Innfører røykfrie soner: – Jeg har jobbet i brannvesenet i 36 år og kan aldri huske at det har vært så tørt som nå

Festivalområdet til Spiselig byfest er så tørt at en sigarettsneip kan få bakken til å brenne. Nå tar arrangøren forholdsregler.

 Seksjonsleder ved forebyggende avdeling Rune Håland (t.v.) og branninspektør Rolf Dyrland-Olsen har aldri opplevd lignende tørke som nå. De er glade for at arrangøren gjør Lervigtunet park røykfri på grunn av den store brannfaren.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Du kunne nesten tro at vi var på Mallorca, sier branninspektør Rolf Dyrland-Olsen.

Han og kollega Rune Håland står i Lervigtunet park. Her er riggingen til Spiselig byfest så vidt i gang.

Gresset i parken, som vanligvis er grønt og frodig på denne årstiden, er for det meste gult og dødt. Noen av bladene på trærne har allerede skiftet farge, mange ligger også knusktørre og brune igjen på bakken.

– Gult gress brenner som krutt, det er ikke mye som skal til, sier Håland, som er seksjonsleder ved forebyggende avdeling.

Følg Byas.no på Instagram!

Ekstrem situasjon

På grunn av den ekstreme tørken tar dugnadsgjengen bak Spiselig byfest forholdsregler.

Uteserveringen i Lervigtunet park blir røykfri, her må gjestene ut på fortauet for å ta seg en blås. Det samme gjelder uteserveringen i Sjøparken nedenfor Tou Scene. Her får gjestene et eget røykeområde.

LES OGSÅ:

– Jeg snakket med brannvesenet mandag kveld. Da tok vi beslutningen om å gjøre hele området røykfritt siden brannfaren er så stor, men det er også et hyggelig tiltak for gjestene våre som ikke røyker, sier daglig leder ved Ostehuset Øst, Børge Svensen.

Både Håland og Dyrland-Olsen fra brannvesenet setter pris på tiltaket fra arrangøren. For situasjonen er ekstrem.

– Jeg har jobbet i brannvesenet i 36 år og kan aldri huske at det har vært så tørt som nå, sier Håland.

Kompakt

Et lignende tiltak ble også innført under Mablis-festivalen i Vålandskogen i juni.

Der måtte arrangøren dekke til deler av området med grus. Dette fungerte som egne røykeområder.

Brannfaren var også stor i juni. Da valgte Mablis-festivalen å lage egne røykeområder som var dekket til med grus.

– Det er ikke ofte at det må gjøres slike tiltak, men det er veldig positivt at Spiselig byfest her gjør det på eget initiativ, sier Håland.

Når det først er så stor brannfare, sier Håland at tørken på ironisk vis også har kommet arrangøren til gode i dette tilfellet. Årsaken er at den har vært så langvarig.

– Bakken er så tørr at den har blitt veldig kompakt. Mye av gresset er allerede tråkket ned og det gjør at spredningsfaren blir svært redusert, sier Håland.

– Ja, det blir nærmest som å gå på betong, legger Dyrland-Olsen til og tramper foten i bakken.

Beredt for Gladmat

I løpet av Gladmat-festivalen kommer brannvesenet til å gå på flere inspeksjonsrunder rundt i byen. Det blir også satt opp en egen kommandopost på Torget hvor alle nødetater vil være til stede.

Brannfaren i sentrum er Håland derimot mindre bekymret for.

– Her holder de fleste til i telt, samtidig består underlaget for det meste av asfalt og brostein, så brannfaren er betydelig mindre enn i Stavanger Øst, sier han.

Både Dyrland-Olsen og Håland klarer likevel å se litt humoristisk på hele situasjonen, selv om det er den verste tørken de har opplevd i sine 35 og 36 år i brannvesenet.

– Du vet, vanligvis er det tak røykerne vil ha, slik at de slipper å stå ute i regnet. Det slipper de i alle fall i år, humrer Håland.

Publisert: