Vannsklie-Joachim (24) fra Stavanger tok nok en medalje i NM

To ganger har Joachim Flesjå (24) fra Stavanger deltatt på NM i vannsklie, og begge gangene har han endt opp på pallen.

Joachim Flesjå fra Stavanger tok sølvmedalje i helgas NM i vannsklie.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det finnes mange finurlige mesterskap i verden, og man kan vel si at å konkurrere i vannsklie passer fint inn på den listen.

I helgen ble det holdt norgesmesterskap i vannsklie i Skien, hvor en god blanding av 80 gutter og jenter fra hele landet deltok. En av disse var Joachim Flesjå fra Stavanger, og han tok sølv og andreplass med tiden 10.23 sekunder.

Hundredeler er avgjørende

Her er Flesjå (t.v.) med første- og tredjeplassen. Han som fikk førsteplass i år (midten) har blitt norgesmester for fjerde gang.

I fjor tok Flesjå gullmedalje i samme mesterskap, men utstyret som skulle måle farten i sklia funket ikke, og dermed ble seieren uoffisiell. Slik ble det derimot ikke i år.

– Nå kan jeg offisielt kalle meg landets nest-beste vannsklier, sier Flesjå og ler.

Selv om Flesjå har tatt medalje begge årene, er det veldig tett i toppen.

– Vinnertiden i år var på 10.20, og tredjeplassen sklei inn på 10.24. Det er tøff konkurranse, og mye avgjøres av marginer og detaljer, sier han til Byas.

– Kan deltakerne bli diskvalifisert?

– Ja, det kan skje. Når vi står på startstreken holder vi hendene på en stang, og hvis noen tar i så mye fart at føttene kommer på høyde med stanga, blir de diskvalifisert. Det også strengt forbudt å smøre seg inn med olje og vaselin og den slags for å skli fortere.

Finnes ingen «ideal-vannskliekropp»

At Flesjå skulle komme inn i vannsklie-miljøet, var helt tilfeldig. Som student i Trondheim var han i fjor en tur i badeanlegget Pirbadet, og der så han et skilt om kvalifisering til NM i vannsklie.

– Da tenkte jeg, «det må jeg gjøre!». Jeg ble med på Pirbadets lag, og det viste seg å være et veldig morsomt og fint miljø, sier Flesjå.

Sammen med laget har han treninger, men det er mest aktivitet i oppkjøret til kvalifiseringene og et eventuelt mesterskap.

Flesjå og laget vant vandrepokal og lag-gull.

– Det blir mye tid i vannsklia. Det hjelper å være litt tyngre, for da sklir man fortere, så styrketrening hjelper også på, sier 24-åringen. Han legger til at det så langt ikke har blitt funnet ut hvordan «ideal-vannskliekroppen» ser ut.

– Alle kan gjøre det bra og hvem som helst kan melde seg på!

Til sommeren er Flesjå ferdig med mastergraden i undervannsteknologi, og da flytter han hjem til Stavanger for å begynne i ny jobb. Men han skal ikke legge vannsklia helt på hylla.

– Nå som jeg har vunnet et gull og et sølv, kan jeg ikke gi meg. Neste NM i 2020 er i Tromsø, så hvis jeg kommer meg videre fra kvalifisering, må jeg nesten ta meg turen, avslutter vannsklieren.

MER FRA BYAS:

Publisert: