Marvels første muslimske superhelt er her

Marvels første muslimske superhelt har fått sin egen TV-serie på Disney+. For hovedrolleinnehaver Iman Vellani ble Ms. Marvel-rollen en måte å knytte seg til sin egen pakistanske arv på.

Publisert:
  • NTB
I TV-serien «Ms. Marvel» følger vi 16-årige Kamala Khan, en amerikaner med pakistanske røtter, som oppdager at hun har superkrefter. Rollen spilles av Iman Vellani.

– Jeg håper dette åpner dørene for mer mangfold i superheltindustrien, sier hun til TT.

Iman Vellanis barndom var sterkt preget av Marvel, og favoritten var Iron Man. Da den pakistansk-canadiske tenåringen begynte på videregående skole, tilbrakte hun friminuttene i en nærliggende tegneseriebutikk, og det var der hun oppdaget tegneseriefiguren Kamala Khan / Ms. Marvel.

– Herregud, hvem er denne kule personen, tenkte jeg. Jeg ble veldig opptatt av henne og kledde meg til og med ut som henne på cosplay-treff, forteller skuespilleren.

Klager ikke

Samtidig som hun oppdaget Ms. Marvel, startet den nå 19 år gamle skuespilleren med teater. Her følte hun seg imidlertid ikke helt på hjemmebane, og hun begynte i stedet å interessere seg for den tekniske biten av filmproduksjon.

– Jeg ville se hva jeg kunne bidra med der, og på den måten gjøre meg kjent med hele prosessen med å lage film. Men så kom altså Ms. Marvel som lyn fra klar himmel. Det fungerer ganske bra, så jeg klager ikke, ler hun.

LES MER:

Ny Supermann blir biseksuell

Iman Vellani spiller superhelten Ms. Marvel. Her er hun på den røde løperen foran Los Angeles-premieren.

Første gang Kamala Khan dukket opp i en tegneserie, viste kalenderen 2013. Et år senere fikk hun sitt eget blad. I Disneys TV-serie-adapsjon er Kamala Khan en 16-årig amerikaner med pakistanske røtter, som er besatt av Avengers. Livet hennes tar nye vendinger når hun oppdager egne superkrefter, samtidig som hun begynner å interessere seg for røttene sine. Iman Vellani kan kjenne seg igjen i denne reisen.

LES MER:

Superhelt satte kinorekord – og skaper ny optimisme i kinobransjen

– Jeg kjente meg frakoblet min egen kultur da jeg vokste opp i Canada, det var en del av meg som ikke aksepterte at jeg var pakistansk – og muslim, sier hun.

Iman Vellanis innstilling endret seg under innspillingen, der hun traff mange folk med asiatiske og- eller muslimske bakgrunner.

– Både jeg og Kamala fikk anledning til å knytte oss til røttene, sier hun.

Hun var egentlig opptatt av å jobbe bak kamera da rollen som Ms. Marvel dukket opp. Men Iman Vellani klager ikke over muligheten hun har fått.

Stolt av røttene

Skuespilleren kan også sammenligne rollefigurens familie med sin egen, hun finner flere likheter, sier hun.

– Moren og faren min er også ganske overbeskyttende. På videregående måtte jeg spørre flere uker i forveien dersom jeg ville gå på fest, forteller hun – og referer til et lignende scenario i TV-serien.

LES MER:

GoT-stjernen inntar superheltrolle

– Men jeg er glad for oppveksten min, og glad jeg kan skildre et barn av innvandrerforeldre på TV – og vise noen som er stolt av bakgrunnen sin, og ikke likegyldig til den, sier 19-åringen. Som håper Ms. Marvel er starten på mer mangfold innenfor superheltuniverset.

– Dette er filmer som vises over hele verden, så det er rimelig å anta at de også representerer mennesker fra hele verden, slår hun fast.

Publisert:

«Stranger Things» får spin-off

Netflix' svært populære serie «Stranger Things» får både en spin-off-serie og et teaterstykke som er satt i seriens skumle, overnaturlige verden, melder strømmegiganten.

Oppdatert:
  • NTB