– At så mange kommer, viser hvor stort behovet for et slikt tilbud er

Man kan ikke redde en hel verden, men man kan gjøre en forskjell for noen. Det mener Ine Haver og eierne av Fri i Fargegaten. De har derfor startet opp Fri Passiar, hvor de inviterer til samtaler om vanskelige, ofte tabubelagte temaer.

En gang i måneden holdes Fri Passiar på Fri i Fargegaten i Stavanger. Klinisk sosionom Ine Haver og artist og medeier av baren, Jan Rune Holdhus mener det var et behov for samtaler om tunge og ofte tabubelagte temaer, i byen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi vil ikke dyrke elendigheten, men vi vet at det er mye psykisk uhelse i samfunnet og at det er viktig å snakke om ting som kanskje er vanskelig å ta opp ellers, sier klinisk sosionom og Vivat kursleder Ine Haver.

Hun ønsket en plass hvor de vanskelige tingene kunne bli snakket åpent om, og hvor hvem som helst kunne komme. Nå holdes Fri Passiar én gang i måneden på Fri i Fargegaten. For henne var ikke valget av lokale å ha samtalene i tilfeldig.

– Det kunne i utgangspunktet vært hvor som helst, men samtidig ikke. Det er en hensikt at det er på Fri i Fargegaten. Det er noe i det navnet og hva den plassen står for. Alle er velkomne, sier Haver.

Fullt hus

Til nå har Fri Passiar vært arrangert to ganger på Fri, og samtalene har vært om selvmord. Det var fullt av folk begge gangene, ifølge artist, komiker og medeier av Fri i Fargegaten Jan Rune Holdhus.

– Det er et lite rom, men det er plass til alle, som vi pleier å si. At så mange kommer, viser hvor stort behovet for et slikt tilbud er, sier Holdhus.

For Ine Haver var ikke valget av lokale tilfeldig. Hun mener samtalene i utgangspunktet kunne blitt arrangert hvor som helst, men samtidig var Fri det eneste stedet hun ville ha det.

– Navnet på baren sier så mye i seg selv, og man vet hva stedet står for. Og vi trenger en arena hvor man kan ta opp alt mulig, sier Haver.

Et lite kulturhus

Jan Rune Holdhus sier at disse samtalene er slikt innhold de vil fylle lokalet med.

– Vi har DragBingo, karaoke, konserter, og vi er åpne for alle. Vi vil ha innhold som både er gøy, men også trekke frem det som kanskje er litt vondt å prate om. Vi ønsker at det skal være som et bittelite kulturhus som dekker alt i livet, sier Holdhus.

– Hvordan er det å ha samtaler som kan være så vanskelige på en bar som serverer alkohol?

– Folk drikker seg ikke helt bort. Noen tar seg et glass vin, noen bestiller en Pepsi Max. Erfaringen vår er at når folk kommer til disse samtalene så kommer de for å lytte. Terskelen for å komme til slike samtaler er nok litt lavere når det legges på en bar, sier Holdhus.

Sprer budskapet

En av de som var på første samtale om selvmord på Fri tidligere i år, var listekandidat for Stavanger Arbeiderparti og nestleder i Hundvåg Idrettslag, Pål Erik Johannessen. Etter at han var på kurset ønsket han å spre enda mer kunnskap om temaet.

– Vi var med på et av disse passiarene for treffe mennesker i samme situasjon som oss og for å kunne snakke åpent om det. Søsteren til min kone tok sitt eget liv. Det var et trygt rom uten tabu inne på Fri i Fargegaten. Med en gang vi kom ut av dørene følte jeg det var litt tabu igjen, sier Johannessen.

Han skjønte, etter samtalen på Fri i Fargegaten, hvor lett det var for ham å spre dette i idrettslaget sin visjon. Han og Hundvåg Idrettslag har derfor invitert til kurs, hvor målet er å bli mer oppmerksom på selvmordsfare.

– Vi kan ikke la dette være et tabu. Det overordnede målet for disse kursene er å lage en tryggere plass for ungdom, eldre og alle andre på Hundvåg som har det vondt, sier Johannessen.

Vil bryte ned tabuer

– At noen har tatt med seg noe fra samtalene på Fri i Fargegaten, er helt fantastisk, sier Ine Haver.

I tillegg til samtaler rundt selvmord, skal passiarene på Fri handle om temaer som sorg, vold, barnevern og adopsjon. Haver mener at dette konseptet er ganske nytt i Stavanger, og at behovet for et rom for frie samtaler er stort.

– Vi vil ufarliggjøre tabuer og ikke sykeliggjøre. Samtalene handler om å bryte ned tabuer, sette ord på det som er vanskelig, og bruke vår ytringsfrihet, sier hun.

MER FRA BYAS:

Publisert: