- Hørte bare skrik da jeg kom til bevissthet igjen

4 av 10 unge kvinner føler seg usikre i sentrum i helgene. Søstrene Hana ble slått ned på fest.

SLÅTT NED: Siren Hana (18) og søsteren ble slått ned etter en fest. De har anmeldt forholdet - som også er oppfordringen til politiet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

En ny rapport fra Helsedirektoratet viser at mange unge mellom 18-29 år har opplevd ubehagelig situasjoner i byen på grunn av fyll.

Mange føler seg utrygge. Spesielt kvinner. Så mange som 40 prosent av unge kvinner føler det er utrygt i sentrum om kvelden i helgene.

Ifølge rapporten ville flere gått ut oftere om det var mindre fyll og vold på byen.

Samtidig viser tall fra Rogaland politidistrikt at antall voldssaker i Stavanger sentrum har sunket jevnt de siste årene, men politiet frykter at mange lar være å anmelde.

Voldsepisoder bør anmeldes, slik at problemet blir synliggjort og tiltak kan settes inn på de mest utsatte områdene, er oppfordringen fra politiet.

Følg Byas.no på Facebook!

Slått ned uten forvarsel

Siste lørdagen i oktober ble søstrene Mariel Hana (22) og Siren Hana (18) utsatt for uprovosert vold utenfor en leilighet i Stavanger sentrum.

Av de cirka 30 som var på festen var Siren en av de første som gikk utenfor for å dra til byen. Der ventet hun sammen med en annen festdeltaker som også var tidlig ute. Plutselig kaster han en liten Jägermeister-flaske i bakken, forteller Siren.

Alt gikk i svart.

– Etterpå sier Mariel at hun ikke finner Jägermeisteren sin. Jeg fortalte henne at han hadde knust flaska, og vi sa til ham - på en spøkefull måte - at han kunne gjøre det godt igjen ved å kjøpe drinker til oss på byen.

Ifølge søstrene så de ingen tegn til hva som skulle komme. Begge ble slått ned, rett etter hverandre.

– Alt gikk i svart. Jeg hørte bare skrik da jeg kom til bevissthet igjen. Jeg var i sjokk og fikk ikke med meg hva som skjedde fram til ambulansen kom, men husker såvidt at jeg satt på en benk og blødde neseblod, sier Siren.

Les også

Fått bankkort uten bilde? Pass på hvis du bruker pass på byen!

BLÅMERKER: Mariel landet med hofta på brostein. Blåmerkene gjorde vondt lenge etterpå.

6 av 10 har dårlig erfaring

I en ny undersøkelse utført av Helsedirektoratet oppgir 6 av 10 unge (18-29 år) at de har opplevd ubehagelige situasjoner på et skjenkested fordi folk har vært for fulle.

Ifølge undersøkelsen føler mange seg utrygge, og det er stor forskjell blant kvinner og menn. 40 prosent av unge kvinner føler det er utrygt i sentrum om kvelden i helgene.

Jeg kunne aldri forestilt meg at en mann slår ned to damer.

– Det er trist at så mange har dårlige opplevelser når de er ute. Vi vet at sjansen for vold og skader øker med graden av alkoholpåvirkning, sier avdelingsleder Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet i pressemeldingen.

De to søstrene har ikke vært ute på byen siden, forteller Siren.

– Det frister ikke å gå ut. Vi vil ikke at han skal ta fra oss det kjekke med å gå ut på byen, men hendelsen har nok satt sine spor, sier Siren, som understreker at de ikke var veldig beruset da det skjedde. Søstrene er ikke i en vennegjeng der vold er vanlig. De var bare uheldige med hvem de møtte på.

– Jeg vet det oppstår slåsskamper på byen i helgene, men kunne aldri forestilt meg at en mann slår ned to damer, sier Siren.

Om ikke lenge møter søstrene gjerningsmannen i rettssak.

SØSTRE: Siren og Mariel uten skrammer og blåmerker.

Politiet frykter mørketall

Det er svært uvanlig at menn slår ned damer, bekrefter politioverbetjent Torstein Soma i Rogaland politidistrikt:

– Vanligvis er det dame som slår dame, eller mann som slår mann. At en mann slår ei dame på byen, er veldig sjeldent, sier Soma generelt om utelivsvold.

Han frykter at mange voldsepisoder ikke blir rapportert til politiet.

– Det kan være av forskjellige grunner. Noen orker nok ikke bruke tid på det og rister det bare av seg. Politiet vil at folk skal anmelde, for da kan vi synliggjøre og slå ned på de mest utsatte områdene, sier han.

Statistikken viser en jevn nedgang i antall voldssaker i Stavanger (både mindre og svært alvorlige hendelser):

- 2012: 162 voldssaker

- 2013: 149 voldssaker

- 2014: 134 voldssaker

- 2015: 114 voldssaker

Alle tallene er fra perioden januar til og med september i kjernen av Stavanger sentrum.

– Tallene gir en pekepinn, men det kan være mørketall dersom mange velger ikke å anmelde og dersom politiet ikke lenger er like mye ute i gatene og kartlegger, sier Soma.

Mest vold i helgene

Etter det politiet kaller "dyrehage"-tendensene i 2010 startet politiet et helgevoldsprosjekt i samarbeid med kommunen og utelivsbransjen, som kan være noe av grunnen til at tallene går nedover.

Politiets statistikk viser at rundt 83 prosent av volden i sentrum skjer i helger og 17 prosent i ukedager.

De vanligste stedene for vold i sentrum er i nærheten av utesteder. Flest episoder er det i området rundt Vågen og ved utestedene på baksiden av "bargata", i Kirkegata.

– Det har alltid vært mye vold i Stavanger sentrum. Volden henger sammen med høyt rusnivå og mange folk på samme sted.

Rus betyr ikke bare alkohol. En blanding av alkohol og andre rusmidler er ikke uvanlig. Forskning viser at en eller begge partene i en voldshandling ofte er påvirket av rus når volden skjer, sier Soma.

Les også

Sigrid Bonde Tusvik: - Stavanger er eneste byen hvor jeg har sett ei jente slå ned noen i kebabkøen

Hva kan du selv gjøre?

- Unngå å bli overstadig beruset.

- Gå aldri alene.

- Er du vitne til voldshendelser og/eller truende personer med aggressiv oppførsel, ta kontakt med sikkerhetspersonell eller politiet (nødnummer: 112).

- Hvis du blir utsatt for vold, anmeld forholdet til politiet.

Publisert: