan man høre at selv de med dialekt synger på på «bokmål».

Engelsk, dialekt eller ei, forestilling blir det, men ved oversettelser kan det ofte bli litt krøll.

– Hva blir oversettelsen til «Jellicle cat», for eksempel?

– De originale navnene er beholdt, som «Rum Tum Tugger», og Jellicle er vanskelig å oversette, ettersom det er et ord Webber selv har konstruert, sier Thoring.

Regissør, Ragnhild Thoring (t.v), og koreograf, Astrid Kvassheim (t.h), følger engasjert med på gjennomgang av første akt.

– Man får aldri nok tid

Musikalen ble først satt opp på New London Theatre i 1981, og Broadway i 1982. I Norge ble musikalen først spilt ved Det norske teatret i 1985.

Tidligere i år kunne man se kattemusikalen i selveste Oslo Spektrum, og nå er det Sandnes-elevenes tur.

– Vi får ikke gjort noen kreative endringer på grunn av de strenge rettighetene, så dette er «Cats» i sin hele form. Det er også strengt forbudt å filme. Vi må derfor be foreldre pent om å holde mobilen i lomma, sier regissøren.

Hun er også lærer ved Vågen VGS, og har i nærmere 20 år vært med på å sette opp skolemusikaler på ulike skoler. Dette er noe hun kan, og det er ikke mye som overrasker henne lenger, men ett problem går alltid igjen.

– Tid er alltid et «issue», man får aldri nok tid. Selv om det har vært øving hver fredag siden august, og en kommende hektisk uke og helg før premieren, så skulle man alltid ønske at man hadde mer tid, sier hun.

Thoring er derimot veldig fornøyd med det hun ser fra elevene, og er veldig stolt. Hun forteller at årets musikal er fantastisk, fordi alle elevene får føle på at de er med. De er tross alt rundt 90 katter på scenen.

Publisert:

15 filmer å se fram til denne våren

Storfilmene står i kø etter pandemiforsinkelsene, men hvilke filmer skal vi prioritere?

Publisert:
  • NTB