Dette bør du kjøpe på Black Friday

Handledagen har fått mye kritikk, men om du husker på disse rådene, kan du gjøre gode kupp.

Det nærmer seg Black Friday-uka og butikkene vil renne over av tilbud denne uka. Men hvordan vet du faktisk at du gjør et godt kjøp?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I disse dager tapetserer butikkene vinduer, avis- og nettsider, Facebook-vegger og IG-feeden med Black Friday-tilbud.

Men hvordan vet man om man faktisk gjør et godt kjøp?

– Black Friday har blitt et fenomen som har fått mye pepper, og ofte med god grunn. Likevel er det en mulighet for å handle noe man trenger til en redusert pris, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Planlegger man godt på forhånd, kan man utnytte dette til sin fordel, mener hun.

Kjøp det du trenger

Dette tipset kan høres banalt ut, men:

– Tilbudsannonsene gjør noe med oss, vi blir redde for å gå glipp av en god deal. Ikke kjøp noe bare fordi det er på salg, sier Reitan.

Hennes tips er å spørre seg selv om man hadde kjøpt varen til fullpris.

– Er svaret nei, er det gjerne ikke riktig å kjøpe den, sier hun.

Gå heller for ting man uansett må kjøpe, mener økonomen.

– Skriv en liste over hva du trenger, eller hva du har tenkt å kjøpe til andre i julegave. Tradisjonelt sett har elektronikkbransjen vært ledende i å markedsføre og redusere varer. Det kan også være lurt å se på for eksempel vinterklær, hvis man ikke har kjøpt det allerede.

Les også

7 ting du kanskje ikke visste om november

Black Friday på Macy’s flaggskipbutikk i New York i fjor. (Slik blir det nok ikke i koronaåret 2020!) I Norge ble ikke begrepet bruk før i 2010.

Sjekk prishistorikken

Ikke stol blindt på at alt er gode tilbud, råder forbrukerøkonomen.

– Flere butikker har tidligere blitt avslørt i å sette opp prisen like før Black Friday, for så å sette den ned igjen på selve dagen. Dermed er det ikke nødvendigvis en god rabatt man får. Noen ganger kan man få mer rabatt noen uker i forkant, sier Reitan.

For å vite om man gjør et godt kjøp, bør man derfor sjekke prishistorikken til varen. På nettet er det flere tjenester som tilbyr prissammenligning, og er man i butikk, kan man spørre de ansatte hva varen kostet før.

Les også

Hva er «black friday», egentlig?

Ikke fall for svindel

Nå som dagen har blitt et såpass stort fenomen, har svindlere sett sitt snitt til å utnytte Black Friday til sin fordel.

– Mange lager forseggjorte annonser enten på epost eller sosiale medier med tilsynelatende gode tilbud i kjente butikker. For å være sikker på at du ikke blir svindlet, bør du skrive inn butikkens nettadresse selv i nettleseren din, råder Reitan.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas, men er hentet fram igjen med tanke på nye lesere.

Publisert: