Kultur

Nå kan du snart fritt bruke strømmetjenester utenlands

Fra 1. august kan norske forbrukere benytte seg av strømmetjenester når de er i utlandet. NRK planlegger å følge etter i løpet av året.

Oppdatert:
 • NTB

Savnet innhold fra noen av disse når du er utenlands? FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mange streamingtjenester påvirkes i dag av hvilket land man oppholder seg i, men det er allerede slike tjenester som har tilpasset seg.

– Jeg mener det burde være en selvfølge at man kan bruke tjenester man har betalt for, også i utlandet. At den digitale revolusjonen innen innholdsformidling har hatt slike begrensninger, er ganske ironisk, sier Silje Hjemdal, som sitter i familie- og kulturkomiteen for Fremskrittspartiet.

Lovendringene har sitt utspring i EUs såkalte portabilitetsforordning, som fra i fjor gjaldt i alle medlemsstatene. Kulturdepartementet foreslo i fjor høst at dette skulle bli en del av norsk lov.

 • Følg Byas på Facebook!

Vil ha NRK med

Endringene omfatter imidlertid ikke for NRK, fordi statskanalen ikke er en betalt strømmetjeneste på linje med de øvrige. De kan velge selv om de vil følge EU-reglene.

– Jeg synes at NRK også må følge opp dette. Selv om de ikke er en betalt strømmetjeneste, så er de en innholdsleverandør vi alle må betale for, enten vi vil eller ikke. At NRK gjør sitt innhold tilgjengelig for kundene sine i utlandet burde være en selvfølge, sier Hjemdal.

LES OGSÅ:

Skal følge opp

TV-sjef Arne Helsingen i NRK sier det er intensjonen deres å være tilgjengelig også for nordmenn som beveger seg utenfor landets grenser.

– Vi jobber med saken, men det er en del som må på plass. Vi trenger en sikker verifisering av dem som benytter seg av tilbudet vårt. Det dreier seg om rettigheter, og det må godkjennes av dem som sitter på opphavsrettighetene, sier han til NTB.

Planen er å få en løsning på plass i løpet av året.

Publisert:
Oppdatert:
 1. TV
 2. Strømmetjenester
 3. Kulturdepartementet

Kjøper rettighetene til «Seinfeld»

Strømmetjenesten Netflix kjøper de globale rettighetene til å sende 90-tallsserien «Seinfeld». De 180 episodene blir tilgjengelig i fem år fra 2021.

Oppdatert:
 • NTB

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  Nå kan du strømme film med bibliotekkortet: Sølvberget først ut i landet
  10 MÅNEDER SIDEN
 2. KULTUR
  Strømmetjeneste har sikret seg ny sesong av kultserien «Riket»
  1 MÅNED SIDEN
 3. KULTUR
  Disney+ flytter frem premieren
  1 ÅR SIDEN
 4. KULTUR
  Strømmetjeneste oppfordrer til dugnad: Vil gi alle «billettinntekter» til filmskaperne
  10 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  Har allerede betalt ut nest mest premiepenger i historien
  1 ÅR SIDEN
 6. KULTUR
  Gamle Disney-filmer kommer med advarsler
  1 ÅR SIDEN